joram
Ahoj!
Mám problém: některé z mých filmů mají po expozici podivné pruhy, které jsou patrné zejména na okrajích, a které nejsou způsobeny netěsností fotoaparátu, protože jak Leica mé přítelkyně, tak i můj Canonet GIII QL19 pravidelně exponují vynikající snímky. Bez pruhů.
Proto to přičítám vývoji.
Už si přesně nepamatuji, o jaké filmy šlo, ale vyvolávám hlavně s RODINALem, X-Tolem a dříve s D76, většinou Fomapan a Neopan 400, často posílené na 800 nebo 1600. Poté fixuji s Adofixem nebo Ilford Rapidfixem (přiznávám, že láhev je z blešího trhu, ale fungovala bezchybně).
Protřepávám asi 2 až 3krát za minutu, v létě při teplotě kolem 25 stupňů, jinak při 20 stupních Celsia.
A teď má tyto problémy i jeden můj známý, který provádí expozici s T-Maxem a používá Leica M4, která funguje bezchybně a právě přišla z CLA.
Možná má někdo z vás představu, na čem to může být.
bernhardmangelsgmxde
bude asi trochu těžké tomu přijít na kloub...
StefanCaspari
Ahoj Jorame,
Popiš prosím ty pruhy podrobněji:
Jdou podélně, tedy ve směru filmu, nebo jsou příčné či šikmé?
Jsou světlejší nebo tmavší než negativ, jsou velmi tenké nebo poněkud silnější, mají ostré nebo rozmazané, měkké okraje?
Máš v krabičce jeden nebo více filmů atd.?
Teprve pak se dá zkusit zjistit příčiny.
S pozdravem: Stefan
uworischki
Ahoj Jorame,
možná bys mohl naskenovat negativ/pozitiv?
To by hodně věcí usnadnilo...
S pozdravem Uwe
Andreas_23
Ahoj jorame,
bez obrázku je vyhledání chyby opravdu obtížné.
S pozdravem,
Andreas
joram
Co nejdříve naskenuji příslušné obrázky a zveřejním je zde. Bohužel mám teď hodně práce, ale děkuji za rychlou ochotu pomoci ;)
piu58
Bromidové proužky? Pod každým perforovaným otvorem je negativ hustší?
Při vyvolávání se s filmem příliš málo pohybovalo!
MarcS
To zní zajímavě, možná ty „pruhy“ vypadají
stejně jako v mém vlákně?
[topic="0"]http://www.fotolaborforum.eu/index.php?showtopic=2204[/topic]
S pozdravem
Marc
joram
Omluvte mou dlouhou nepřítomnost, měl jsem plno práce.
Pruhy se už nějakou dobu neobjevují a lze je zřejmě přičíst kombinaci chybějícího nebo nedostatečného/nesprávného pohybu a zastaralého fixačního roztoku. Fixační roztok je čerstvý a plechovku nyní lehce otáčím, aby nedocházelo pouze k pohybu vývojky nahoru a dolů, ale také k mírnému pohybu do stran. Od té doby vypadají negativy bezchybně.
andreasdegner
Dobrý den,
při posledním vyvolávání filmu (Delta 100 v Ilfosol-S 1+9, 6 min, 20 °C) jsem měl podobné problémy. Na následujícím snímku jsou vidět zejména na obloze vpravo svislé pruhy různé hustoty.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Kromě toho mi u tohoto filmu padlo do oka, že mnoho kontur je extrémně neostrých. Nemůže to být způsobeno nesprávným zaostřením, protože je tím postižen i černý okraj (který by vlastně měl být ostrý).
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Vyvolával jsem s obvyklým rytmem 10 s na minutu. Myslíte si, že je to způsobeno vývojkou, nebo by to mohlo být i ustalovačem? Jinde jsem již četl, že Ilfosol může poměrně rychle ztratit účinnost. Film se mi také jeví jako nedovyvolaný.
Byl bych velmi vděčný za tipy!
S pozdravem
Andreas
StefanCaspari
Dobrý den,
při posledním vyvolávání filmu (Delta 100 v Ilfosol-S 1+9, 6 min, 20 °C) jsem měl podobné problémy. Na následujícím snímku jsou vidět zejména na obloze vpravo svislé pruhy různé hustoty.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Kromě toho mi u tohoto filmu padlo do oka, že mnoho kontur je extrémně neostrých. Nemůže to být způsobeno nesprávným zaostřením, protože je tím postižen i černý okraj (který by vlastně měl být ostrý).
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Vyvolával jsem obvyklým 10sekundovým rytmem naklánění za minutu. Myslíte si, že je to způsobeno vývojkou, nebo by to mohlo být i ustalovačem? Jinde jsem už četl, že Ilfosol může poměrně rychle ztratit účinnost. Film se mi také zdá být podvyvolaný.
Byl bych velmi vděčný za tipy!
S pozdravem
Andreas
Ahoj Andreasi!
Mohl bys prosím vložit další sken, na kterém je vidět celý negativ včetně okrajové masky?
Podle toho, jak vidím pruhy na kopii 28_18, to nemusí nutně souviset s vyvoláním, mohlo by (!) jít také o nerovnoměrnost emulze. K tomu by ale bylo potřeba mít srovnání velikosti s celým negativem.
Neostrost u 128:okraj považuji za problém s rozlišením skenu (i zde by bylo dobré mít srovnání velikosti).
StefanCaspari
Ještě jednou ahoj!
Řekni mi: na Delta 100 se mi to celé zdá neuvěřitelně skvělé, právě jsem si všiml, že je vidět celý negativ.
A ještě jedna otázka: naskenoval jsi negativ, nebo jeho zvětšeninu?
Tipuji, že zvětšeninu (kvůli těm ostrým, bílým, jemným škrábancům, které mají jinou strukturu než zbytek zrna).
andreasdegner
Ještě jednou ahoj!
Řekni mi: na Delta 100 se mi to celé zdá neuvěřitelně skvělé, právě jsem si všiml, že je vidět celý negativ.
A ještě jedna otázka: Naskenoval jsi negativ, nebo jeho zvětšeninu?
Tipuji zvětšeninu (kvůli ostrým, bílým jemným škrábancům, které mají jinou strukturu než zbytek zrna).
Ahoj Stefane!
Netipoval jsi správně – je to sken z negativu s poměrně vysokým rozlišením (Reflecta Crystal Scan, 3600 dpi). Ale máš pravdu, i mně to připadá velmi královské. Mimochodem, nahraný obrázek vypadá královštěji, než ve skutečnosti je, když se na něj dívám ve Photoshopu. Proto nejsou tak dobře vidět ani ty svislé pruhy vpravo nahoře na obloze. Nejlépe je vidíš během načítání obrázku krátce po kliknutí na něj.
Zvětšený výřez není uložen v dobré kvalitě. Tady je znovu:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Pro srovnání králevskosti zde uvádím další výřez z jiného Delta100 ve stejném měřítku zvětšení:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Je to opravdu rozdíl.
Ostrost okraje není problémem rozlišení skeneru. Je vidět, že menší zrnitost je také rozlišená. A na mých ostatních skenech negativů je okraj vlastně vždy ostrý.
Jsem docela bezradný...
S pozdravem
Andreas
StefanCaspari
Ještě jednou ahoj!
A ještě jedna otázka: Naskenoval jsi negativ, nebo jeho zvětšeninu?
Tipuji zvětšeninu (kvůli ostrým, bílým jemným škrábancům, které mají jinou strukturu než zbytek zrna).
Ahoj Stefane!
Netipoval jsi správně – je to sken z negativu s poměrně vysokým rozlišením (Reflecta Crystal Scan, 3600 dpi). Ale máš pravdu, i mně to připadá velmi královské. Mimochodem, nahraný obrázek vypadá královštěji, než ve skutečnosti je, když se na něj dívám ve Photoshopu. Proto nejsou tak dobře vidět ani ty svislé pruhy vpravo nahoře na obloze. Nejlépe je vidíš během načítání obrázku krátce po kliknutí na něj.
Zvětšený výřez není uložen v dobré kvalitě. Tady je znovu:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Pro srovnání králevskosti zde uvádím další výřez z jiného Delta100 ve stejném měřítku zvětšení:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Je to opravdu rozdíl.
Ostrost okraje není problémem rozlišení skeneru. Je vidět, že menší zrnitost je také rozlišená. A na mých ostatních skenech negativů je okraj vlastně vždy ostrý.
Jsem docela bezradný...
S pozdravem
Andreas
Ahoj Andreasi!
Máš pravdu, je to opravdu obrovský rozdíl!
Řekni mi, je ten konkrétní horský motiv spíše tvrdý, nebo měkký, hustý, nebo řídký?
Píšeš, pokud si dobře vzpomínám, že se zdá být podvyvolaný – to by ale nesedělo s touto zrnitostí, protože při podvyvolání se právě zabraňuje vzniku velkých stříbrných zrn nebo shluků zrn...
Ještě jedna otázka: Je tento film možná předexponovaný: teplo, výpary z chemikálií, rentgenové záření atd.?
To by mohlo vysvětlovat tuto pro Delta 100 opravdu výraznou zrnitost.
Macbeth
Můžu ti bez pochyb říct, v čem je problém:
Film byl špatně navinut do vývojových spirál.
- To se mi taky už stalo.
S pozdravem,
Macbeth