fotolabdude
Jaké expozimetry máte, nebo který byste mi doporučili?
Fotím hlavně venku – takže žádné studiové snímky!
Zatím používám starý Weimarlux, který už má pár let za sebou.
S pozdravem
fotodude :-)
Wolfram
Ahoj „Fotodude“,
já sám používám GOSSEN LUNASIX F s bodovým nástavcem.
Mám ho ale hlavně kvůli tomu, že dokáže měřit i bleskové světlo ve studiu.
To není tvůj problém.
Ale rozhodně dávám přednost analogovému přístroji s ručičkou před digitálním s displejem.
Možná je to jen zvyk.
Ale považuji za dobré mít možnost „měřit v obraze“, abych mohl určit rozsah kontrastu.
Provést integrální měření, nastavit na 0 a pak sledovat, jak se chová ručička.
Tak mohu stále spíše provádět expozici na světla nebo na stíny.
Ideální je možnost bodového měření.
Zejména když venku nemůžete změřit každý kout zblízka.
Se svým Gossenem jsem velmi spokojený.
Ještě mě nikdy nezklamal.
Tento model existuje i bez měření blesku jako LUNASIX 3.
Přinejmenším bych už nekupoval žádný s selenovými články.
S věkem se stávají velmi nepřesnými.
Není také žádný důvod kupovat nový expozimetr.
Než bych si koupil levný nový, raději si za stejné peníze pořídím použitý profesionální přístroj.
S pozdravem
Wolfram
fotolabdude
Díky, Wolframe!
Přemýšlím, jestli si pořídím Digiflash nebo Digisix od firmy Gossen.
S pozdravem fotodude :-)
Wolfgg
Dobrý den!
Při pořizování expozimetru by se mělo vždy nejprve vyjasnit zásadní otázka, a to zda je nutné bodové měření s úhlem 1°, či nikoli. Teprve až budete znát odpověď, budete vědět, která zařízení stojí za bližší prozkoumání. Přístroje s úhlem 1° jsou totiž nejen nepříjemně velké (vyžadují velkou čočku), ale při jejich používání se dá udělat mnohem více chyb než například při jednoduchém měření světla.
Mně stačí Variosix F s nástavcem 5°, který je praktický, lehký, velmi přesný, umí všechno a je napájen 9V baterií, která bude k dispozici i v budoucnu.
S pozdravem Wolfgang
JensW
Ahoj,
napadá mě ještě jedna zásadní otázka: jak přesné to vlastně musí být? Fotíš barevné diapozitivy pro časopis, nebo „běžné“ barevné negativy či černobílé snímky pro vlastní potřebu? Já používám Gossen Sixtomat Flash, který je s rozlišením 1/10 clony pro většinu snímků až příliš přesný, ale dá se s ním dobře „kalibrovat“ expozice z tvých fotoaparátů. Dá se s ním bleskově zachytit a dobře zobrazit kontrastní rozsah motivu, pokud je motiv blízko. Pokud je dál, potřebuješ skutečně drahý bodový expozimetr.
Umí také měřit světlo, ale pak je trochu nepraktický, protože se s ním musí manipulovat „obráceně“ (při portrétech to možná nevypadá tak profesionálně jako Sekonic). Měření blesku funguje také velmi prakticky a přesně.
Bylo to jedno z mála zařízení, které jsem koupil nové, protože ani z druhé ruky nejsou o moc levnější, jelikož ta dobrá téměř nestárnou.
Dnes ale často odhaduji expozici (u černobílých snímků) a proto bych si pořídil už jen malý přístroj.
Expoziční řady jsou také alternativou k drahému bodovému expozimetru nebo k levné staré zrcadlovce s bodovým měřením.
S pozdravem Jens
Wolfram
Ahoj Jensi,
Můžeš na svém fotoaparátu nastavit expoziční čas a clonu s přesností na 1/10?
U mě to jde jen na poloviny clonových hodnot a časů.
V tom případě by měl stačit expozimetr s rozlišením 1/3 EV.
I pro náročné podmínky při fotografování diapozitivů.
A s kalibrací expozimetrů ve fotoaparátech bych byl opatrný.
Vliv objektivu na měření je totiž poněkud velký.
Hodnota clony je totiž uvedena jako výpočetní údaj.
V závislosti na počtu čoček a povrchové úpravě (propustnosti světla) se může skutečná propustnost světla lišit.
Tato metoda je však použitelná pro hrubou kontrolu.
A, promiňte, ale tahat s sebou zrcadlovku s bodovým měřením a teleobjektivem by se mi moc nelíbilo.
LUNASIX 3, např. s 5stupňovým bodovým nástavcem, by se dal sehnat za asi 40–50 eur.
S pozdravem
Wolfram
StefanCaspari
Ahoj fotodude!
Jsem profesionální fotograf už 30 let a od samého začátku pracuji s přístroji Gossen-beli.
Už 20 let používám venku model Profisix a ve studiu model Lunasix F (měření blesku).
U těchto měřicích přístrojů s ručičkou bys ale měl mít na paměti, že reagují dost citlivě na otřesy a mohou se při tom relativně snadno poškodit.
Analogový displej (ručička mi prakticky „mechanicky“ ukazuje, aniž bych musel v duchu přepočítávat, jaký kontrastní rozsah mám před sebou a jak musím přizpůsobit expozici při zvolené střední šedi) však toto riziko rozhodně vyvažuje.
Kromě toho společnost Gossen tyto přístroje stále opravuje originálně s výrobní zárukou.
Pokud si chceš být zcela jistý, v každém případě si pořiď šedou kartu.
To je (i při nejlepší expozici) jediná spolehlivá referenční hodnota, pomocí které můžeš, kromě integrálního měření, změřit neutrální šedou barvu v daném světle.
S pozdravem z Mnichova:
Stefan
Wolfgg
Ještě jsme nezmínili jeden dobrý trik:
Místo šedé karty můžete jednoduše změřit bílý list papíru (zcela běžný kopírovací papír). Expozimetr pak ukáže hodnotu o 2,5 clony vyšší. To znamená: pokud naměříte clonu 11/16, správná clona by byla 5,6.
Výhoda: nic to nestojí a i v tmavých koutech kostela nebo v nočním městě získáte jasný výkyv ručičky.
S pozdravem Wolfgang
StefanCaspari
Ještě nebyl zmíněn jeden dobrý trik:
Místo šedé karty lze jednoduše změřit i bílý list papíru (zcela běžný kopírovací papír). Expozimetr pak ukáže hodnotu o 2,5 clony vyšší. To znamená: pokud naměříte clonu 11/16, správná clona by byla 5,6.
Výhoda: nic to nestojí a i v tmavých koutech kostela nebo v nočním městě dostanete jasný výkyv ručičky.
Zdravím Wolfgang
Máš pravdu, Wolfgg!
Skvělý nápad!
Zdravím, Stefan
Gawan
Vážení milovníci fotografie,
při expozici se pravidelně spoléhám na indikátor / automatickou expozici u fotoaparátů na 35mm film. Pouze při použití fotoaparátu formátu 6x6 jsem odkázán na externí „ruční expozimetr“ – a používám k tomu Gossen Lunalite bez nástavce (i když ten nástavce pojme).
Podle pokynů mého bratra, který kdysi pracoval v profesionálním studiu, provádím – zejména při vyšším kontrastu – měření jak objektu, tak světla a výsledek pak podle potřeby převádím na kombinaci času a expozice. U Hasselbladu existují jednoduše tyto „hodnoty“, např. „14“ při denním světle venku.
S pozdravem
Gawan