KB1984
Cześć!
Zmniejszyłem czułość rolki filmu 120 Rollei RPX 400 do 200 ASA. Chciałbym teraz wywołać go w Xtol, ale nie mogę znaleźć dokładnych informacji. Nawet w karcie technicznej samej firmy Rollei nie ma żadnych wskazówek dotyczących zmniejszania czułości, poza tym, że jest to możliwe. Na innych stronach przeczytałem, że wystarczy 10–15% pierwotnego czasu wywoływania dla czułości 400 ASA.
Czy ktoś może mi podać dokładniejsze informacje na ten temat lub czy ktoś już kiedyś wywoływał ten film w trybie „pull” przy czułości 200?
Pozdrawiam
Bartosch
Wolf_XL
...? Hmm, naprawdę dziwne podejście... Jeśli chcę wykonać operację push lub pull – z jakichkolwiek powodów – albo korzystam z gotowego, udokumentowanego skryptu, albo muszę liczyć się z tym, że wszystko będę musiał odkrywać samodzielnie... Zaufanie do społeczności internetowej przybiera ostatnio momentami dość groteskowe formy...
TR
Cześć, jak zmierzyłeś naświetlanie, czy masz pewność, że naświetliłeś film zbyt mocno? Jeśli w przypadku motywów o bardzo wysokim kontrastie (ostre światło) ustawiłeś naświetlanie na cienie, skróciłbym czas wywoływania o współczynnik 1,3. Często jednak nie jest to wcale konieczne. Chcę przez to powiedzieć: po prostu wywołaj jak zwykle.
KB1984
Dziękuję za odpowiedzi.
To była dość spontaniczna decyzja… może zbyt spontaniczna :-)
Jeśli chodzi o oświetlenie, było to na godzinę przed zachodem słońca, niebo było lekko zachmurzone. Naświetlanie przeprowadziłem głównie na cienie w krajobrazie.
Myślę, że zamiast 9 minut w Xtol Stock/ISO 400 spróbuję 7:30 minuty.