StefanCaspari
Dobrý den,
myslím, že tohle je otázka pro majitele stránek!
Je možné, že se nově vyráběné filmy APX budou dodávat i ve formátech PF 9x12 a 4x5 palců?
Jsem profesionální fotograf a tento materiál mi velmi chybí, protože byl velmi tolerantní a při poměrně vysokém obrazovém výkonu se dal zpracovávat relativně snadno a ve velkém množství.
CHS 50 a 100 jsou z hlediska tonálního rozsahu a barevné modulace jistě podstatně lepší a diferencovanější.
Ale pro sériovou výrobu potřebuji filmy, které mohu vyvolávat v rotaci rychle a s reprodukovatelnými výsledky.
S pozdravem z Mnichova: Stefan
MirkoBoeddecker
Ahoj Stefane,
nejprve se věnujeme AP 400, protože tam se zásoby (konečně) chýlí ke konci.
Poté přijde na řadu AP 100.
Všechny filmy by měly být nabízeny také jako ploché filmy, ale naše balení ještě není hotové a zatím neexistuje nikdo, kdo by za přijatelnou cenu nabízel balení na zakázku, které by splňovalo naše požadavky na kvalitu (mezistránky, kontrola listů každých 100 metrů atd.). Pokud vše půjde podle plánu, mohl by být celý program hotový příští rok touto dobou.
Některé části už dříve.
S pozdravem,
Mirko
StefanCaspari
Ahoj Stefane,
nejprve se věnujeme AP 400, protože tam se zásoby (konečně) chýlí ke konci.
Poté přijde na řadu AP 100.
Všechny filmy by měly být nabízeny také jako ploché filmy, ale naše balení ještě není hotové a zatím neexistuje žádný dodavatel, který by za přijatelnou cenu nabízel balení na zakázku splňující naše požadavky na kvalitu (mezistránky, kontrola listů každých 100 metrů atd.). Pokud vše půjde podle plánu, mohl by být kompletní program hotový příští rok touto dobou.
Některé části už dříve.
S pozdravem,
Mirko
Ahoj Mirko!
No, to jsou opravdu velmi potěšující vyhlídky!
Moc děkuji a srdečně zdravím:
Stefan
CPD
Ahoj!
Vždycky se najde někdo, kdo si na něco stěžuje... :lol: Ale tak zlé to zase není, to reptání:
APX 400 mi vlastně nikdy nechyběl, nikdy mě nijak zvlášť neoslnil. Můj kdysi velmi milovaný APX 100 už před několika lety nahradil FP 4+, který jsem si mezitím také velmi oblíbil, a u toho, i když jsem vůči novinkám odolný, asi i zůstanu.
Z těchto tří tak zbývá už jen APX 25 a obávám se, že pro mě, a pravděpodobně i pro ostatní, to nebude žádný velký byznys, i když ho určitě občas použiji. Na to je tento film přece jen příliš specifický.
Také předpokládám, že nebude k dispozici jako plochý film (myslím, že posledním plochým filmem Agfa této citlivosti byl Agfa PAN 25, na který Becherovi fotografovali až do konce, a to na formátu 13x18 cm!) a pravděpodobně ani jako svitkový film.
Opravdu obdivuji vaše nasazení a přeji vám velký úspěch s plánovanými produkty. Mám však obavy, že s tím přicházíte příliš pozdě. Mnozí totiž, stejně jako já, zůstanou u materiálů, které již znají. Pokud tedy nebude existovat závažný důvod k přechodu, jak tomu bylo v případě materiálů Agfa z smutného důvodu. Zůstali by tedy v podstatě jen nováčci. Doufejme, že trh bude dostatečně velký.
S pozdravem
CP
StefanCaspari
Ahoj!
Vždycky se najde někdo, kdo si na něco stěžuje... :lol: Ale tak zlé to zase není, to reptání:
APX 400 mi vlastně nikdy nechyběl, nikdy mě nijak zvlášť nezaujal. Můj kdysi velmi milovaný APX 100 už před několika lety nahradil FP 4+, který jsem si mezitím také velmi oblíbil, a u toho, i když jsem vůči novinkám odolný, asi i zůstanu.
Z těchto tří tak zbývá už jen APX 25 a obávám se, že pro mě, a pravděpodobně i pro ostatní, to nebude žádný velký byznys, i když ho určitě občas použiji. Na to je tento film přece jen příliš specifický.
Také předpokládám, že nebude k dispozici jako plochý film (myslím, že posledním plochým filmem Agfa této citlivosti byl Agfa PAN 25, na který Becherovi fotografovali až do konce, a to na formátu 13x18 cm!) a pravděpodobně ani jako svitkový film.
Opravdu obdivuji vaše nasazení a přeji vám velký úspěch s plánovanými produkty. Mám však obavy, že s tím přicházíte příliš pozdě. Mnozí totiž zůstanou, stejně jako já, u materiálů, které již znají. Pokud tedy nebude existovat závažný důvod k přechodu, jak tomu bylo v případě materiálů Agfa z smutného důvodu. Zůstali by tedy v podstatě jen nováčci. Doufejme, že trh bude dostatečně velký.
S pozdravem
CP
Ahoj CP!
Myslím, že v zásadě by si měl každý sám rozhodnout, s jakým materiálem bude pracovat... to závisí také zcela rozhodujícím způsobem na účelu použití a na osobním vkusu.
Já například považuji FP4 navzdory dobré ostrosti a jemnému zrnu za ne tak „oslnivý“, protože podle mého vkusu je v barevné citlivosti v tónech pleti příliš „křídový“.
APX má v tomto ohledu více modulovaných odstínů šedé...
U APX400 mi zrno připadá rovnoměrnější než u HP5 nebo dokonce TriX.
A v zásadě: superjednoduché a snadné zpracování!
Ale jak jsem řekl: vše je zcela osobní rozhodnutí.
U formátu 25 se teď vrátím k ADOXu, a to k tomu „modernějšímu“.
Srdečné pozdravy: Stefan
CPD
Ahoj Stefane,
v zásadě s tebou souhlasím! B)
Jsem na rozpacích ohledně již ne tak úplně nového filmu Tri-X 320, který byl před pár lety znovu uveden na trh. Na klasický film této citlivosti má neuvěřitelně jemné zrno (i když se mi zrno starých Tri-xů – 320 a 400 – mimořádně líbilo) a co je ještě důležitější: má úžasnou tonální reprodukci.
FP4+ používám s Tanolem pro architektonické snímky, pro snímky na cestách a bez stativu pak HP 5+. U mě nahradil svého předchůdce APX 100 v RODINALu. Rozloučení s ním bylo tehdy bolestivé – ale mezitím jsem si na FP 4+ velmi dobře zvykl a nejlepší film je podle mého názoru ten, který znáte nejlépe. To poslední je pro mě také dobrá výmluva pro mou lenost vyzkoušet někdy něco nového; přitom TMax a Delta jsou už dlouho na seznamu k vyzkoušení, jen se k tomu nějak nemůžu odhodlat. :lol:
Ale co mi opravdu chybí, je SCALA jako svitkový film a plochý film 4x5". Nepoužíval jsem ho sice každý den, ale jako doplněk. Je opravdu škoda, že už se nedá sehnat. Až na formát KB, ale ten mi k ničemu není.
S pozdravem
CP
MirkoBoeddecker
Ahoj CP,
plně s tebou souhlasím. Každému, co mu vyhovuje. Kdo si libuje v FP4 nebo Trixu, ten samozřejmě na APX nepřesedlá. Proč by taky měl?
Jednou z nejzajímavějších věcí na černobílé fotografii je právě rozmanitost materiálů a možností jejich kombinace. Každá kombinace tak nutně pokrývá jen určitou část trhu.
Tyto filmy znovu uvádíme na trh, protože pro APX existují dobré důvody. Stefan zmínil jeden důležitý důvod: bez velkého úsilí poskytují dobré výsledky, jsou velmi tolerantní a šedé tóny u filmu 100 jsou úžasné. Emulze APX jsou navíc z hlediska složitosti výroby přehledné.
S těmito dvěma filmy (100 a 400) disponujeme dobrými emulzemi, které můžeme zpracovat do všech formátů filmů a nabídnout jako univerzální materiál za atraktivní cenu.
Samozřejmě budou k dispozici i jako svitkový film.
Je také možné uvažovat o variantě SCALA.
S pozdravem,
Mirko
CPD
Ahoj Mirko!
Díky za tvůj názor!
Teď tedy předpokládám, že APX 25 se chystat nebude. Škoda, ale je to pochopitelné. Agfa měla jistě svůj důvod, proč ten film tenkrát vyřadila z nabídky. Určitě to nebylo kvůli nedostatečné kvalitě, protože to byl jeden z nejlepších černobílých filmů, jaké kdy existovaly, ale kvůli prodejním číslům.
SCALA! Kdyby to vyšlo, bylo by to samozřejmě skvělé. K tomuto filmu se sice čas od času objevovaly nějaké alternativy, ale ty se nakonec nemohly rovnat „originálu“. Navíc tyto „alternativy“ nebyly vždy k dispozici ve formátech, které používám.
Mnoho pozdravů a – ještě jednou – hodně úspěchů!
CP
MirkoBoeddecker
CP,
kdykoli se řeč stočí na APX 25, ptám se: V čem byl APX 25 jiný/lepší než náš PAN 25?
Potřebuji konkrétní údaje ohledně parametrů, které jsou lepší/horší.
Bohužel jsem dosud nedostal ani jednu konkrétní odpověď......
SCALA: Film, který nebyl navržen jako reverzní, poskytuje při reverzním procesu použitelné, ale málokdy špičkové výsledky.
Aby poskytoval špičkové výsledky, musí být film přizpůsoben reverznímu procesu.
Není to žádná věda a v zásadě by to mohl udělat každý výrobce pro každý film.
Pár tisíc eur na výzkum a nový produkt by byl hotový.
Problémem však je, že tento film by se musel vyrábět pouze pro zákazníky SCALA v velmi omezených množstvích.
V jiném fóru mě jistá strana zasypala jízlivými poznámkami, když jsem poznamenal, že bychom mohli ekonomicky vyrábět i 3000 m².
Pro upravený film SCALA z čerstvé šestiměsíční produkce (konzistentní spojitost mezi jednotlivými šaržemi) nevidím podstatně větší šance na prodej. Rád se nechám přesvědčit o opaku, ale v žádném případě bych už na začátku nenechal vyrábět.
Můžeme to zkusit. Je to ale možné až v případě, že bude hotová základní emulze pro formát 100, a pro projekt Polywarmton potřebujeme také další kapacity...
S pozdravem,
Mirko
PS Pro záznam: U Scaly jsem neřekl „plochý film“.
StefanCaspari
CP,
kdykoli se řeč stočí na APX 25, ptám se: V čem byl APX 25 jiný/lepší než náš PAN 25?
Potřebuji konkrétní informace ohledně parametrů, které jsou lepší/horší.
Bohužel jsem dosud nedostal ani jednu konkrétní odpověď......
SCALA: Film, který nebyl navržen jako reverzní, poskytuje při reverzním procesu použitelné, ale málokdy špičkové výsledky.
Problémem však je, že tento film by se musel vyrábět pouze pro zákazníky SCALA v velmi omezených množstvích.
V jiném fóru mě jistá strana zasypala jízlivými poznámkami, když jsem poznamenal, že bychom mohli ekonomicky vyrábět i 3000 m².
Pro upravený film SCALA z čerstvé šestiměsíční produkce (konzistentní spojitost mezi jednotlivými šaržemi) nevidím podstatně větší šance na prodej. Rád se nechám přesvědčit o opaku, ale v žádném případě bych už na začátku nenechal vyrábět.
Můžeme to zkusit. Je to ale v každém případě možné až tehdy, když bude hotová základní emulze pro formát 100, a pro projekt Polywarmton potřebujeme také ještě kapacity...
S pozdravem,
Mirko
PS Pro záznam: O plochém filmu jsem u SCALY nemluvil.
Ahoj Mirko!
Vyzkouším PAN 25 jako PF (jak jsem už zmínil výše).
Jsem zvědavý, jak se bude chovat ve světlech při mírném přeexponování (za účelem odpovídajícího podvyvolání pro posouzení kontrastu).
Brzy musím zase fotit architekturu.
A propos šedé tóny: Právě pořizuji první snímky pro svou výstavu: rostliny ve skleníku a venku, částečně velmi brzy ráno v nádherném, rovnoměrném protisvětle; na CHS 100 na PF.
TO jsou šedé tóny... k sežrání!!
S pozdravem: Stefan
CPD
CP,
Potřebuji konkrétní informace o parametrech, které jsou lepší/horší.
Bohužel jsem zatím nedostal ani jednu konkrétní odpověď......
No, musím se ke své hanbě přiznat, že jsi mě tím zaskočil! Až do teď jsem o tom filmu nic nevěděl. Ale co nejdříve ho vyzkouším. Bohužel to není formát 120, ale nechci si zase stěžovat. :lol:
V jiném fóru mě jistá osoba zasypala jízlivými poznámkami, když jsem poznamenal, že bychom mohli ekonomicky vyrábět i 3000 m².
To jsem v tom druhém fóru zaznamenal! Vzhledem k tomu, co se jinak v tom „určitém fóru“ děje, by sis kvůli tomu rozhodně neměl dělat šedivé vlasy.
Čtu toho opravdu hodně. Nejen v německých, ale i v anglicky mluvících fórech. Podle tamních příspěvků si dokážu představit, že nástupce SCALY by si určitě našel své příznivce. A když říkáš, že výrobě i menších sérií nic nebrání, proč by o tom někdo měl pochybovat. Koneckonců, podnikatelské riziko neseš ty.
U upraveného modelu SCALA z čerstvé šestiměsíční produkce (konzistentní spojky mezi jednotlivými sériemi) nevidím podstatně větší šance na prodej. Rád se nechám přesvědčit o opaku, ale v žádném případě bych už na začátku nenechal vyrábět.
A co kdybys vytvořil „seznam předplatitelů“? Od určitého počtu objednaných kusů se spustí výroba. Něco takového existovalo ještě na počátku 80. let u skleněných desek pro fotogrammetrii. U Gevaertu tehdy začali vyrábět až tehdy, když měli dostatek objednávek. Samozřejmě pak vyrobili více, než bylo objednáno, a měli také mnoho univerzitních institutů jako spolehlivé odběratele.
Ty takový seznam zveřejníš. CP (a ostatní zájemci) pak zaplatí zálohu a po dokončení SCALY ho dostanou o pár procent levněji. Ostatní, kteří se na seznam nezapsali, se pak musí smířit s tím, že film bude možná vyprodaný a také dražší. To je přece spravedlivé! – Nebo ne?
S pozdravem
CP
CPD
Ahoj!
Ještě jedna věc, i když to s daným tématem souvisí jen okrajově. Ale už jsem si toho všiml opravdu často, řešení toho nevím.
Právě jsem prohledával různá fóra (německá i anglická) ohledně modelu PAN 25. Kromě toho, že to vyhledávací funkce zrovna neusnadňují (zkuste zadat „Pan“ v jakémkoli fóru), se CHS 25 a PAN 25 míchají dohromady a zdá se, že spousta lidí nezná ten rozdíl. Odpovědi jsou proto často k ničemu, protože nevíte, na který film z vaší produkce se vlastně vztahují.
Něco podobného mi opakovaně padlo do oka i u CHM a CHS. Možná by to mohlo vyřešit jasnější pojmenování? Nebo zaslat na nejdůležitější fóra systematický seznam s podstatnými rozdíly, tedy nejen těmi v názvosloví? Zkrátka, nevím! Ale když se nástupci Agfa teď také jmenují ADOX. Někteří z toho zřejmě opravdu nemají hlavu... :lol:
S pozdravem
CP
bernhardmangelsgmxde
K překrývání dochází při stejné citlivosti pouze u CHS / PAN 25. CHM má jen 125 a 400, CHS 25, 50 a 100.
CHM bude brzy minulostí. Ale když už měníme názvy: Pro CHS 25 by mi ADOX KB 14 také nevadilo... (mám ještě jeden od dědy)
StefanCaspari
Ahoj, vy „technici“!
Mám jeden docela skromný dotaz: Fotíte vůbec, nebo jsou pro vás důležitější názvy a technické specifikace?
CHS nebo CHM je v katalogu jasně definováno jako single layer nebo multi layer (tedy jednovrstvý a vícevrstvý film).
Myslím si, že právě u značky „ADOX“ jsou popisy vlastností filmů poměrně podrobné a přesné.
Ale ať už je to jakkoli a kdekoli: vyzkoušejte to a najděte si kombinaci filmu a vývojky, která vám nejlépe vyhovuje...
Bez urážky a srdečné pozdravy z Mnichova od někoho, kdo se v 70. letech naučil fotografickému řemeslu, kdy ještě existovala spousta dobrých a zajímavých filmů, a kdo pak musel dobrých 20 let sledovat, jak se nabídka stále zužuje a zmenšuje (a to nejen pro osobní hobby, ale i pro zakázky od klientů), a který je nyní nesmírně šťastný z filmů jako CHS, Ortho, PAN 25 a oživení APX!
CPD
Ahoj!
Ahoj, vy „technici“!
Mám jednu skromnou otázku: Fotíte vůbec, nebo jsou pro vás důležitější názvy a technické specifikace?
Jména jsou pro mě důležitá v tom smyslu, že bych rád věděl, zda se u filmu diskutovaného na fórech jedná skutečně o ten, o kterém se chci informovat. S „technickými velikány“ to nemá vůbec nic společného a ty se přece také účastníš diskuzí na fórech. Nebo ne?
CHS nebo CHM je v katalogu zcela jasně definováno jako single layer nebo multi layer
(tedy jednovrstvý a vícevrstvý film)
Myslím si, že právě u značky „ADOX“ jsou popisy vlastností filmů poměrně podrobné a přesné.
Nevím, že by to někdo zpochybňoval, já určitě ne. Faktem však je, že se nechci spoléhat pouze na „datové listy“ a rád bych věděl, jaké zkušenosti s filmem mají ostatní. Pak ale musím vědět, že píší právě o tom filmu, o kterém se chci informovat.
Ale ať už je to jakkoli a kdekoli: vyzkoušejte to a najděte si kombinaci filmu a vývojky, která vám nejlépe vyhovuje...
Díky za tip! Fotografuju teprve od včerejška...
Toto testování je přece také jedním z výdobytků internetového věku. Dříve se filmy vyvolávaly podle návodu a výsledek byl už docela blízko optimu. Následovalo ještě jemné doladění a proces seděl už po několika filmech. Dnes se každý, na jakémkoli fóru, nejprve snaží zdůraznit, že se osobnímu testování nelze vyhnout. Je to ale zvláštní: z časových důvodů jsem občas nucen odevzdat své filmy do specializované laboratoře a výsledky jsou přesto velmi dobré. Samozřejmě tamní pracovníky upozorňuji, že provádím přeexponování o jeden clonový stupeň a jaký typ zvětšovacího přístroje používám.
Bez urážky a srdečné pozdravy z Mnichova od někoho, kdo se v 70. letech naučil fotografickému řemeslu, kdy ještě existovala spousta dobrých a zajímavých filmů, a kdo pak musel dobrých 20 let zažívat, jak se nabídka stále zužovala a zmenšovala (a to nejen pro osobní hobby, ale i pro zakázky od klientů), a který je nyní nesmírně šťastný z filmů jako CHS, Ortho, PAN 25 a oživení APX!
V 70. letech jsem byl ještě student! Ale tehdy jsem neměl dojem, že by nabídka černobílých filmů byla větší než dnes, zejména proto, že jsem byl odkázán na to, co měl místní specializovaný obchod na skladě.
V oblasti barevných reverzních filmů rozhodně po tehdejších filmech netruchlím. Jediným tehdy použitelným reverzním filmem byl Kodachrome a ten byl pro mě bohužel příliš drahý. V oblasti černobílých filmů existovaly věci jako Ilford HP 4, naprostá hrůza, Agfa Pan 400 a jeho východoněmecký ekvivalent, který mi nepřipadal o moc lepší – takže opravdu zbýval jen TriX. Asi nemusím zdůrazňovat, že jsem tehdy fotil jen na malý formát, takže pro mě hrála velkou roli stabilita. Filmy 15 DIN té doby (Agfa a Orwo) byly sice velmi dobré, ale pravidelně vyžadovaly použití stativu.
S pozdravem
CP
StefanCaspari
Ahoj!
Ahoj, vy „technici“!
Mám jednu skromnou otázku: Fotíte vůbec, nebo jsou pro vás důležitější názvy a technické specifikace?
Jména jsou pro mě důležitá v tom smyslu, že bych rád věděl, zda se u filmu diskutovaného na fórech jedná o ten, o kterém se chci informovat. S „technickými velikány“ to nemá vůbec nic společného a ty se přece také účastníš fór. Nebo ne?
CHS nebo CHM je v katalogu zcela jasně definováno jako single layer nebo multi layer
(tedy jednovrstvý a vícevrstvý film)
Myslím si, že právě u tématu „ADOX“ jsou popisy vlastností filmu poměrně podrobné a přesné.
Nevím, že by to někdo zpochybňoval, já určitě ne. Faktem však je, že se nechci spoléhat pouze na „datové listy“ a rád bych věděl, jaké zkušenosti s filmem mají ostatní. Pak ale musím vědět, že píší právě o tom filmu, o kterém se chci informovat.
Ale ať už je to jakkoli a kdekoli: vyzkoušejte to a najděte si optimální kombinaci filmu a vývojky...
Díky za tip! Fotografuju teprve od včerejška...
Tohle testování je taky takový výplod internetového věku. Dřív se filmy vyvolávaly podle návodu a výsledek byl už dost blízko optimu. Následovalo ještě jemné doladění a po pár filmech byl proces v pohodě. Dnes se každý, na jakémkoli fóru, nejprve snaží zdůraznit, že se osobnímu testování nelze vyhnout. Je to ale zvláštní: z časových důvodů jsem občas nucen odevzdat své filmy do specializované laboratoře a výsledky jsou přesto velmi dobré. Samozřejmě tamní pracovníky upozorňuji, že provádím přeexponování o jeden clonový stupeň a jaký typ zvětšovacího přístroje používám.
Bez urážky a srdečné pozdravy z Mnichova od někoho, kdo se v 70. letech naučil fotografickému řemeslu, kdy ještě existovala spousta dobrých a zajímavých filmů, a kdo pak musel dobrých 20 let zažívat, jak se nabídka stále zužovala a zmenšovala (a to nejen pro osobní hobby, ale i pro zakázky od klientů), a který je nyní nesmírně šťastný z filmů jako CHS, Ortho, PAN 25 a oživení APX!
V 70. letech jsem byl ještě student! Ale tehdy jsem neměl dojem, že by nabídka černobílých filmů byla větší než dnes, zejména proto, že jsem byl odkázán na to, co měl místní specializovaný obchod zrovna na skladě.
V oblasti barevných reverzních filmů rozhodně po tehdejších filmech netruchlím. Jediným tehdy použitelným reverzním filmem byl Kodachrome a ten byl pro mě bohužel příliš drahý. V oblasti černobílých filmů existovaly věci jako Ilford HP 4, naprostá hrůza, Agfa Pan 400 a jeho východní protějšek, který mi nepřipadal o moc lepší – takže opravdu zbýval jen TriX. Asi nemusím zdůrazňovat, že jsem tehdy fotil jen na malý formát, takže pro mě hrála velkou roli stabilita. Filmy 15 DIN té doby (Agfa a Orwo) byly sice velmi dobré, ale pravidelně si žádaly použití stativu.
S pozdravem
CP
Ahoj CP!
Neber si to hned tak osobně!
Ale možná mi prostě uvěříš, že nabídka byla širší a „zajímavější“.
Jsou to názvy značek a filmů, a ne otázka názoru... (nebo víš, co byl Verichrome-Pan?)
A u diapozitivů mi Agfachrome 50S a -L připadaly o třídu lepší než Ektachrome X, které se ještě používaly v E-4.
Ale budiž: nechci se tu vyznamenávat, ale v každodenní praxi jsem prostě přišel na to, že to, co ti umožňuje dělat svou práci opravdu dobře a přesvědčit o tobě zákazníky, je důsledné testování sebe sama a neustálý rozvoj. Od zakázky k zakázce.
To byl smysl mé otázky, zda také fotografujete.
Co se týče CHS, ADOX už tehdy byly z trhu pryč – EFKES se v profesionální sféře (alespoň tady v Mnichově) nedaly „prodat“.
Dnes, to přiznávám zcela otevřeně, zažívám u CHS100 „opojení tónovými hodnotami“, které mě nutí jásat.
CPD
[quote name=''Stefan'']Ahoj CP!
Neber si to hned tak k srdci![/quote]
To vůbec nedělám!
[quote name=''Stefan'']Ale možná mi prostě věříš, že nabídka byla větší a „zajímavější“.[/quote]
I když se samozřejmě dá diskutovat o tom, co je zajímavé...
[quote name=''Stefan'']To jsou názvy značek a filmů, a ne otázka názoru... (nebo víš, co byl Verichrome-Pan?)
A u diapozitivů se mi Agfachrome 50S a -L zdály o poznání lepší než Ektachrome X, které se tehdy ještě používaly v E-4.[/quote]
Také jsem to tak vnímal, ale obě (Ekta i Agfachrome) byly tehdy o poznání horší než Kodachrome – to se začalo postupně měnit až v 80. letech. Ale to je samozřejmě věc názoru.
[quote name=''Stefan'']Ale budiž: nechci se tu chytřit, ale v každodenní praxi jsem prostě dospěl k závěru, že to, co tě dělá opravdu dobrým v tvé práci a co přesvědčuje tvé zákazníky, je důsledné testování sebe sama a neustálý rozvoj. Od zakázky k zakázce.[/quote]
V tom se asi trochu lišíme. Ty jsi profesionální fotograf. Já fotím jen v rámci své profese (péče o památky, stavební výzkum, archeologie) a samozřejmě také jako koníček. Fotografie je jen malou, i když ráda vykonávanou, částí mé činnosti.
[quote name=''Stefan'']To byl smysl mé otázky, zda také fotografujete.[/quote]
Tato otázka se v rychlém tempu pravidelně objevuje ve všech možných německy mluvících – nikdy v anglicky mluvících – fórech. Smysl této otázky mi není zcela jasný.
Samozřejmě je mnoho lidí, kteří kromě šedých karet nic nefotografují. Ale to by nás zde nemělo příliš zajímat. Koneckonců tito lidé zajišťují určitý obrat a pomáhají tak prožívat „médium“ filmu. A díky svým zkušenostem mi tito „pouze testující“ mohou nakonec také pomoci.
V každém případě by mě ani ve snu nenapadlo pořizovat své zakázkové fotografie na Verichrome (ano, ten také ještě znám). Ať už má údajně skvělé šedé tóny nebo ne.
Prostě nevěřím, že nabídka v 70. letech byla lepší, možná větší. Ale kromě Agfy, Ilfordu, Kodaku a Orwa jsem tehdy nic neznal a myslím, že bych byl tehdy šťastný, kdybych měl filmy, jaké jsou k dispozici dnes. Takže žádný kulturní pesimismus. A co, co všechno zajímavého bylo dříve.
Hodně se pohybuji v nejrůznějších archivech s historickými snímky, částečně i z 19. století. Vždy mě znovu a znovu ohromuje, čeho se tehdy dokázali lidé dosáhnout. Lidé věděli, co dělají, a zpravidla pracovali s mnohem nespolehlivějším materiálem než my dnes. Snímky Istanbulu z 20. let 20. století zvětšené ze skleněných negativů na mě udělaly velmi silný dojem. Ale proto truchlit nad materiály, které se údajně ztratily?
Co se týče CHS, těší mě, že jsi s ním spokojený. Fotil jsem s ním nějakou dobu (možná 20 rolí formátu 120), když se ještě jmenoval Efke. Také se mi velmi líbil. Byly to však zejména informace na internetu o jeho nedostatečné spolehlivosti, které mě od něj odradily. Nemohu si totiž dovolit pořizovat snímky, které se za určitých okolností nedají zopakovat, s materiálem, na který se nemohu spolehnout. Možná ty internetové zprávy vůbec nebyly pravdivé... Ale ruku na srdce, co by sis vzal s sebou do země jako je například Jemen, kdybys přesně věděl, že to bude pravděpodobně jediná cesta tvého života tam? Nebo kdybys, moje profese může být docela smutná, měl zdokumentovat budovu v Horním Falci, která je určena k demolici, ale je architektonicky jedinečná.
Nechci se tu déle „zdržovat“, jak se říká ve švábském dialektu, protože by to nevyhnutelně vedlo k situacím, jaké panují v jiném fóru, ale myslím, že mi přiznáš, že si shromažďuji zkušenosti jiných ohledně fotografického materiálu a přitom samozřejmě podstupuji riziko, že narazím na internetové fámy.
S pozdravem
CP
StefanCaspari
[quote name=''Stefan'']Ahoj CP!
Neber si to hned tak k srdci!
To vůbec nedělám!
[quote name=''Stefan'']Ale možná mi prostě věříš, že nabídka byla větší a „zajímavější“.[/quote]
I když se samozřejmě dá diskutovat o tom, co je zajímavé...
[quote name=''Stefan'']To jsou názvy značek a filmů, a ne otázka názoru... (nebo víš, co byl Verichrome-Pan?)
A u diapozitivů mi Agfachrome 50S a -L připadaly o poznání lepší než Ektachrome X, které se ještě používaly v E-4.[/quote]
Také jsem to tak vnímal, ale obě (Ekta i Agfachrome) byly tehdy o poznání horší než Kodachrome – to se začalo postupně měnit až v 80. letech. Ale to je samozřejmě věc názoru.
[quote name=''Stefan'']Ale budiž: nechci se tu vyznamenávat, ale v každodenní praxi jsem prostě dospěl k závěru, že to, co ti umožňuje dělat tvoji práci opravdu dobře a přesvědčit o tobě zákazníky, je důsledné testování sebe sama a neustálý rozvoj. Od zakázky k zakázce.[/quote]
V tom se asi trochu lišíme. Ty jsi profesionální fotograf. Já fotím jen v rámci své profese (péče o památky, stavební výzkum, archeologie) a samozřejmě také jako koníček. Fotografie je jen malou, i když ráda vykonávanou, součástí mé činnosti.
[quote name=''Stefan'']To byl smysl mé otázky, zda také fotografujete.[/quote]
Tato otázka se pravidelně objevuje v rychlém sledu na všech možných německy mluvících – nikdy na anglicky mluvících – fórech. Smysl této otázky mi není zcela jasný.
Samozřejmě je mnoho lidí, kteří kromě šedých karet nic nefotografují. Ale to by nás zde nemělo příliš zajímat. Koneckonců tito lidé zajišťují určitý obrat a pomáhají tak prožívat „médium“ filmu. A díky svým zkušenostem mi tito „pouze testující“ nakonec mohou také pomoci.
Každopádně by mě ani ve snu nenapadlo pořizovat své zakázkové fotografie na Verichrome (ano, ten také ještě znám). Ať už jsou údajně skvělé šedé tóny jakékoli.
Prostě nevěřím, že nabídka v 70. letech byla lepší, možná větší. Ale kromě Agfy, Ilfordu, Kodaku a Orwa jsem tehdy nic neznal a myslím, že bych byl tehdy šťastný, kdybych měl filmy, jaké jsou k dispozici dnes. Takže žádný kulturní pesimismus. A co, co všechno
zajímavého bylo dříve.
Hodně se pohybuji v nejrůznějších archivech s historickými snímky, částečně i z 19. století. Vždy mě znovu a znovu fascinuje, čeho se tehdy dokázali lidé dosáhnout. Lidé věděli, co dělají, a zpravidla pracovali s mnohem nespolehlivějším materiálem než my dnes. Snímky Istanbulu z 20. let 20. století zvětšené ze skleněných negativů na mě udělaly velmi silný dojem. Ale proto truchlit nad materiály, které se údajně ztratily?
Co se týče CHS, těší mě, že jsi s ním spokojený. Fotil jsem s ním nějakou dobu (možná 20 rolí formátu 120), když se ještě jmenoval Efke. Také se mi velmi líbil. Byly to však zejména informace na internetu o jeho nedostatečné spolehlivosti, které mě od něj odradily. Nemohu si totiž dovolit pořizovat snímky, které se za určitých okolností nedají zopakovat, s materiálem, na který se nemohu spolehnout. Možná ty internetové zprávy vůbec nebyly pravdivé... Ale ruku na srdce, co by sis vzal s sebou do země jako je například Jemen, kdybys přesně věděl, že to bude pravděpodobně jediná cesta tvého života tam? Nebo kdybys, moje profese může být docela smutná, měl zdokumentovat budovu v Horním Falci, která je určena k demolici, ale je architektonicky jedinečná.
Nechci se tu déle „potloukat“, jak se říká ve švábském dialektu, protože by to nevyhnutelně vedlo k situacím, jaké panují v jiném fóru, ale myslím, že mi přiznáš, že si shromažďuji zkušenosti jiných s fotografickým materiálem a přitom samozřejmě podstupuji riziko, že narazím na
internetové fámy.
S pozdravem
CP
[/quote]
Ahoj CP!
Máš naprostou pravdu!
CHS je u mě „jen pro umění“ – jen pro mě, a pomáhá mi fotografovat to, kvůli čemu jsem kdysi přešel k fotografii a rozloučil se s „prokurátorem Casparim“. – Řekněme pro hobby fotografa, kterým jsem zůstal (přičemž je třeba říci, že původní ADOX byl kdysi takřka standardním materiálem pro novináře, a ti také nemohou nic opakovat!)
Pro práci potřebuji reprodukovatelné a předvídatelné parametry. Proto jsem se na začátku ptal i na APX jako PF.
Každý má v tom svou vlastní filozofii....
A abych upřímně odpověděl na tvou otázku ohledně Jemenu: Tam bych v každém případě pracoval redundantně a kromě APX a Ektachrome bych si vzal s sebou i digitální fotoaparát s vysokým rozlišením! (A paměťová média bych poslal domů zvlášť).
KlausWehner
Ahoj Stefane,
důrazně doporučuji film ADOX 25 – zejména pro velkoformát!
Důvod: 1. Jmenovitá citlivost je skutečně dosažena (to dokáže jen málo filmů).
2. Bezproblémové zpracování v mnoha vývojkách.
3. Velmi dobré, přirozeně vypadající podání šedých tónů.
4. Jemné zrno a vysoká ostrost jsou samozřejmostí.
5. Neobvykle dobré rozlišení ve stínech.
Pro mě také není bez významu, že tento film mohu (s malými omezeními) zpracovat i jako černobílé diapozitivy.
(Omezení znamená: maximální hustota dosahuje 3,10...3,30)
Právě jsem si objednal plochý film Adox PAN 25. Můj projekt: černobílé diapozitivy formátu 8x10 palců!
S pozdravem
Klaus
StefanCaspari
Ahoj Klausi!
To s těmi diapozitivy je skvělý projekt!
Stačí je vložit do světelné skříně a pak se zblízka, nebo dokonce s lupou, vydat na hledání detailů a mikroscénářů, tedy všeho, čeho si člověk obvykle ani nevšimne, když se na to dívá naživo.
To na velkoformátové fotografii miluju – ty neuvěřitelné detaily!
Právě jsem si taky objednal dva pan25 PF a vyzkouším si je v architektuře.
Díky za tvůj podrobný popis!