JensW
Ahoj kolegové a kolegyně z analogového světa,
uvažuji o pořízení fotoaparátu formátu 6x9 a hledám lidi, kteří mají zkušenosti s modely Mamiya Super 23 nebo Universal. Fotoaparát bych používal hlavně na krajiny, cestování a street fotografii, takže většinou s sebou nemůžu nosit velký stativ. Používám mimo jiné M645 1000s.
Na internetu jsem si o těchto fotoaparátech něco přečetl, ale mám ještě následující otázky:
1) Jsou objektivy stále konkurenceschopné, např. ve srovnání s těmi ze série Sekor-C? Na obrázcích se mi zdá, že nejsou nebo jsou jen minimálně antireflexní. Jaká je citlivost na protisvětlo? Existují mezi objektivy nějaké, které byste zvlášť doporučili?
2) Jak velký a těžký ten fotoaparát ve skutečnosti je? Nemyslím tím v cm a kg, ale dá se s ním ještě fotit z ruky, nebo si to nejdřív musím nacvičit?
3) Jaké jsou ještě alternativy v formátu 6x9, pokud má být ostrý, praktický a ne příliš drahý? Napadá mě Fuji GSW690, existuje asi Fotoman (ale ten jsem ještě nikdy neviděl v prodeji), samozřejmě staré harmonikové fotoaparáty (ale ty mívají málokdy širokoúhlý objektiv), drahý Plaubel 690 Proshift, Fujica GL 690 (která je hodnocena jako jen průměrně ostrá) a Horseman VH-R (ale nejsem si jistý, jak je praktický). Má někdo z vás ještě nějaký tip nebo zkušenosti?
Děkuji za vaše příspěvky, jsem zvědavý –
s pozdravem,
Jens
Wolfgg
Ahoj Jensi,
fotoaparát Universal se dá bez problémů ovládat z ruky: levou rukou držíš rukojeť se spouští, pravou máš pod fotoaparátem a prsty na objektivu. Znám pouze objektivy pro Universal prodávané od roku 1980, které jsou bezvadné, plně antireflexní a dodnes naprosto konkurenceschopné. V protisvětle nejsou o nic horší než ty pro M645. Žádný z nich nelze zvlášť vyzdvihnout ani kritizovat, protože každá ohnisková vzdálenost má své opodstatnění.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Jensi,
mohu se jako uživatel Polaroidu 600 také vyjádřit? V zásadě jde o tenhle model Mamiya s pevnou ohniskovou vzdáleností.
Ten foťák je pořádný macek, proto se s ním dá fotit „z ruky“. Objektiv Sekor 127 mm je velmi dobrý (gumová vrstva je pevně připevněná a důležitá), hledáček už tak skvělý není: málo kontrastu v elektronickém měřiči, žádné pořádné zobrazení 6x7 nebo 6x9 rámečků.
S 6x7 rolkou vzadu je to hezký a velmi dobrý fotoaparát na portréty.
Na nízkém stativu se hodí i k uklidnění dopravy <_<
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Jo, Franti, to je pravda, dá se s tím vyvolat spousta „vedlejších efektů“: každý řidič, který to vidí poprvé, se diví, děti se ptají, jestli pracuješ pro noviny, babičky, které náhodou projdou záběrem, hned odmávají, protože nechtějí do novin atd.
S touto věcí se ale dá pracovat i nenápadně, např. projít se s 50mm superširokoúhlým objektivem po pěší zóně, fotoaparát před břichem a spouštět přímo na objektivu, nikdo si toho nevšimne.
Hledáček má své výhody i nevýhody, fotoaparát je prostě „vylepšená Leica M“. V každém případě lze díky velké měřicí základně dálkoměru bez problémů používat objektivy při plném otevření (výjimka 1:8/250), pracuje mnohem přesněji (citlivěji) než jakákoli matná deska.
Hledáček zobrazuje pro 100 mm, 150 mm a 250 mm pro formáty 6x9 a 6x7 s automatickou kompenzací paralaxy, jednotlivě volitelné pomocí posuvníků na těle.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
můj „Polaroid“ nemá hledáčky. Na své zásobníky 6x7 jsem si už zvykl, ale stále hledám zásobník 6x9 (dosud mi připadaly příliš drahé).
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
nemá tvůj model 600 SE tu páčku vzadu vlevo nahoře?
http://www.polapremium.com/news?date=2009-05-21
S pozdravem, Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
mám model 600 bez označení „SE“ a ten tuto páčku nemá.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
to jsi si ale pořídil pár „omezení“. Pokud vím, objektivy řady 600 se ani nehodí na objektiv Universal.
Takže: kdo chce do tohoto systému vstoupit, měl by se snažit sehnat objektiv Universal, ne řadu 600 (s SE nebo bez).
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
toho jsem si byl naprosto vědom. Největším omezením modelu 600 bez označení „SE“ je asi to, že objektiv vůbec nejde sundat...
Prostě jsem chtěl fotoaparát na polaroid a svitkový film s hledáčkem. A tenhle přístroj je na to ideální, navíc díky Rudiho vstřícnosti nebyl ani příliš drahý. Ten objektiv na formát 127, co je na něm nasazený, je prostě skvělý!
S pozdravem,
Franz
JensW
Ahoj,
moc děkuji za vaše odpovědi.
Zná někdo z vás také model Super 23? Ten má dokonce nastavitelnou zadní část; ale protože vpředu nemá žádný měch, dá se vlastně použít jen pro snímky zblízka nebo makrofotografie, nebo se mýlím?
S pozdravem Jens
Wolfgg
Ahoj Jensi,
alespoň standardní objektiv 3,5/100 lze posunout o 10 mm dozadu, takže i s vysunutým tubusem dosáhneš nekonečna. Mimochodem, tady si můžeš stáhnout návod:
http://www.butkus.org/chinon/mamiya/mamiya...ss_super_23.htm
S pozdravem Wolfgang
Buchtnix
Dobrý den,
je Polaroid 600 SE totožný s modelem Mamiya Universal, respektive lze mezi nimi vzájemně zaměňovat zadní části, kazety Polaroid a svitkové filmy?
Děkuji,
s pozdravem
Steffen
Wolfgg
mattes
Polaroid 600SE je konstrukčně stejný, ale bohužel není identický s modelem Mamiya Universal. Uchycení objektivu a upevnění zadní stěny jsou odlišné. Hledáček je přizpůsoben o něco většímu formátu Polaroidu. Novější „černé“ objektivy jsou velmi dobré, zda jsou ty starší horší, to nedokážu posoudit. U mě dělají přesně to, co mají: pořizují dobré snímky. Jednou jsem namontoval objektiv z 90. let na desku Graflex a byl jsem překvapen obrazovým kruhem, který je dostatečný pro formát 9x12.
Geniální jsou zadní desky ve tvaru písmene S. Mají prvotřídní rovinnost. Otázka „vhodnosti pro fotografování z ruky“: Tělo je obdélníkové bez výčnělků a ozdob, s kazetou a objektivem se vejde do malých fotografických brašen. Bohužel je fotoaparát v sestaveném stavu opravdový kolos, podle mé ženy dinosauří třída. Je těžší než Graflex Spezial. Fotoaparát potřebuje určitou váhu, aby s ním bylo možné fotografovat z ruky, u Mamiya Universal je tato hranice pro poněkud křehčí osoby již překročena. Já sám jej většinou používám s monopodem. Jeho ovladatelnost nelze srovnávat s 4,5x6 SLR. Upřímně řečeno, jeho vhodnost pro fotografování z ruky je omezená.
Universal rozhodně není nejkrásnější fotoaparát, je ale velmi pevný a prvotřídně zpracovaný. Kromě standardního objektivu 3,5/100 existuje pro Universal celá řada zajímavých objektivů, například 100/2,8, slavný drahý 50/6,3 a 4,7/127 Sekor, k dispozici jsou mezikroužky, adaptér Graflock, dvě matnice, z nichž jedna má úchyt pro zásobník na plochý film, zásobníky na plochý film a mnoho dalšího. Universal se také často používá jako základ pro nejrůznější speciální konstrukce. Pro jednoho přítele jsem jednou namontoval 3" objektivovou hlavu z Polaroidu Cu5 na staré lisované tělo.
Universal je skvělý, hodnotný a podceňovaný fotoaparát.
Matné