KB1984
Ahoj!
Zesílil jsem film Rollei RPX 400 formátu 120 na 200 ASA. Teď bych ho rád vyvolal v Xtolu, ale nemůžu najít žádné přesné údaje. Ani v technickém listu od samotné firmy Rollei nejsou uvedeny žádné informace o zesílení, kromě toho, že je to možné. Na jiných stránkách jsem četl, že jako doba vyvolávání při snížení citlivosti by mělo stačit 10–15 % původní doby pro citlivost 400 ASA.
Může mi k tomu někdo říct něco přesnějšího, nebo už někdo tento film na 200 ASA snížil?
S pozdravem
Bartosch
Wolf_XL
... hm, opravdu podivný postup... Když chci provést push nebo pull – ať už z jakéhokoli důvodu – buď použiju nějakou již zdokumentovanou kombinaci, nebo se musím smířit s tím, že si to budu muset všechno zjistit sám... Důvěra v internetovou komunitu už někdy nabývá až groteskních rozměrů...
TR
Ahoj, jak jsi vlastně změřil expozici, respektive můžeš si být jistý, že jsi na film dopustil příliš mnoho světla? Pokud jsi u motivů s velmi vysokým kontrastem (ostré světlo) exponoval na stíny, zkrátil bych dobu vyvolávání o faktor 1,3. Často to však vůbec není nutné. Chci tím říct: prostě vyvolávej normálně.
KB1984
Děkuji za vaše odpovědi.
Bylo to docela spontánní rozhodnutí... možná až příliš spontánní :-)
Co se světelných podmínek týče, bylo to hodinu před západem slunce, mírně zataženo. Pro expozici jsem používal převážně stíny v krajině.
Myslím, že místo 9 minut v Xtolu Stock/ISO 400 to zkusím na 7 minut a 30 sekund.