Zeze
Ahoj všichni,
hledám kombinaci vývojky a filmu, která by poskytovala homogenní výsledky s hrubou zrnitostí, nejlépe na svitkový film. Může se klidně jednat o produkty, které pak budu moct koupit u dovozců :)
Moje stará směs se tehdy týkala filmu Tmax 3200 a RODINALU, ale toho starého od Agfy. Bohužel nevím, jak to funguje s aktuálním RODINALem, v této oblasti jsem úplně mimo a začínám zase od začátku – tak to u mě momentálně obecně vypadá, co se týče temné komory :/
Rád bych se také od ostatních členů fóra dozvěděl, jak to v praxi funguje s filmy ADOX CHS: I zde, jaká kombinace vývojky přináší dobré výsledky, co se týče vyvolání. Zajímám se spíše o negativy, které se dobře vyvolávají, skenování pro mě není prioritou, pokud už skenuji, tak raději skenuji vyvolaný snímek. Na Flickru jsem viděl spoustu naskenovaných CHS negativů, ale, jak jsem řekl, jak to vypadá po vyvolání.
Jsem vděčný za každý tip :)
K mé osobě, jelikož se jedná o můj první příspěvek: Po pro mě úspěšné práci v temné komoře jsem před cca 2,5 lety opustil temnou stranu síly a obrátil se k digitální fotografii, což umožnily full-frame snímače. Jelikož jsem v té době také začal vyvolávat barevné snímky a jen mě to frustrovalo, digitální fotografování mi přišlo vhod.
Abych zkrátil zbytek svého hledání cesty: Jsem zase tam, kde mě to bavilo nejvíc a kde mě to zase baví. Řekněme, že jsem se vrátil od posunovače myši k posunovači vaně :(
Těším se na případné odpovědi a tipy
Dieter
bernhardmangelsgmxde
Ahoj,
pokud vím, starý RODINAL je stejný jako nový RODINAL.
S pozdravem
Bernhard
Ahoj všichni,
hledám kombinaci vývojky a filmu, která poskytuje homogenní výsledky s hrubou zrnitostí, nejlépe na svitkový film. Může se jednat i o produkty, které si pak mohu koupit u dovozců :)
Moje stará směs z té doby se týkala Tmax 3200 a RODINALu, ale toho starého od Agfy. Bohužel nevím, jak to je s aktuálním RODINALem, z této problematiky jsem úplně vypadl a začínám zase od začátku – tak to u mě momentálně obecně vypadá, co se týče temné komory :/
Rád bych se také od ostatních účastníků fóra dozvěděl, jak to v praxi funguje s filmy ADOX CHS: I zde, jaká kombinace vývojky přináší dobré výsledky, co se týče vyvolání. Zajímám se spíše o negativy, které se dají dobře vyvolat, skenování pro mě není prioritou, pokud už skenuji, tak raději skenuji vyvolaný snímek. Na Flickru jsem viděl spoustu naskenovaných CHS negativů, ale, jak jsem řekl, jak to vypadá s vyvoláním.
K mé osobě, jelikož se jedná o můj první příspěvek: Po pro mě úspěšné práci v temné komoře jsem před cca 2,5 lety opustil temnou stranu síly a obrátil se k digitální fotografii, což umožnily full-frame snímače. Jelikož jsem v té době také začal vyvolávat barevné snímky a jen mě to frustrovalo, digitální fotografování mi přišlo vhod.
Abych zkrátil celý zbytek hledání cesty zpět: Jsem zase tam, kde mě to bavilo nejvíc a kde mě to zase baví. Řekněme, že jsem se vrátil od posunovače myši k posunovači vaně :(
Dieter
StefanCaspari
Ahoj všichni,
hledám kombinaci vývojky a filmu, která by poskytovala homogenní výsledky s hrubou zrnitostí, nejlépe na svitkový film. Může se klidně jednat o produkty, které pak budu moct koupit u dovozců :)
Moje stará směs se tehdy týkala filmu Tmax 3200 a RODINALU, ale toho starého od Agfy. Bohužel nevím, jak to funguje s aktuálním RODINALem, v této oblasti jsem úplně mimo a začínám zase od začátku – tak to u mě momentálně obecně vypadá, co se týče temné komory :/
Rád bych se také od ostatních členů fóra dozvěděl, jak to v praxi funguje s filmy ADOX CHS: I zde, jaká kombinace vývojky přináší dobré výsledky, co se týče vyvolání. Zajímám se spíše o negativy, které se dají dobře vyvolat, skenování pro mě není prioritou, pokud už skenuji, tak raději skenuji vyvolaný snímek. Na Flickru jsem viděl spoustu naskenovaných CHS negativů, ale, jak jsem řekl, jak to vypadá po vyvolání.
Abych zkrátil celý zbytek hledání cesty zpět: Jsem zase tam, kde mě to bavilo nejvíc a kde mě to zase baví. Řekněme, že jsem se vrátil od posunovače myši k posunovači vaničky :(
Dieter
Ahoj Zeze!
Nejprve: Proč chceš přejít na střední formát, když hledáš hrubé zrno?
Jde ti přece o výsledek na hotové zvětšenině.
U negativu KB a stejné velikosti tisku dosáhneš větší zrnitosť.
Mám dobré zkušenosti se starým APX 400, ale také s HP5 a RODINALem – silněji zředěným, ale za to déle vyvolávaným (musíš to vyzkoušet – záleží na rozsahu motivu a na volbě kondenzátoru/směšovací komory zvětšovacího přístroje).
Další možností by bylo použít filtr, pokud to motiv z hlediska rozložení barev umožňuje, s červenou nebo oranžovou barvou.
Červené nebo oranžové světlo s delší vlnovou délkou provádí především expozici barevným senzibilizátorům pro červenou barvu (Pan) – ty jsou zpravidla o něco větší.
Srdečné pozdravy z Mnichova: Stefan
Tandemfahren
Ahoj!
Tvůj záměr mi je jasný, stejně jako to, že k tomu používáš MF. Tmax 3200 ve RODINALu se v této souvislosti dokonce jeví jako rozumná volba, i když se samozřejmě nevyhneš experimentování.
Co je pro jednoho „téměř bez zrna“, je pro druhého poušť...
Přesto mám jeden tip: RODINAL, nebo ještě lépe APH09 teplý, tedy teplejší než 20 °C.
Jelikož já postupuji opačně, tedy při 15 °C, a to s určitým úspěchem, mělo by to jít dobře, a to s ostrostí.
Krátké časy máš také jisté – při 15 °C je zapotřebí trochu trpělivosti!
K CHS mohu jen říci, že 25ka vychází skvěle v RODINALu 1+100 při 15 °C, ale je to přesně to, co nechceš. Bez 20násobného ostřiče zrna bys byl ztracený.
Hodně štěstí
Frank
StefanCaspari
Ahoj!
Tvůj záměr mi je jasný, stejně jako to, že k tomu používáš MF. Tmax 3200 v RODINALu se v tomto kontextu dokonce zdá být rozumnou volbou, i když se samozřejmě nikdy nevyhneš experimentování.
Co je pro jednoho „téměř bezzrnné“, je pro druhého poušť...
Mám ale přesto jeden tip: RODINAL, nebo ještě lépe APH09 teplý, tedy teplejší než 20 °C.
Jelikož já postupuji opačně, tedy při 15 °C, a to s určitým úspěchem, mělo by to fungovat dobře, a to s ostrostí.
Krátké časy máš také jisté – při 15 °C je zapotřebí trochu trpělivosti!
K CHS mohu jen říct, že 25ka vychází skvěle v RODINALU 1+100 při 15 °C, ale je to přesně to, co nechceš. Bez 20násobného ostřiče zrna bys byl v koncích.
Hodně štěstí
Frank
Ahoj Franku!
S tím „teplým“ APH09 a zrnem máš v zásadě pravdu.
Ale myslel jsi při tom i na gradaci? Celé to má být přece analogově zvětšitelné....
Když už zmiňuješ CHS: CHS 100 má v APH09 rozhodně zrnité vlastnosti, které kromě efektu hran zajišťují dobrou, ostrou kopírovatelnost. Ale na MF...?
V zásadě se domnívám, že vyšší citlivost Tmax 3200 je částečně vykompenzována obecně nižší světelností objektivů MF (v určitých situacích s dostupným světlem se s KB prostě dostaneš dál!).
Kromě toho je „přípustná neostrost“ u optiky KB podstatně menší než u MF, což může být relevantní u hrubého zrna a s ním spojených limitů rozlišení.
Dokonalá, kontrastní zvětšovací optika a tvrdé kondenzorové světlo jsou v každém případě pro uměle vytvořené zrno „nutností“?!
S pozdravem: Stefan
Tandemfahren
Ahoj ještě jednou,
gradaci musíš u každé teploty vyvolávání zvlášť regulovat pomocí doby vyvolávání a míchání.
U zmíněné kombinace se odvážím vsadit, že je možné dosáhnout zvětšitelné gradace (samozřejmě ne při 45 °C!).
Jinak má Stefan samozřejmě pravdu, ale záleží na tom, co se ti líbí a k čemu to potřebuješ.
To znamená, že ti možná vlastnosti filmu 3200 při dostupném osvětlení jsou úplně jedno a kombinaci si vybereš z úplně jiných důvodů (pro vyšší rychlost bych RODINAL stejně nepoužíval).
To už budeš (muset) vědět sám.
Přeji ti tedy dobré světlo a hodně zábavy při experimentování.
Frank
Zeze
*Spousta tipů*
Děkuji vám za dosavadní odpovědi.
Otázka ohledně filmů CHS ve skutečnosti neměla nic společného s tvorbou zrna, ty (filmy) bych tak jako tak rád vyzkoušel, pravděpodobně začnu s vývojkou popsanou v prodejním textu a budu se k tomu pomalu přibližovat. Hlavně jsem se k těmto filmům chtěl zeptat, tedy z praxe: mají snímky skutečně ten nostalgický nádech, jak se píše v popisu produktu? Právě něco takového hledám. Děkuji také za tip s APH09 a za tu věc s filtry :)
Co se týče formátu filmu: mám už jen střední formát, protože jsem v rámci, ?, digitální recese prodal své věci na malý formát. Prosím, žádné komentáře k tomu, já vím, já vím :(
Ten nový RODINAL je tedy skutečně ten starý? To zní nadějně, jen se musím podívat, jestli si rovnou neobjednám nový, ta stará polévka je koneckonců už 3 roky stará.
„Proč chce to zrno?“ No, každopádně ne proto, abych to tam hodil, naopak: jde o „mystické“ architektonické snímky v mlze. Zvětšeniny se po vyvolání ještě odpovídajícím způsobem tónují a síří, co to dá. Něco podobného se mi už jednou (ještě na malém formátu) s výše uvedenou kombinací velmi dobře povedlo. Jelikož starý = nový RODINAL, zkusím to prostě znovu.
Celé to pak vypadá takto:
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272550/
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272556/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272560/in/photostream/
Uvidíme, jestli se mi to podaří znovu.
Pozdrav a díky všem
Dieter
StefanCaspari
*Spousta tipů*
Děkuji vám za dosavadní odpovědi.
Otázka ohledně filmů CHS ve skutečnosti neměla nic společného s tvorbou zrna, ty (filmy) bych tak jako tak rád vyzkoušel, pravděpodobně začnu s vývojkou popsanou v prodejním textu a budu se k tomu pomalu přibližovat. Hlavně jsem se k těmto filmům chtěl zeptat, tedy z praxe: mají ty snímky skutečně ten nostalgický nádech, jak se píše v popisu? Právě něco takového hledám. Díky také za tip s APH09 a za tu věc s filtry :)
Co se týče formátu filmu: mám už jen střední formát, protože jsem v rámci, ?, digitální recese prodal své věci na malý formát. Prosím, žádné komentáře k tomu, já vím, já vím :(
Ten nový RODINAL je tedy skutečně ten starý? To zní nadějně, jen se musím podívat, jestli si rovnou neobjednám čerstvý, ta stará polévka je koneckonců už 3 roky stará.
„Proč chce to zrno?“ No, každopádně ne proto, abych to tam hodil, naopak: jde o „mystické“ architektonické snímky v mlze. Zvětšeniny se po vyvolání ještě odpovídajícím způsobem tónují a síří, co to dá. Něco podobného se mi už jednou (ještě na malém formátu) s výše uvedenou kombinací velmi dobře povedlo. Jelikož starý = nový RODINAL, zkusím to prostě znovu.
Celé to pak vypadá takto:
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272550/
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272556/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/foto_zelle/3742272560/in/photostream/
Uvidíme, jestli se mi to podaří znovu.
Pozdrav a díky všem
Dieter
Ahoj Dietere!
Co se týče „nostalgického vzhledu“ série CHS, mohu jen říci, že prodejní text je stoprocentně pravdivý.
Právě fotím sérii v Botanické zahradě v Mnichově na formát 9x12/ CHS100 a jsem nadšený z přenosu tónů.
Na rozdíl od „moderních“ panchromatických emulzí (včetně APX100, kterou jinak velmi oceňuji!) má CHS v zelené oblasti obrovskou bohatost detailů.
Zdá se, že to pramení z obecně vyššího obsahu stříbra, ale také z orto-panchromatické senzibilizace.
Stejný „nostalgický“ dojem mají i tóny pleti (úžasné při fotografování aktů!).
Přeji vám hodně zábavy při zkoušení, určitě to stojí za to!
S pozdravem: Stefan
TR
„Proč chce zrno?“ No, každopádně ne proto, aby do něj hodil brokovnici, naopak: jde o „mystické“ architektonické snímky v mlze. Po vyvolání se zvětšeniny ještě náležitě tónují a síří, jak jen to jde.
Ahoj Zeze,
Napadlo tě někdy vyvolat pozitivy v lith developeru? Tady se jich dá pár sehnat. Před nějakou dobou jsem si zvětšil a vyvolal své negativy z malého formátu na Fomatone v Easylithu: zrno a „mystický“ vzhled v jednom kroku.
S pozdravem Thomas
Zeze
@Stefan: Děkuji za informaci, ten film si tedy prostě objednám, až budu zase doma, nejlépe vyzkouším každý typ CHS. Jaký papír bys mi ještě doporučil k vyvolání? Máš s tím snad nějaké osobní zkušenosti a preference?
@Thomas: Lith mi není neznámý, bohužel u mě výsledky nikdy nejsou tak předvídatelné, i když se s ním dají dělat krásné věci. Také to někdy zase vyzkouším.
Díky vám :(
Dieter
StefanCaspari
@Stefan: Děkuji za informaci, ten film si tedy prostě objednám, až budu zase doma, nejlépe vyzkouším každý CHS. Jaký papír bys mi ještě doporučil k vyvolání? Máš s tím snad nějaké osobní zkušenosti a preference?
@Thomas: Lith-print mi není neznámý, bohužel u mě výsledky nikdy nejsou tak předvídatelné, i když se s ním dají dělat krásné věci. Také to někdy zase vyzkouším.
Díky vám :(
Dieter
Ahoj Dietere!
Ano, prostě to zkus, ale měl bys vzít v úvahu, že CHS100 má největší tonální rozsah, ale také největší zrno; CHS50 je trochu „užší“ – zrno je o něco menší, gradace má tendenci být o něco strmější; CHS25 je prakticky bezzrnný, má ale nejmenší rozsah tónů ze všech tří a musí se přesně provést expozice. Navíc má nejstrmější charakteristiku (tedy v zásadě silně ředit a vyvolávat o něco déle, v každém případě otestovat!)
Co se týče papíru, pro každodenní použití (tedy pro zákazníky a jiné běžné účely) používám Ilford MultigradeIV RC DE LUXE.
Jedná se o pozůstatek z doby, kdy téměř neexistovaly použitelné papíry „na rychlou práci“. Hledám něco lepšího (možná s trochu větším obsahem stříbra v emulzi).
Pro nadcházející výstavu (moji první za asi 20 let) vyzkouším lesklý barytový papír, sušený na mat.
Pravděpodobně to bude nový MCC 111 (pokud snad brzy přijde ve všech velikostech!)
Vyzkoušel jsem jedno balení a jsem velmi nadšený!
V zásadě by sis měl ten pro tebe optimální papír vyzkoušet sám. Máš rád RC, nebo raději baryt; výběr vývojky je také velmi důležitý.
FOTOIMPEX nabízí pro tvé pokusy určitě nejširší nabídku papírů a vývojek.
V každém případě hodně zábavy a úspěchů při testování!
Srdečné pozdravy z Mnichova: Stefan
cfb_de
Ahoj Stefane,
už před lety jsem našel „svůj“ barytový papír pro výstavy: Vario Classic FB, alias Efke-Vary-nebudu-to-říkat.
Stačí ho vyvolat o něco déle a nastavit gradaci o něco vyšší, než uvádí technický list, a tak se mi líbí docela dost.
Tónování sírou, železem a selenem s ním funguje dobře, pouze při tónování uranem (s nímž budu asi brzy jediný) vzniká bahnitě tmavě hnědá barva.
Tento papír jsem mezitím vyvolával v Eukobromu, Spur Paper Dur a Moersch 4812. Bez větších viditelných rozdílů.
S pozdravem,
Franz
Zeze
Stefane,
moc děkuji za krátkou recenzi na CHS. Teď jsem opravdu zvědavý a rozhodně je chci vyzkoušet. Co se týče papírů, nejdřív chci spotřebovat svou velkou zásobu papírů Forte, které byly ještě k dostání, když jsem před 3 lety udělal pauzu. Foto-Gregor v Künu tehdy prodával zbytkové zásoby za super výhodné ceny. Teď už nemá téměř žádné analogové spotřební zboží, kromě filmů, což je opravdu smutné, ale co se dá dělat.
Pozdravy
Dieter
JensW
Ahoj Dietere,
pokud stejně objednáváš u Impexu, na poslední stránce katalogu je ještě výprodej svitkových filmů Fortepan 400. Ty jsou opravdu skvělé, např. ve vývojce RODINAL, a mohly by se dobře hodit pro tvé mlhové snímky. K dosažení tohoto efektu by se případně hodil oranžový filtr.
Dalším nejlepším z filmů, které se ještě vyrábějí, je možná TriX 400, v RODINALu nebo D76. U formátu 25x25 cm je vidět zrno,
ale u středního formátu samozřejmě nebude tak skvělý jako na tvých ukázkových snímcích. Gradace filmu se dá dobře ovlivnit posunem citlivosti (200–1600 ASA). V úvahu přichází také nástupce APX400 od Rollei a Fuji Neopan 400, ten jsem ale ještě nepoužíval.
Diskusi ohledně Tmax3200 úplně nechápu, ten se jako svitkový film nevyrábí – nebo jsi ho chtěl použít v kazetě pro malý formát na středoformátovém fotoaparátu?
S pozdravem,
Jens
Tandemfahren
Diskusi kolem Tmax3200 úplně nechápu, ten se totiž nevyrábí jako svitkový film – nebo jsi ho chtěl použít v kazetě pro malý formát na středoformátovém fotoaparátu?
Ha!
Dobrý postřeh!
Já sám jsem taky myslel na Delta 3200, to je taky takový film s nadějným poselstvím v názvu...ale ten je alespoň k dostání ve formátu 120.
Tmax sám neznám, ale s Ilfordem jsem kdysi pořídil opravdu skvělé (a bohužel zničené) pásové fotky na formát KB, škoda, škoda.
Mimochodem od Adama Bomba. Opravdu škoda.
früstl
Frank
StefanCaspari
Ahoj Stefane,
už před lety jsem našel „svůj“ barytový film pro výstavy: Vario Classic FB, alias Efke-Vary-nebudu-to-říkat.
Stačí ho vyvolat o něco déle a nastavit gradaci o něco vyšší, než uvádí technický list, a tak se mi to docela líbí.
Tónování sírou, železem a selenem s ním funguje dobře, pouze při tónování uranem (s nímž budu asi brzy jediný) vzniká bahnitě tmavě hnědá barva.
Tento papír jsem mezitím vyvolával v Eukobromu, Spur Paper Dur a Moersch 4812. Bez větších viditelných rozdílů.
S pozdravem,
Franz
Ahoj Franti!
Právě jsem si objednal balení Vario Classic Baryt.
Podle toho, co je v katalogu, se mi zdá, že je to právě ten, který...
Moc děkuji za tvůj tip!
Srdečné pozdravy: Stefan
StefanCaspari
Ahoj Stefane,
už před lety jsem našel „svůj“ barytový film pro výstavy: Vario Classic FB, alias Efke-Vary-nebudu-to-říkat.
Stačí ho vyvolat o něco déle a nastavit gradaci o něco vyšší, než uvádí technický list, a tak se mi to docela líbí.
Tónování sírou, železem a selenem s ním funguje dobře, pouze při tónování uranem (s nímž budu asi brzy jediný) vzniká špinavě tmavě hnědá barva.
S pozdravem,
Franz
Ahoj Franze!
Právě jsem udělal první zvětšeniny na papíru Vario Classic fine print.
Výsledek na mě udělal docela dojem: syté černé tóny tam, kde je chci, jemné nuance ve světlech, a kde nic nepomáhá: foukat a třít, dokud se něco neobjeví. To jde jen u barytu.
Vyvolávám v NEUTOLU NE.
Srdečné pozdravy: Stefan
Zeze
Tak,
mám teď před sebou své nové paměťové karty (CHS 50) a než se do toho pustím, rád bych se zeptal vás, odborníků z praxe, jestli musím do ustalovače nutně přidávat Hütter.
Abych to řekl rovnou: Hütter doma nemám a ani bych nevěděl, kde ho dneska sehnat (Kön) :( Četl jsem sice doporučení na stránkách obchodu, ale říkal jsem si... no, teď už je to, jak to je :))
S pozdravem
Dieter
cfb_de
Ahoj Dietere,
nikdy jsem s filmy Efke formátu 50 mm nepoužíval krytku. Pracuji však opatrně a nemám stírací špachtli.
S pozdravem,
Franz
Zeze
Ahoj Dietere,
s filmy Efke z 50. let jsem nikdy nepoužíval krytky. Pracuji však opatrně a nemám stírací špachtli.
S pozdravem,
Franz
Franzi, už teď ti děkuji! Přiznávám, že to byla odpověď, v kterou jsem doufal ;)
Co se týče vývojek, mám tady RODINAL (starý) a Spezial, stejně jako D-76. Jaká by byla nejvhodnější kombinace? (O Diafine asi nemusím mluvit)
Dieter