niko1982
Cześć!!
Kupiłem sobie właśnie Beselera, a konkretnie ten model: Beseler 23C II dual dichro S
W zestawie jest maska do formatu 6x6, której akurat potrzebuję, ale chciałbym mieć też maskę do formatu KB.
Znalazłem teraz na eBayu maskę o nazwie Beseler Megatrans Negativbühne. Czy dobrze rozumiem, że jest to literówka i ta rzecz powinna nazywać się Negatrans? Czy pasowałaby ona do mojego powiększalnika?
Teraz jeszcze pytanie ogólne:
Czy mogę przeprowadzać naświetlanie papieru o stałej gradacji przy użyciu głowicy kolorowej, z której wykręcono wszystkie filtry barwne? Czy są tu jakieś ograniczenia?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Niko
bernhardmangelsgmxde
Stopień ostrości. Papier: W zasadzie można zastosować wszystkie filtry lub tylko kilka z nich... ma to wpływ wyłącznie na czas naświetlania.
MirkoBoeddecker
Negatrans pasuje – w zależności od serii – do modeli 23C i 45 MX. Najczęściej jednak gumowe paski są już kruche.
Prawdopodobnie mamy jednak jeszcze zapasowe paski na stanie.
Równość powierzchni jest taka sobie, za to montaż idzie szybko.
Pozdrawiam,
Mirko
niko1982
Ogromne dzięki!
Czy poleciłbyś raczej Negtrans, czy raczej zwykłą scenę z dwoma skrzydłami po obu stronach?
Pozdrawiam!
MirkoBoeddecker
Jeśli to Twoja pierwsza podkładka, to zdecydowanie wybierz standardową lub szklaną podkładkę 6x9.
Musisz przecież być w stanie robić idealne zdjęcia ze wszystkich filmów.
Negatrans zawodzi w przypadku filmów, które się przewracają.
Wydaje mi się, że mamy jeszcze w magazynie podkłady szklane.
Jak wyglądają wentylatory w Twoim Dual Dichro?
Nic się jeszcze nie chwieje?
Pozdrawiam,
Mirko
niko1982
Cześć Mirko,
fajnie, że ktoś ma tu wszystko zaplanowane ;) Dzięki!
Jakie jeszcze podesty macie w magazynie? I ile one kosztują?
Czy jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę i czy potrzebowałbym może jakiejś części zamiennej?
Jeśli miałbym scenę szklaną 6x9, to czy są na niej takie suwaki, dzięki którym mogę ją zmniejszyć, czy jak dokładnie to robicie? Czy na waszych zdjęciach, które wyświetlacie, są też takie koła, które nie mają ostrości?
Mój wentylator w głowicy to białe koło wentylatora bez chłodzenia. Sam wentylator mogę przesuwać na wałku o 1 mm do przodu i do tyłu. Poza tym nic tam się nie chwieje. Może mógłbyś mi dokładniej powiedzieć, gdzie mogłoby się chwiać.
Czy macie do swoich Beselerów transformator, żeby obniżyć napięcie z 110 V? A może jak to robicie?
Z góry dziękuję =)