Beef
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, s jakou vývojkou jste dosáhli dobrých výsledků v kombinaci s řadou CHS (zejména s filmem 50).
CHS 50 má být prý velmi ostrý film (díky jednoduché emulzi) a pravděpodobně by mohl mít dostatek síly na plakát z formátu 35 mm... bohužel k tomuto filmu neexistují žádné údaje. Tak jsem si říkal, že tu ostrost zase zničím jemnozrnným vývojkem (jako např. ATM49)... a s ostrým vývojkem (např. RODINAL) zase vyvolám příliš hrubé zrno.
Otázka samozřejmě nesouvisí jen s plakáty... chtěl bych se teď více zabývat řadou CHS a hledám pro ni prostě optimální vývojku, která mi občas umožní i silné zvětšení s přijatelnou ostrostí a zrnem.
Testy v RODINALU mě příliš nenadchly, ne kvůli ostrosti nebo zrnu... ten snímek sám o sobě prostě vypadal dost nudně :P Ale toto „nudné“ lze nyní interpretovat různě.
Objevil jsem teď tyto dvě fotky... ta s ženou byla zřejmě vyvolána v Ilfordu DDX, ta se sněhem v D76:
CHS 50 s DDX
CHS 50 s D76
Tyto odstíny šedé vypadají prostě skvěle! Jakou vývojku tedy v tomto směru můžete doporučit? S RODINALEM na mě fotky působily tak ponurým dojmem...možná je to i moje chyba... koneckonců jsem nejdřív použil CHS :)
S DDX a D76 prostě nemám žádné zkušenosti. Potřeboval bych také vývojku, která vydrží dlouho (tedy neubývá tak rychle, jako např. Xtol) a je levná.
Těším se na tipy ;)
Zdravím
Andi
mdeutgen
Andi,
dej RODINALu nebo podobným roztokům ještě jednu šanci. Z vlastní zkušenosti vím, že je potřeba pár filmů navíc, než se s CHS naučíš zacházet. Já sám v současné době používám tento typ filmu (50 a 100) výhradně s RODINALem, resp. R09. Právě jsem vyvolal dva R100 (Efke je podle mých informací konstrukčně totožný s ADOX CHS) pomocí R09 (mám ještě spoustu APH09) – bezchybně.
Jako alternativu mám připravený D76, vývojku, ve které se mi dosud podařilo vyvolat každý film. Vždy si připravím celý galon a poté ho přeliju do litrových lahví. Vývojku pak obecně používám v poměru 1+1 a z galonu tak v mých Jobo-dózech 15xx získám 30 filmů.
Martin
Tandemfahren
Ahoj!
To můžu jen potvrdit. Že to může chvíli trvat, než se CHS v RODINALu ustálí.
Po pár kilometrech (podle mého pocitu) jsem se dostal k takové kombinaci naklánění a stání pro formát 25 a teď dosahuji skvělého vykreslení stínů a šedých odstínů s příjemnou zrnitostí – alespoň na svitkovém filmu. Citlivost je však velmi mírná – 10 ASA, fuj... ale s RB na stativu by to stejně nemělo být na spěch.
Protože se na to stejně hned zeptáte: 15 °C, 1+100, 30 s jemného naklánění, pak každou lichou minutu až do 13. 3x (cca 15 s), pak stát až do 30 min.
Výsledkem je 1,3 logD pro zónu 8 a 10 ASA. Vypadá to skvěle, ale trvá to dlouho, tekoucí vodu zmrazit nejde.
můj skromný názor.
Pozdrav
Frank
Beef
Ahoj Martine,
díky za odpověď.
Jo, s RODINALem to určitě ještě trochu vyzkouším... u jiných filmů přece taky přináší skvělé výsledky. Provádíš expozici CHS s uvedenou citlivostí, nebo o něco víc? Prý by měl zvládnout svých 50, resp. 100 ASA i v kombinaci s RODINALEM.
D76 jsem také vždycky chtěl vyzkoušet, ale k práškovým vývojkám jsem trochu nedůvěřivý... za to může XTOL :P
Jak dlouho se dá D76 skladovat? Své práškové vývojky také plním do tmavě hnědých skleněných lahví Aponorm.
A jaký je vlastně přesně důvod, proč používáš CHS v kombinaci s RODINALem a ne s D76? :)
Ahoj Franku ;)
15 °C je opravdu velmi málo :) Je zrno při tak nízkých teplotách opravdu tak extrémně jemné?
Pozdrav
Andi
RolandLindner
Ahoj Andi,
s filmem CHS100 mám velmi dobré zkušenosti s novým Ilfosolem 3 od Ilfordu. Zjistil jsem, že při ředění 1:9 a teplotě 20 °C je doba vyvolávání 4,5 minuty. Na internetu se o této kombinaci nedají najít žádné informace, ani na stránkách Impexu, ani přímo u Ilfordu.
S pozdravem
Roland
mdeutgen
Andi,
ta otázka s expozicí je složitá, já mám spíš sklon filmy přeexponovat. Souvisí to s tím, že jsem si před dobrými třemi měsíci pořídil použitý fotoaparát Retinette 1A a používám v něm filmy KB 100 nebo KB 50 (což odpovídá filmům ADOX CHS 100, resp. 50). Exponometr nepoužívám a provádím expozici „od oka“ podle zkušeností. Funguje to docela dobře. Co jsem si ale zapamatoval, je skutečnost, že filmy se kdysi dávno jmenovaly KB14, KB17 a KB21. Proto přidávám o jednu třetinu clony navíc, abych dosáhl „starých“ citlivostí. A právě v tom se podle mě RODINAL a CHS skvěle doplňují.
XTOL versus D76:
Vidíš, a přesně to je to, co mě dosud od XTOL odrazovalo. D76 si tady v Lehrte můžu namíchat z vody z kohoutku, svou galonu pak naplním do čtyř lahví Aponorm, na každou přidám Protectan a hotovo. Při tomto způsobu skladování by mělo být možné dvanáct měsíců. Samozřejmě se teď zase snese spousta námitek z druhé strany, ale to se shoduje s mými subjektivními zkušenostmi.
D76 versus RODINAL:
Začal jsem před více než 25 lety ve školní laboratoři místního gymnázia a tehdy byla kombinace FP4 s RODINALem 1+50. Tato vývojka mi vyhovovala a protože zřídka dělám zvětšeniny větší než 18 x 24, vlivy mě nijak výrazně netrápí, moje standardní velikost byla zpočátku WPK, ale mezitím se změnila na 13 x 18.
Ve prospěch RODINALU hovoří také to, že má vyšší koncentraci. D76 (nebo dříve ID11, když se ještě prodával v 2,5l balení za přijatelné ceny) jsem si připravoval vždy jen tehdy, když jsem byl na dovolené a vrátil se s asi 40 černobílými filmy. Tehdy se mi vyplatilo připravit 2,5 l nebo dokonce 1 galon (US) zásobního roztoku. Jinak je RODINAL prostě pohodlnější, když má člověk vyvolat jen jeden nebo dva filmy.
Martin
Tandemfahren
Ahoj Andi,
no, zrno sice nemůžu změřit ani tak, ale vypadá to hezky jemně a hlavně s ostrostí, a v zimě je taky docela snadné udržet těch 15 °C – moc to netopím.
K tématu „informace na internetu“ – podívej, vyrobil jsem si z Gossen lunasix „Densi“, který sice jistě neposkytuje kvantitativně ověřené hodnoty, ale jsou konzistentní. Hodnoty se však velmi dobře shodují s hodnotami Otta Beyersa.
Vyzkoušej s tím svou kombinaci a budeš mít jistotu místo hádání. Už nikdy nebudeš muset hledat na internetu.
Špatné fotky se dají pořídit i tak – dokazuji to téměř denně.
Zkus vygooglit „sw film eintesten“, tam ti pomůžou.
Pozdravy
Frank
Beef
Ahoj,
jo, to testování filmu je vždycky taková věc. Přečetl jsem spoustu stránek o denzitometrii, ale vždycky jsem si říkal, že stačí prostě fotit a podle vkusu upravit expozici a vývoj.
Ale když o tom všichni tak básní a já si tím skutečně můžu ušetřit drahé plýtvání filmem, brzy si konečně jeden vyrobím :) Pak budu mít hned nový projekt s mikrokontrolérem :P
A Martine, to srovnání xtol-D76 je zajímavé. Vždycky jsem si myslel, že D76 po cca 6 týdnech ztratí účinnost :)
Ale co se týče výtěžnosti a skladování, raději zůstanu u RODINALU... už tu mám tisíce lahví Aponormu ;) Ale D76 v budoucnu určitě vyzkouším... ale nejdřív ještě Diafine :)
Pozdravy
Andi
mdeutgen
A Martine, to srovnání Xtol a D76 je zajímavé. Vždycky jsem si myslel, že D76 se po asi 6 týdnech zkazí :lol:
Ale co se týče výtěžnosti a skladování, raději zůstanu u RODINALU... už tu mám tisíce lahví Aponormu :lol: Ale D76 v budoucnu určitě vyzkouším... ale nejdřív ještě Diafine :lol:
Andi,
to možná platí pro základní roztok D76. Jelikož ho ale vždy ještě dále ředím, nemám problém s „znečištěným“ základním roztokem. Navíc si tak ušetřím počítání s ředicími faktory, jejichž údaje jsou podle mě stejně jen lepší odhady. S jednorázovým vývojkem je člověk na bezpečnější straně a má navíc reprodukovatelné výsledky.
V podstatě se pak D76 nijak výrazně neliší od RODINALU. V obou případech máš koncentrát, který se pro další použití ještě ředí. RODINAL obvykle v poměru 1+50, D76 naproti tomu „jen“ 1+1.
Martin
Tandemfahren
Ahoj Andi, ještě jednou,
protože ses ptal na zrno, dal jsem včera do stolu 120mm negativ (RODINAL 1+100, 15 °C) a nastavil jsem ho na maximální zvětšení, tj. s objektivem 105 mm o něco větší než 40 x 50 cm. Zaostření je stále obtížné, protože zrno je téměř neviditelné! Zvětšenina o rozměrech necelých 13 x 18 cm je stále ostrá jako preclík, tedy i při zcela „nevhodné“ pozorovací vzdálenosti. Pod 6násobnou lupou je něco vidět – ó zázrak.
Mám ale jen 25x. Zkouším, jak to jde s 1+50. Trochu rychlejší by neuškodilo.
A kdyby se zrno stalo o trošku viditelnější, bylo by to možná dokonce dobré?
Přeji vždy dobré světlo
Frank
P.S. Právě jsem si koupil digitální zrcadlovku, teď mě můžete zasypat jízlivými poznámkami!
RolandLindner
P.S. Právě jsem si koupil zrcadlovku, teď mě můžete klidně zkritizovat!
SPALTER!
**
Trochu mimo téma, ale k CHS. Koupil jsem si u Siegwarta Schmitze na Fotoböse balík CHS100.
Je normální, že jsou filmové kazety tak mizerně zalisované?
K otevření kazety ani nepotřebuju otvírák na pivo, víčka jsou všechna viklavá.
Roland
HenningH
Je normální, že jsou ty filmové kazety tak mizerně zalisované?
Ahoj Rolande,
jak to bylo s tím bugem a featurem..? :lol:
Jsou to takříkajíc opakovaně použitelné kazety, které se dají snadno znovu naplnit.
Možná nejsou zrovna vhodné jako vražedná zbraň, ale ušetří ti otvírák na láhve...
Swingové pozdravy
Henning
RolandLindner
Je normální, že jsou kazety s filmem tak špatně zalisované?
Ahoj Rolande,
jak to bylo s chybami a vylepšeními..? :lol:
s čím?
cfb_de
Je normální, že jsou kazety s filmem tak špatně zalisované?
Ahoj Rolande,
jak to bylo s chybami a vylepšeními..? :lol:
s čím??
It's not a bug, it's a feature. Oblíbená fráze programátorů, standard u určitých produktů pro PC...
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Jsou lidé, kteří uvažují racionálně, koupí si tři kazety a k tomu ještě roli se 100 snímky, kterou následně do kazet vloží, a pak fotí za poloviční cenu; pro ně je snadná dostupnost kazet výhodou. Kdo něco takového neplánuje a kazety použije jen jednou, vnímá to jako chybu.
S pozdravem Wolfgang