Cześć Wolfgang,
Dziękuję za ten cytat. Jak już wspomniałem, właśnie próbuję pójść w tym kierunku.
Jedynie te rozbieżne informacje nieco mnie dezorientują:
Na stronie ADOX.de jest mowa o proporcjach 1+7 i 1+15,
w sklepie internetowym podano nawet 1+19,
a dokumentacja Agfy wspomina o 1+11, a ponadto bardzo szczegółowo
o roztworze podstawowym, który należy przygotować, a z którego
następnie rozcieńcza się dalej.
I do tej pory trzymałem się wskazówek Agfy.
Trochę mnie niepokoi, że wraz z samym wywoływaczem nie dostarczono żadnych
danych, na które można by się powołać.
Ale jeszcze raz dziękuję wszystkim
Wasz Gert
Cześć Gert,
może pomoże Ci to, co firma Agfa napisała na temat rozcieńczeń oszczędnych wkrótce po wprowadzeniu płynnych koncentratów NEUTOL prawie 40 lat temu:
„Rozcieńczenia oszczędne pozwalają pracować szczególnie ekonomicznie, gdy codziennie wywołuje się duże ilości zdjęć, a zawartość miski szybko się wyczerpuje. Rozcieńczenia oszczędne dają co prawda mniej trwałe roztwory, ale w pracy masowej, przy szybkim tempie pracy i dużym zużyciu wywoływacza, umożliwiają pełne wykorzystanie wydajności, a tym samym szczególnie niskie koszty wywoływania. W celu zapewnienia stałej jakości pracy ilość zużytego wywoływacza powinna być kilkakrotnie w ciągu dnia uzupełniana tym samym roztworem. Taki sposób pracy zapewnia doskonałą równomierność wywoływania. Wydajność przy rozcieńczeniu oszczędnym: około 4 m² na litr. Okres przydatności rozcieńczenia oszczędnego: należy zużyć w ciągu jednego dnia. Czas wywoływania: od 1,5 do 2 minut.”
Pozdrawiam, Wolfgang