DennisG
Cześć, drodzy członkowie forum,
Wczoraj samodzielnie wywołałem swój pierwszy film czarno-biały, żeby sprawdzić, czy mój nowo zakupiony aparat Mamya RB67 jest sprawny i działa prawidłowo.
Po wywołaniu zauważyłem na trzech negatywach prostokątne zaciemnienia. Wywołałem film Ilford HP5 400 w formacie 120 przy użyciu RODINALU ADOX. Wszystkie trzy zdjęcia zostały wykonane w zupełnie różnych warunkach oświetleniowych.
Jedyne, co mi się rzuciło w oczy, to fakt, że niezależnie od tego, jak umieszczam negatyw w szpuli zbiornika Paterson, zawsze wąski fragment (początkowy) leży na filmie lub styka się z nim od góry.
Poza tym dokładnie przestrzegałem instrukcji wywoływania. Do tego na filmie mam fioletowy nalot (prawdopodobnie niedostatecznie utrwalony?).
Może ktoś z was będzie w stanie mi pomóc i wyjaśnić, o co chodzi z tymi drobnymi problemami. Pozdrawiam?
Dennis
Morte
Wygląda to na problem z przenikaniem światła do aparatu. Sprawdź uszczelki światłoszczelne – czy są na swoim miejscu, czy nie są pokruszone, zatłuszczone itp.
highscore
Cześć
Ja
Ja też bym postawił na uszczelki światłochronne
Ja również wymieniłem uszczelki światłochronne w moim RB67.
Można je znaleźć na eBayu.
Albo sam przytnij materiał na wymiar, tak jak ja to zrobiłem.
To wszystko jest całkiem proste!
Nie sądzę, żeby problem dotyczył ramki obrotowej.
Jeśli zakleisz to taśmą i zrobisz nowe zdjęcia, powinieneś się tego dowiedzieć.
Ja jednak wymieniłbym wszystkie, wtedy będziesz miał spokój na długo. A to jest proste.
W tym przypadku przyczyną mogą być również uszczelki na kasetach filmowych. One też są łatwe do wymiany.
Stawiam tutaj na zawias kaset wymiennych.
Jeśli znajdziesz tam tylko pomarszczoną papkę, to prawdopodobnie znalazłeś źródło problemu.
Również w tym przypadku możesz przeprowadzić test, zaklejając to miejsce.
Mimo wszystko wymieniłbym uszczelki w kasetach.
Pozdrawiam
highscore
Wolfgg
W przypadku aparatów średnioformatowych płaskie czarne sznurowadła świetnie sprawdzają się jako uszczelnienie przed światłem. Są tanie i wytrzymują wiecznie.
€
Pozdrawiam, Wolfgang
DennisG
Cześć, bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Muszę zadać głupie pytanie: gdzie w aparacie RB67 znajdują się uszczelki (dotychczas byłem przyzwyczajony do aparatów cyfrowych). Bardzo wam dziękuję. €
DennisG
Cześć, bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Muszę zadać głupie pytanie: gdzie w aparacie RB67 znajdują się uszczelki światłoszczelne (dotychczas byłem przyzwyczajony do aparatów cyfrowych)? Bardzo wam dziękuję.
highscore
kiedy później o tym pomyślę.
Rozłożę moją RB na części
i zrobię ci zdjęcia poszczególnych elementów.
DennisG
O tak, to byłoby naprawdę super, wielkie dzięki
highscore
2 uszczelki po stronie aparatu/ramy obrotowej – pierwsze zdjęcie
4 uszczelki na pokrywie magazynka – zdjęcia 2–4
4 na wkładce – zdjęcie 5, przyklejone w rogach
DennisG
@highscore, bardzo dziękuję, na pewno obejrzę to dzisiaj, jak tylko skończę nagrywać film (czyli może dopiero jutro), i w razie potrzeby wymienię.
Czy ktoś z was zna może jeszcze jakieś sprawdzone źródło, gdzie można kupić akcesoria (filtry kolorowe, obiektywy itp.)? Dostałem dzisiaj paczkę z ogłoszeń na eBayu i, o dziwo, zostałem oszukany. No cóż, szkoda. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam, Dennis
highscore
Prawie wszystkie moje zakupy aparatów (MAMIYA) zrobiłem na eBayu.
Staram się oddzielić ziarno od plew poprzez dokładne czytanie i przeglądanie ofert.
Wydaje się, że idzie mi to całkiem nieźle.
Bo naprawdę niezadowolony byłem z mniej niż 5% moich zakupów.
€
A ostatnio zdarzyło się to zaledwie dwa tygodnie temu przy zakupie aparatu AGFA.
€
A renomowani sprzedawcy specjalistyczni stali się rzadkością lub już zniknęli z rynku!