bohermann
Ahoj fórum,
pro svůj fotoaparát Bronica SQ-Ai jsem levně sehnal originálně zabalený kazetový zásobník, který zřejmě dlouho ležel v krabici, ale je v perfektním stavu. Problém je v tom, že fotoaparát nerozpozná film vložený do zásobníku, a proto nelze spustit závěrku. Navíc se mi nedaří správně převinout na první snímek.
Vyzná se někdo v mechanice fotoaparátů Bronica a může mi poradit, kde se mechanika „zasekla“?
Díky a pozdravy
bohermann
katzgetier
Ahoj Bohermann!
Vlastním model SQa a obě kazety pro 35mm film 135N a 135W, s nimiž jsem již provedl expozici několika filmů. Zatím bez jakýchkoli problémů. Je však třeba zmínit několik bodů z návodu k použití.
Film se vkládá do zásobníku, který lze z kazety vyjmout až po vysunutí páčky pro převíjení. Než vložíte zásobník zpět do pouzdra na film, měli byste otočit transportní kolečko na pravé vnější straně kazety o jednu otáčku, aby se deaktivovalo tlačítko pro převíjení. Poté vložte zásobník zpět do kazety, přičemž začněte stranou, na kterou se navíjí film. Nyní lze zasunout páčku pro převíjení zpět a uzavřít pouzdro. Nyní připevněte kazetu s filmem k fotoaparátu a střídavě posouvejte film a spouštějte závěrku. Jakmile se na počítadle snímků objeví první tečka, můžete pořizovat fotografie.
S pozdravem
Hanns Weschta