Cześć Stefan,
Papier panchromatyczny do zdjęć czarno-białych to niestety przeszłość – przynajmniej nie znam żadnego obecnego producenta.
Obawiałem się tego. Cóż, będę więc cierpliwie czekał, czy na „rynku używanych” nie pojawi się może jeszcze jakaś paczka Panalure...
Spróbowałbym papieru czarno-białego o stałej gradacji – maska filmu kolorowego niestety wpływa na stopień gradacji papierów o zmiennej gradacji. Ponieważ film kolorowy działa „miękko”, prawdopodobnie potrzebujesz co najmniej stopnia 3 lub 4.
Hmm... i właśnie w tym miejscu zdania się rozchodzą: jedni zalecają – tak jak ty – papier o stałej gradacji, aby zapobiec niepożądanemu wpływowi negatywu na gradację; inni z kolei są – moim zdaniem nie bez powodu – zdania, że papier VC pozwala odwzorować więcej tonów negatywu, ponieważ jest wrażliwy na szersze spektrum. Z drugiej strony ta zwiększona wrażliwość – jak wspomniano powyżej – odbywa się kosztem prawidłowych przejść tonów.
Myślę, że po prostu będę musiał to wypróbować. Ponieważ obecnie planowane negatywy to i tak motywy ślubne na dziedzińcu zamku przy szarym niebie, sądzę, że być może nie stracę tam aż tak wiele, jak w przypadku kolorowej, kwitnącej alpejskiej łąki na tle stalowoniebieskiego nieba.
Niemniej jednak zawsze jestem otwarty na dalsze wskazówki i sugestie!
Bardzo dziękuję i życzę relaksującego weekendu,
Stefan