JensW
Cześć wszystkim,
mam dziwny problem: na filmie zwojowym Trix w wywoływaczu ATM49 pojawia się nieregularna, szeroka, żółtawa mgiełka na całej długości filmu, ale tylko pośrodku, a więc nie na krawędziach. Szukałem już od jakiegoś czasu w Internecie, ale nic na ten temat nie znalazłem. Oczywiście mógłbym użyć D76 (jak prawie wszyscy fotografowie z USA ;-)), ale nie chcę mieć otwartych tylu butelek wywoływacza, bo przecież nie stają się one lepsze. Odbarwienie prawie nie przeszkadza w przypadku papieru multikontrastowego, ale chciałbym rozwiązać ten problem, ponieważ lubię używać ATM49, a negatywy wychodzą bardzo delikatne.
Oto, co dokładnie się wydarzyło: Kodak 400TX naświetlony na 400 ASA, bez dodatkowego naświetlania, przechowywany w temperaturze poniżej 20°C, 3-krotna ekspozycja (urządzenia lotniskowe), wywołanie w ATM49 1+0, świeża mieszanka, utrwalenie w Adofix, świeży. 5 filmów, ten sam wynik, ręczne wywoływanie w puszce. (Często wywołuję filmy.)
Czy ktoś też używa tej kombinacji wywoływaczy filmowych, a może ktoś ma pomysł, jak mogę uniknąć tego zamglenia?
Bardzo dziękuję,
Pozdrawiam, Jens
bernhardmangelsgmxde
Wybierz opcję „Fix”. Na początek spróbuj ponownie utrwalić. Najpierw sprawdź za pomocą testu klarowności, czy utrwalacz nadal nadaje się do użytku.
Pozdrawiam
Bernhard
PS: Zdjęcie rentgenowskie powinno być raczej szare, a nie żółtawe.