joerg
Ahoj všichni,
Otázka: Jak se chovají filmy, které byly zcela nadměrně nebo nesprávně skladovány?
A jak je vyvolat, aby z nich ještě něco použitelného vylezlo?
Souvislosti: Chystám se oprášit svou černobílou temnou komoru a naučit to své děti... Alespoň to je oficiální motivace B)
Na neizolovaném půdním prostoru jsem našel 15–20 let staré černobílé filmy. Takže „správně“ a podle pravidel skladované,
mezi nimi jsou 2 Delta 400, 1 HP5+, 1 HP5, 1 Orwo 21, 1 FP4, 1 T-Max... od všeho něco. Místo toho, abych je prostě vyhodil, chci je dát dětem na učení. Hej? – výsledek nemusí být dokonalý... pokud je šance, že z toho vzejde něco rozumného.
Jelikož mám prakticky jen jeden film od každého typu, bohužel nemůžu dělat testovací série.
Na mém nákupním seznamu jsou RODINAL a ATM49, ID11 tam je ještě jedno balení.
Nebojte se – pak se bude pracovat seriózně – 2 tucty ADX 100 už jsou v ledničce.
Možná má někdo pár tipů
Pozdravy
cfb_de
Ahoj Jörgu,
dej dětem nové filmy. Nic není frustrujícího víc, než když se hned nepodaří dosáhnout slušného výsledku.
Pokud opravdu chceš zpracovat ty staré filmy, nevyhneš se kompenzačnímu vývojce. A49 by se na to hodil. Doba vyvolávání je většinou delší, základní zákal u většiny filmů bude pravděpodobně velmi vysoký.
Vlastně pomáhá jen vyzkoušet to. Odřízni kousek filmu a proveď s ním první vyvolání. Potom uvidíš, jestli musíš zbytek vyvolávat déle.
Celkově vzato je to spíše úkol pro lidi s většími zkušenostmi v laboratoři.
S pozdravem,
Franz
rhf
Základní citlivost stoupá, což znamená, že efektivní citlivost trochu klesá a filmy reagují o něco mírněji.
Prostě to zkuste, já to neberu tak striktně jako cfb. Ale zkoušet se má... a A49 je vždycky dobrá volba.
Jednou jsem na půdě našel film Frarbdia, v létě opékaný a v zimě zmrzlý. Myslel jsem, že dostanu krásné barvy, ale nic, byl úplně v pořádku.
Wolf_XL
...v zásadě s Franzem souhlasím – dej mladým fotografům šanci tím, že jim umožníš napravit neuspokojivé výsledky v dalším filmu... Pokud ovšem nemáš k dispozici hned celé bedny „prošlého“ materiálu... Já sám rád fotím s již prošlými filmy – zejména s takovými klasiky jako Isopan F... Tady je jeden příklad – Isopan F, datum expirace leden 78, naskenováno s rozlišením 1200 dpi, bez záchranné sítě a dvojitého dna jako „scan as it is“ – tedy bez neostré masky nebo jiných „kouzelnických triků“. Pro expozici bylo použito 25 ASA, RODINAL 1+50, 10 min. Fotoaparát: Minolta X-700, 3,5/50 Macro-Rokkor.

Jak je vidět, výsledek je naprosto bezchybný... Ale – také díky štěstí – takový výsledek nelze očekávat vždy!
U prošlých filmů se zvyšují problémy s citlivostí. Šance, že např. dvacet let prošlý Ilford Pan F bude stále bezchybně fungovat, je mnohem větší než u stejně starého HP5... Když zpracovávám takový materiál, postupuji většinou následovně:
a) Expozimetr, resp. nastavení citlivosti, nastavím o jeden stupeň níže – tedy film 21 DIN exponuji jako film 18 DIN.
b) Většinou používám „autentický, klasický“ vývojka, jako je např. RODINAL.
c) Co se týče doby vyvolávání, držím se – i přes vyšší expozici – doporučení na „příbalovém letáku“.
S tímto postupem jsem dosud vždy získal dobře tisknutelné negativy – za předpokladu, že film neměl kromě překrytí žádné další „vady“...
Takové „zábavy“ enormně rozšiřují spektrum tohoto koníčku – je to opravdu něco zvláštního, když se v fotoaparátu z doby hospodářského zázraku nachází i „autentický“ film. A když pak ještě vybíráte a komponujete motivy podle „starých tradic“, má to celé něco z „cesty časem“...
Wolfgg
Ahoj Jörgu!
Filmy s nízkou citlivostí mohou být dobře použitelné i po dlouhém „nesprávném“ skladování, zejména pokud pocházejí od firmy Agfa, která málokdy něco udělala proti panu Schwarzschildovi, viz prodlužovací faktory u filmů APX. Tyto filmy na svou minulost poměrně rychle zapomínají a zákal se u nich ani po dlouhé době téměř nezvyšuje. U vysoce citlivých filmů je situace jiná. Tri-X má například, jak je známo, velmi dobrou paměť, už ke konci vytištěné doby použitelnosti se u mě zákal zvyšoval. Jediná rada: vyvolej zkušebně krátký úsek s normální expozicí, pak zkontroluj, jak vypadá zákal a citlivost, a ty zakalené použij k úpravě zacházení s krabičkou atd.
Pozdravuje Wolfgang
joerg
Díky, to je už teď velká pomoc,
Franz a Wolf mě přesvědčili argumentem o pocitu úspěchu u dětí... a poté, co dnes moje dcera v drogerii DM vykoupila regál s posledními 6 baleními APX100 – tam se prodávají za 1,45
bernhardmangelsgmxde
Papír Multigrade: Řekl bych, že je asi v háji. (20 let + letní vedra) Vyzkoušet to stojí jen jeden pokus. Koupil jsem si na eBayi novější Multigrade (ještě MG III), je vybledlý a šedivý.
Pokud to nemusí být nutně Warmtäg: Adotol konstant není taky špatný... vydrží sakra dlouho...
Pozdravy
Bernhard
cfb_de
Ahoj Bernharde,
co se týče MG-IV, dávám ti naprostou pravdu. Ten film bude pravděpodobně mít určitý zákal, ale v každém případě bude úplně rozmočený. Filtrování už v tomto případě nepomůže, protože „tvrdá“ složka emulze je mrtvá.
Jediný papír, který podle mých zkušeností přežije tak dlouhé skladování bez problémů, je starodávný, pevně gradovaný a kadmiem obohacený baryt. Například Agfa LUPEX – tady se ještě válí zbytky z úplně prvních šarží a jsou stejně dobré jako první den (ve srovnání s fotografiemi, které s nimi kdysi pořizovali pradědečkové).
U vývojky je třeba vyzkoušet. Ne v každé vývojce pro teplé tóny se u současných papírů dosáhne požadovaného teplého tónu. V závislosti na vývojce a papíru je možné dosáhnout všeho od odstínu čerstvě uvařené hrachové polévky (někteří to považují za elegantní) až po téměř žádný efekt (jiní to zase považují za elegantní).
S pozdravem,
Franz
tschackmack
Ahoj!
Já (!!Pozor, nováček!!) jsem si také plný nadšení pořídil sadu klasických filmů (vyšlých na začátku 00. let), ale skoro se ani nedostanu do fáze, kdy bych si mohl stěžovat na jejich vývoj. Už jen s tím, abych filmy navinul na cívku (Kaiser a Paterson), mám potíže (jen u starých, u nových to jde bez problémů).
Většinou to skončí těsně před posledním kolečkem (náhodou) a film nejde dál a tvoří se záhyby. Kaiser to vůbec nejde, u Patersona má člověk někdy, po desátém vytažení, štěstí...
Blázním, nebo je to fáze měsíce ( :P ), nebo existuje nějaký trik, který ještě neznám?
Díky a pozdravy, tschackmack
tomsand
Ale vyrovnávací vývoj bych teď rozhodně nedoporučoval!!!!! Raději, jak už bylo doporučeno, provádějte expozici s rezervou a vyvíjejte krátce silnější vývojkou. Tak se podaří omezit základní zákal a zrno zůstane jemné. Raději tedy použijte D76 stock atd. A49 stock by také mohl fungovat, ale ten má už od základu vyrovnávací vlastnosti. RODINAL 1:25 může také fungovat.