VolkerSchulz
Nedávno jsem si koupil několik filmů CHM 400. V reklamě se uvádí, že jsou mimo jiné identické s Kentmere 400 a že i doby vyvolávání jsou stejné.
Podle obalu však tyto doby zdaleka identické nejsou. Doba vyvolávání CHM 400 v D76 1+1 je 21 minut, Kentmere 400 v D76 1+1 14 min (400 ASA). To je tedy všechno jiné než identické. U jiných vývojek, jako např. RODINAL nebo Xtol, jsou rozdíly podobně velké.
Má někdo zde na fóru konkrétní zkušenosti s tímto filmem?
S pozdravem
Volker
€
Morte
Ano, já. Používám ho jako náhradu za Kentmere a nemám s ním žádné problémy (většinou s A49).
Z vlastní zkušenosti vím, že se lidé až příliš otrocky řídí nějakými předem stanovenými časy, ať už na obalech, na internetu, na fórech atd. Film je shovívavý a každý má jiné postupy, preference, zkušenosti atd.! Proto můj návrh:
Pokud máš dvě doby, které se od sebe liší tak, jak je popsáno výše, vezmi střední hodnotu a podívej se, jestli se ti líbí kontrast! Pak dobu uprav nahoru nebo dolů. Vyvolávání filmů není a nikdy nebylo exaktní vědou. To ti potvrdí skuteční odborníci (tedy ti, kteří neměří v laboratořích, ale již léta profesionálně vyvolávají umělecké filmy). Zeptej se tří těchto odborníků a dostaneš tři různé odpovědi. A všechny tři vedou k dobrým výsledkům!
VolkerSchulz
Když už ten film používáš, jaké expoziční časy volíš? Ty uvedené v návodu k CHM, nebo ty od Kentmere?
Morte
Netuším, co je napsáno na obalu. Časy jsem si stanovil sám. Mnoho filmů Kentmere jsem vyvolával 7 minut a 20 sekund v základním roztoku A49. Vždy ale záleží na světelných podmínkách při fotografování, tedy na tom, zda jsem chtěl kontrast zvýšit, nebo případně snížit. Nakonec jsem přešel k expozici Kentmere 400 na 320 nebo dokonce 200 ASA, což teď dělám se všemi filmy 400, protože tak lépe rozliším nižší tóny. Prostě to vypadá hezčí. Ale to je můj způsob práce! Nemusí to být to pravé pro tebe.
VolkerSchulz
Jelikož Kentmere používám už delší dobu, vím, jak se má vyvolávat. Zajímají mě ale časy pro CHM400 Universal. Vzhledem k tomu, že jsou uvedené doby vyvolávání o cca 50 % delší než u Kentmere, začínám si říkat, jestli to není vlastně Kentmere v jiném obalu. Samozřejmě bych mohl CHM400 vyzkoušet sám, ale tomu bych se rád vyhnul.
Ale zjevně nemáš s CHM400 žádné konkrétní zkušenosti.
VolkerSchulz
Nyní jsem film na zkoušku vyvolal podle pokynů pro Kentmere 400. Návod k použití filmu Kentmere uvádí pro roztok D76 1+1 dobu 16–30 minut. To platí i pro CHM 400.
Doba vyvolávání 21 minut pro D76 1+1 uvedená na návodu k CHM 400 je naprosto příliš dlouhá a pravděpodobně by vedla k naprosto neuspokojivým výsledkům.
Morte
Přesně taková je i moje zkušenost. Vyvolal jsem film CHS400 od FOTOIMPEXu stejně jako Kentmere a žádný rozdíl jsem nezaznamenal.
Neuspokojivé výsledky? To si nemyslím. Jen větší kontrast.
grommi
21 minut oproti 16,30 minutám je jen o 27 % více. To není zas taková tragédie.
?
Mezitím se asi dá předpokládat, že všechny deriváty Kentmere 400 jsou identické, včetně RPX 400. S tímto jsem naposledy dosáhl stejných výsledků jako s APX 400n vyvolaným ve stejné nádrži. Tím snad skončí to dohadování, i když je škoda, že původní kvalita RPX 400 už není taková.
?
Jak to momentálně vypadá se stovkami, to nevím, s APX100n jsem docela spokojený. U čtyřstovek budu asi muset znovu sáhnout hlouběji do kapsy, abych dostal pořádný film. Kentmere 400 a ostatní jsou podle mého názoru docela odolné vůči přexponování.
Florek
Ahoj Volkere,
mohl bys prosím nahrát fotku těch časů v obalu? Možná nám pak bude jasnější, odkud ty časy pocházejí. Možná jde o chybu při kopírování a vkládání z CHM 100 nebo něco podobného.
S pozdravem
Florian
VolkerSchulz
Zde jsou fotografie obalu filmu.
€
S pozdravem
Volker
VolkerSchulz
Zde jsou fotografie obalu filmu.
€
S pozdravem
Volker
Florek
Zde jsou fotografie krabičky s filmem.
?
S pozdravem
Volker
Dobrý večer, Volkere,
děkuji za fotky!
Mám dojem, že na obalu CHM 400 je uvedeno nesprávné ředění pro D-76. Obecný rozdíl u ostatních vývojek je podle mého názoru způsoben odlišnou citlivostí ISO 400/27° v datovém listu Kentmere a ISO 320/26° u CHM 400. Možná nám to Mirko z FOTOIMPEXu pomůže objasnit?
S pozdravem
Florian
Morte
Doba vyvolávání v RODINALu 1+50 se mi také zdá příliš dlouhá. To však odpovídá často zmiňovanému tvrzení, že doby uváděné výrobci lze považovat za „nadhodnocené“ o jednu clonu, protože vycházejí z čistě laboratorních měření, nikoli z posouzení výsledného obrazu. Proto jsem dosud s úspěchem zkrátil téměř všechny doby uvedené v návodech k použití přibližně o 20 %, abych dosáhl vyvážených negativů. Ale to je jako vždy věc vkusu a závisí také na zvětšovacím přístroji.