highscore
Cześć
?
Jakie ustawienie ISO powinienem wybrać?
Termin ważności minął w 1981 roku
Z tego, co przeczytałem, stawiałbym na 125–160 ASA.
400 ASA już nie jest dostępne!
?
Ponieważ dostałem 5 rolek, „poświęcę” jedną na testy.
?
Pozdrawiam
highscore
?
Wolf_XL
...prawdopodobnie nie zawiedzie nas czułość – raczej podstawowy zamglenie... Ale tak między nami – czego właściwie oczekujesz od filmu, który stracił ważność już jakieś 36 lat temu... Film to przecież nie wino, które w idealnym przypadku zyskuje na jakości wraz z upływem czasu... Nie można z góry zakładać, że na przeterminowanych filmach nie uzyska się żadnych szczególnych rezultatów... Zasadniczo jednak obowiązuje zasada: im czuły film, tym silniejszy jest zamglenie tła...
highscore
Cześć Wolf,
Czego oczekuję od tego filmu?
Właściwie niczego. Świeży jest zawsze lepszy!
To moja chęć zabawy i jest to dla mnie warte 9 euro.
Lubię eksperymentować.
Z tymi 5 rolkami jest tak jak z górą. Alpinista wspina się na nią, bo tam jest.
Zresztą nie mam dobrego zdania o tak zwanej lomografii.
Tak, podstawowy szum może mi zepsuć zabawę.
Może już dzisiaj będę mógł sprawdzić, czy tak jest.
W każdym razie wczoraj sfotografowałem 30 razy czarną chustkę, kartę szarą i białą chustkę.
Jako podstawę przyjąłem czułość 160 ASA.
Teraz mam 16 pasków filmu do zgrubnego określenia czasu wywoływania w różnych wywoływaczach.
I mam nadzieję, że ten szum nie zepsuje mi zabawy.
Pozdrawiam
Highscore
Wolf_XL
...no cóż, każdy ma swoje upodobania – jeśli sprawia ci to frajdę – proszę bardzo... ;-) Ale nie zadawałbym sobie tego trudu tylko dla pięciu filmów... W przypadku moich 170 metrów dobrze wysezonowanego Agfa Isopan IF, które kiedyś wyciągnąłem z zatoki, testowanie moim zdaniem raczej się opłaciło – to w końcu ponad 100 filmów 36-klatkowych...
highscore
Eh Wolf
Co do tego „jecken” miałeś całkowitą rację.
Niestety, to samo dotyczy szarej mgły.
Gęstość podstawowej mgły wynosi 1,15, więc prawie nie pozostało już miejsca na zdjęcie.
Zmiana wywoływaczy o dużej mocy to w tym przypadku również bzdura.
Ale teraz zdobyłem to doświadczenie na własnej skórze.
Zawsze lepiej jest zdobywać negatywne doświadczenia samodzielnie, niż tylko o nich czytać lub słyszeć.
Teraz mam tylko nadzieję, że 16 mm ORWO UN54, na który wciąż czekam, nie będzie tak kiepski jak ten Ilford.
Pozdrawiam
Highscore
Wolf_XL
...im mniej wrażliwa taśma, tym większa szansa, że uda się uzyskać zadowalający efekt...
highscore
Chciałbym załadować film 16 mm UN54 do kompaktowych kaset formatu 110.
A potem używać go w moim aparacie Pentax 110.
Przy długości 122 metrów miałbym sporo materiału na długi czas.
highscore
Ja, ten szaleniec,
właśnie wywołałem kolejny z tych starych jak świat filmów.
I udało mi się uzyskać nadające się do użytku negatywy!
Można je bardzo dobrze wydrukować, choć trzeba przyznać, że czas naświetlania papieru fotograficznego jest dość długi.
Udało mi się zredukować zamglenie tła poprzez dodanie KBr do wywoływacza.
Nadal jednak pozostaje to eksperymentem!