Ahoj Stefane,
panchromatický černobílý papír je bohužel minulostí – alespoň já neznám žádného současného výrobce.
To jsem se obával. No, tak budu trpělivě čekat, jestli se na „bazaru“ náhodou neobjeví ještě nějaké balení Panalure...
Zkusil bych to s černobílým papírem s pevnou gradací – maska barevného filmu bohužel ovlivňuje stupeň gradace u papírů s proměnlivou gradací. Jelikož barevný film pracuje „měkce“, budeš pravděpodobně potřebovat alespoň stupeň 3 nebo 4.
Hmm... a právě v tom se názory zdají rozcházet: jedni doporučují – stejně jako ty – papír s pevnou gradací, aby se zabránilo nežádoucímu vlivu negativu na gradaci; jiní jsou zase – podle mého názoru ne zcela neprávem – toho názoru, že s VC papírem lze zachytit více tónových hodnot negativu, protože VC papír je citlivý na širší spektrální rozsah. Že tato rozšířená citlivost – viz výše – jde zase na úkor správných tónových přechodů, je druhá strana mince.
Myslím, že to asi budu muset prostě vyzkoušet. Jelikož aktuálně zamýšlené negativy jsou stejně svatební motivy na zámeckém nádvoří za šedé oblohy, odhaduji, že tam možná nemůže být ztraceno tolik jako u barevně kvetoucí alpské louky před ocelově modrou oblohou.
Přesto jsem vždy otevřený dalším tipům a návrhům!
Moc děkuji a přeji příjemný víkend,
Stefan