DennisG
Ahoj milí členové fóra,
včera jsem si sám vyvolal svůj první černobílý film, abych zjistil, jestli je moje nově pořízená Mamiya RB67 v pořádku a funguje.
Po vyvolání jsem na třech z negativů zjistil obdélníkové ztmavlé skvrny. Vyvolával jsem film Ilford HP5 400 formátu 120 pomocí ADOX RODINAL. Všechny tři snímky byly pořízeny za zcela odlišných světelných podmínek.
Jediná věc, která mi padla do oka, je, že bez ohledu na to, jak negativ vložím do cívky v Patersonově nádrži, vždy se úzký kousek (počáteční část) opírá o film, respektive naráží na jeho horní okraj.
Jinak jsem se přesně držel pokynů pro vyvolání. Navíc mám na filmu fialový závoj (pravděpodobně nedostatečně zafixováno?).
Možná mi někdo z vás pomůže zjistit, o co se u těchto drobných problémů jedná. LG?
Dennis
Morte
Vypadá to na problém s pronikáním světla do fotoaparátu. Zkontroluj těsnění proti světlu, jestli jsou ještě na místě, jestli nejsou rozpadlá, mastná atd.
highscore
Ahoj
Já
Také bych tipoval světelné těsnění
I já jsem u svého RB67 vyměnil světelné těsnění.
Dají se sehnat na eBayi.
Nebo si materiál nastříháš sám, tak jsem to udělal já.
Je to všechno docela jednoduché!
Nemyslím si, že by to mělo vliv na otočný rámeček.
Když to zalepíš a pořídíš nové fotky, měl bys to vědět přesně.
Já bych ale přesto vyměnil všechny, pak budeš mít na dlouho klid. A jde to snadno.
V tomto případě by to mohly být i těsnění na filmových kazetách. Ty se také dají snadno vyměnit.
Tipoval bych zde na pant výměnných kazet.
Pokud tam najdeš jen zvrásněnou kaši, možná jsi našel zdroj svého problému.
I v tomto případě můžeš provést test zakrytím.
Přesto bych vyměnil těsnění i na kazetách.
Pozdravy
highscore
Wolfgg
U středoformátových fotoaparátů se jako světelné těsnění dobře hodí ploché černé tkaničky. Jsou levné a vydrží věčně.
€
S pozdravem Wolfgang
DennisG
Ahoj, moc děkuji za užitečné tipy. Teď se musím zeptat na něco, co se možná zdá jako hloupá otázka: kde všude na RB67 jsou těsnicí kroužky (dosud jsem byl zvyklý na digitální fotoaparáty)? Moc vám děkuji. €
DennisG
Ahoj, moc děkuji za užitečné tipy. Teď se musím zeptat na něco, co se možná zdá jako hloupost: kde všude se na modelu RB67 nacházejí světelné těsnění (dosud jsem byl zvyklý na digitální fotoaparát)? Moc vám děkuji.
highscore
až na to později vzpomínám.
Rozebírám svůj RB
a vyfotím ti ty části.
DennisG
To by bylo fakt super, moc děkuju
highscore
2 těsnění na straně fotoaparátu/otočného rámečku – první fotografie
4 těsnění na víku zásobníku – fotografie 2–4
4 na vložce – fotografie 5, nalepené kolem rohů
DennisG
@highscoree, moc děkuji, určitě se na to dnes podívám, jakmile se film naplní (tedy možná až zítra), a případně to vyměním.
Má někdo z vás náhodou ještě nějaký spolehlivý zdroj, kde se dá koupit příslušenství (barevné filtry, objektivy atd.)? Dnes jsem dostal balíček z eBay Kleinanzeigen a hle (byl jsem podveden). No, škoda. Budu vděčný i za tipy. LG Dennis
highscore
Téměř všechny své fotoaparáty (MAMIYA) jsem koupil na eBayi.
Snažím se pečlivým čtením a prohlížením nabídek oddělit zrno od plev.
Zdá se, že mi to docela jde.
Opravdu nespokojený jsem byl totiž asi u méně než 5 % svých nákupů.
€
A to naposledy teprve před dvěma týdny u fotoaparátu AGFA.
€
A seriózní specializovaní prodejci se stali velmi vzácnými nebo už úplně vymizeli!