bohermann
Witam wszystkich na forum,
Kupiłem niedrogo, w oryginalnym opakowaniu, kasetę na film pełnoklatkowy do mojego aparatu Bronica SQ-Ai. Wygląda na to, że długo leżała, ale jest w stanie idealnym. Problem polega na tym, że aparat nie rozpoznaje filmu włożonego do kasety i dlatego nie można wykonać zdjęcia. Ponadto nie mogę płynnie przewinąć do pierwszego klatki.
Czy ktoś zna się na mechanice Broniki i może mi podpowiedzieć, gdzie mechanizm się „zaciął”?
Dziękuję i pozdrawiam
bohermann
katzgetier
Cześć Bohermann!
Posiadam model SQa oraz dwa magazynki na film 135N i 135W, na których przeprowadziłem już kilka sesji naświetlania. Jak dotąd bez żadnych problemów. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka punktów z instrukcji obsługi.
Film trafia do kasety, którą można wyjąć z obudowy dopiero po wyciągnięciu dźwigni przewijania wstecznego. Zanim wkład zostanie ponownie umieszczony w komorze na film, należy obrócić koło transportowe znajdujące się po prawej stronie kasety o jeden obrót, aby wyłączyć przycisk przewijania wstecznego. Następnie należy ponownie umieścić wkład w kasecie, zaczynając od strony, na której nawijany jest film. Teraz można wsunąć dźwignię przewijania i zamknąć obudowę. Zamocuj kasetę z filmem w aparacie i na przemian przesuwaj film oraz naciskaj spust migawki. Gdy tylko na liczniku zdjęć pojawi się pierwsza kropka, możesz robić zdjęcia.
Pozdrawiam
Hanns Weschta