joram
Cześć!
Mam problem – niektóre z moich filmów po naświetlaniu mają dziwne pasy, które widać zwłaszcza na krawędziach, a nie wynikają one z nieszczelności aparatu, ponieważ zarówno Leica mojej dziewczyny, jak i mój Canonet GIII QL19 regularnie wykonują świetne zdjęcia. Bez pasów.
Dlatego przypisuję to naświetlaniu.
Nie pamiętam już dokładnie, jakie to były filmy, ale wywołuję głównie w RODINALU, X-Tolu, a wcześniej w D76, głównie Fomapan i Neopan 400, często podkręcone do 800 lub 1600. Następnie utrwalam w Adofixie lub Ilford Rapidfix (przyznaję, butelka jest z pchlego targu, ale działała bez zarzutu).
Wstrząsam około 2–3 razy na minutę, latem przy temperaturze około 25 stopni, a poza tym przy 20 stopniach Celsjusza.
A teraz mój znajomy też ma te problemy, wykonuje naświetlanie na T-Max i fotografuje Leicą M4, która działa bez zarzutu i właśnie wróciła z CLA.
Może ktoś z was ma pomysł, co może być tego przyczyną.
bernhardmangelsgmxde
trochę trudno będzie dotrzeć do sedna sprawy...
StefanCaspari
Cześć Joram,
Opisz te pasy dokładniej:
czy biegną wzdłuż, czyli równolegle do taśmy filmowej, czy też są poprzeczne lub ukośne?
Czy są jaśniejsze czy ciemniejsze od negatywu, czy są bardzo cienkie, czy nieco grubsze, czy mają ostre, czy też rozmyte, miękkie krawędzie?
Czy masz w kasecie jedną czy kilka taśm itp.?
Dopiero wtedy można spróbować zbadać przyczyny.
Serdeczne pozdrowienia: Stefan
uworischki
Cześć, Joram,
może mógłbyś zeskanować negatyw/pozytyw?
To by wiele ułatwiło...
Pozdrawiam, Uwe
Andreas_23
Cześć joram,
bez przykładowego zdjęcia znalezienie przyczyny usterki jest rzeczywiście trudne.
Pozdrawiam,
Andreas
joram
Jak najszybciej zeskanuję te zdjęcia i opublikuję je tutaj. Niestety mam teraz sporo na głowie, ale dziękuję za szybką pomoc ;)
piu58
Paski bromowe? Negatyw o większej gęstości pod każdym otworem perforacyjnym?
Zbyt mało ruchu podczas wywoływania!
MarcS
Brzmi ciekawie, może te „paski” wyglądają tak samo,
jak w moim wątku?
[topic="0"]http://www.fotolaborforum.eu/index.php?showtopic=2204[/topic]
Pozdrawiam
Marc
joram
Przepraszam za długą nieobecność, miałem sporo na głowie.
Paski już od jakiegoś czasu się nie pojawiają i prawdopodobnie wynika to z połączenia braku ruchu lub niewystarczającego/niewłaściwego ruchu oraz przeterminowanego utrwalacza. Utrwalacz jest świeży, a puszkę lekko się teraz przechyla, dzięki czemu wywoływacz nie porusza się wyłącznie w górę i w dół, ale wykonuje również lekki ruch poprzeczny. Od tego czasu negatywy wyglądają bez zarzutu.
andreasdegner
Witam,
Podczas ostatniego wywoływania filmu (Delta 100 w Ilfosol-S 1+9, 6 min, 20°) miałem podobne problemy. Na poniższym zdjęciu widać przede wszystkim na niebie po prawej stronie pionowe pasy o różnej gęstości.
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Ponadto zauważyłem, że na tym filmie wiele konturów jest bardzo nieostrych. Nie może to wynikać z nieprawidłowego ustawienia ostrości, ponieważ dotyczy to również czarnej krawędzi (która w zasadzie powinna być ostrzała).
Wywoływałem przy standardowym rytmie przechylania wynoszącym 10 sekund na minutę. Czy waszym zdaniem przyczyną jest wywoływacz, czy może to być również utrwalacz? Czytałem już gdzie indziej, że Ilfosol może dość szybko się zużywać. Film wydaje mi się również niedoświetlony.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki!
Pozdrawiam
Andreas
StefanCaspari
Witam,
podczas ostatniego wywoływania filmu (Delta 100 w Ilfosol-S 1+9, 6 min, 20°) miałem podobne problemy. Na poniższym zdjęciu widać przede wszystkim na niebie po prawej stronie pionowe pasy o różnej gęstości.
Ponadto zauważyłem, że na tym filmie wiele konturów jest bardzo nieostrych. Nie może to wynikać z nieprawidłowego ustawienia ostrości, ponieważ dotyczy to również czarnej krawędzi (która w zasadzie powinna być ostrzała).
Wywołałem przy standardowym rytmie przechylania 10 sekund na minutę. Czy waszym zdaniem przyczyną jest wywoływacz, czy może to być również utrwalacz? Czytałem już gdzie indziej, że Ilfosol może dość szybko się zużywać. Film wydaje mi się również niedoświetlony.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki!
Pozdrawiam
Andreas
Cześć Andreas!
Czy mógłbyś zamieścić jeszcze raz skan, na którym widać cały negatyw wraz z maską brzegową?
Sądząc po tym, jak widzę pasy na kopii 28_18, niekoniecznie musi to mieć związek z wywołaniem, może to być (!) również nierówność w emulsji. Aby to stwierdzić, trzeba by jednak mieć porównanie wielkości z całym negatywem.
Uważam, że nieostry wygląd przy 128:krawędź wynika z rozdzielczości skanu (tutaj również przydałoby się porównanie wielkości).
Pozdrawiam serdecznie: Stefan
StefanCaspari
Witam ponownie!
Powiedz mi: jak na Delta 100, całość wygląda na naprawdę świetną; właśnie zauważyłem, że widać cały negatyw.
I jeszcze jedno pytanie: zeskanowałeś negatyw, czy jego powiększenie?
Podejrzewam, że to powiększenie (ze względu na ostre, białe, drobne zarysowania, które mają inną strukturę niż reszta ziarna).
andreasdegner
Witam ponownie!
Powiedz mi: jak na Delta 100, całość wygląda na naprawdę świetną; właśnie zauważyłem, że widać cały negatyw.
Podejrzewam, że to powiększenie (ze względu na ostre, białe, drobne zarysowania, które mają inną strukturę niż reszta ziarna).
Cześć Stefan!
Nie zgadłeś – to skan z negatywu w dość wysokiej rozdzielczości (Reflecta Crystal Scan, 3600 dpi). Ale masz rację, mi też wydaje się to bardzo królewskie. Nawiasem mówiąc, przesłane zdjęcie wygląda na bardziej królewskie niż jest w rzeczywistości, gdy oglądam je w Photoshopie. Dlatego też pionowe paski w prawym górnym rogu nieba nie są tak dobrze widoczne. Najlepiej widać je podczas ładowania obrazu tuż po kliknięciu na niego.
Powiększenie fragmentu nie zostało zapisane w dobrej jakości. Oto ono ponownie:
Dla porównania królewskości, oto kolejny fragment z innego Delta100 w tej samej skali powiększenia:
Różnica jest wyraźna.
Nieostrość krawędzi nie wynika z rozdzielczości skanera. Widać przecież, że mniejsza struktura ziarna również jest rozdzielona. A na moich innych skanach negatywów krawędź jest właściwie zawsze ostrzała.
Jestem dość bezradny...
Pozdrawiam
Andreas
StefanCaspari
Witam ponownie!
Cześć Stefan!
Nie zgadłeś – to skan z negatywu w dość wysokiej rozdzielczości (Reflecta Crystal Scan, 3600 dpi). Ale masz rację, mi też wydaje się to bardzo królewskie. Nawiasem mówiąc, przesłane zdjęcie wygląda na bardziej królewskie niż jest w rzeczywistości, gdy oglądam je w Photoshopie. Dlatego też pionowe pasy w prawym górnym rogu nieba nie są tak dobrze widoczne. Najlepiej widać je podczas ładowania obrazu tuż po kliknięciu.
Powiększenie fragmentu nie zostało zapisane w dobrej jakości. Oto ono ponownie:
Dla porównania królewskości, oto kolejny fragment z innego Delta100 w tej samej skali powiększenia:
Różnica jest spora.
Niewyraźność krawędzi nie wynika z rozdzielczości skanera. Widać przecież, że drobniejsza struktura ziarna również jest rozdzielona. A na moich innych skanach negatywów krawędź jest właściwie zawsze ostrzała.
Jestem dość bezradny...
Pozdrawiam
Andreas
Cześć Andreas!
Masz rację, to naprawdę ogromna różnica!
Powiedz, czy ten konkretny motyw górski jest raczej twardy czy miękki, gęsty czy rzadki?
Jeśli dobrze pamiętam, piszesz, że wydaje się niedoświetlony – ale to nie pasowałoby do tej ziarnistości, bo właśnie przy niedoświetlaniu unika się powstawania dużych ziaren srebra lub skupisk ziaren...
Jeszcze jedno pytanie: czy ten film mógł być wcześniej naświetlony: przez ciepło, opary chemikaliów, promieniowanie rentgenowskie itp.?
To mogłoby ewentualnie wyjaśniać tę naprawdę intensywną ziarnistość jak na Delta 100.
Serdecznie pozdrawiam: Stefan
Macbeth
Mogę bez wątpienia powiedzieć, na czym polega problem:
Film został nieprawidłowo nawinięty na spirale wywoływacza.
- Mi też się to już zdarzyło.
Pozdrawiam,
Macbeth