RainerQ
Witam wszystkich (a zwłaszcza Mirko),
kiedyś przecież była mowa o następcy starego modelu Agfa MCC. Przeprowadzono nawet pierwsze testy. Czy ten projekt został zarzucony?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje
Rainer
MirkoBoeddecker
Cześć Rainer,
Na litość boską: NIE!
Projekt oczywiście nie został zarzucony. Dzięki za założenie nowego wątku – przypię go na górze.
Produkt jest już gotowy, a skalowanie też za nami – po prostu nie udało się jeszcze znaleźć odpowiedniego partnera, który powlekałby papier barytowy zgodnie z naszymi wymaganiami jakościowymi.
Więc zostaje nam tylko zrobić to sami. Ale zrobienie tego sami będzie możliwe dopiero wtedy, gdy uruchomimy własną linię produkcyjną, a wszyscy zaangażowani w ten projekt już wielokrotnie przekonali się, że początkowy optymizm co do planów i wytycznych był nieco przesadzony.
Rozumiem, że z zewnątrz może się wydawać, że projekt się zakończył. Ale tak nie jest – zapewniam. W międzyczasie Phönix (dawna maszyna K) już działa. Pierwsze próby z mieszankami wody i żelatyny zaplanowano na przyszły tydzień.
Pozdrawiam,
Mirko
Andreas_23
- problem w tym, że jak dotąd nie udało się znaleźć odpowiedniego partnera, który mógłby pokrywać papier barytowy zgodnie z naszymi wymaganiami jakościowymi.
Cześć Mirko,
dlaczego Inoviscoat nie może tego zrobić? Przecież oni też zajmują się MCP, a Ty wymieniasz ich jako potencjalnego partnera w projekcie Polywarmton.
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Cześć Andreas,
Niestety to nieprawda. Gdyby firma Inoviscoat już rozpoczęła produkcję MCP, moglibyśmy teraz produkować również MCC.
Obecnie firma Inoviscoat wytwarza dla MCP jedynie emulsje, a proces powlekania odbywa się w firmie Agfa – właśnie dlatego, że firma Phönix nie jest jeszcze w stanie wykonywać powlekania.
Oczywiście do czasu, aż wszystko będzie gotowe w przypadku Polywarmton, instalacja będzie działać.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
po prostu bądź szczery wobec swoich klientów i powiedz im prawdę: obecnie nie ma na całym świecie żadnego producenta powłok, który chciałby przepuszczać przez swoje urządzenia zakurzone podłoże barytowe. Urządzenie w Fotokemika niestety się do tego nie nadaje. Ta emulsja jest na to zbyt złożona.
Kontynuuj z tą szczerością: właśnie dlatego tworzysz własną powłokę z Inoviscoat. Może to jednak potrwać jeszcze kilka miesięcy.
Po prostu to powiedz!
Papier z maszyny testowej jest już bowiem bardzo dobry. Dopracuj maszynę tak, aby można było uzyskać z niej co najmniej szerokość 30 mm. Najlepiej bez wad odlewniczych.
Wtedy można na razie zrezygnować z odrodzenia z popiołów i od razu zaspokoić potrzeby podstawowego rynku. Na przykład mnie. Na początek wystarczyłaby mi taśma w rolkach. Moje rolki ADOX Vario Classic FB są już prawie zużyte. W szerokości 30 mm. Prezent świąteczny w szerokości 50 mm mam jak dotąd tylko 3 m.
Zanim Phoenix znów nauczy się latać, minie jeszcze trochę czasu. Nie oszukujmy się.
Przepraszam, mocno się wychyliłeś, a ja właśnie rzuciłem ci na ramiona linę ratunkową. Szkoda, że inni użytkownicy forum też znają się na produkcji ;-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
RainerQ
Cześć Mirko,
dzięki za szybką odpowiedź. To znaczy, że jest jeszcze nadzieja... (szkoda tylko tego papieru)
Rainer
MirkoBoeddecker
Franz,
przepraszam, ale nie do końca cię rozumiem.
Co dokładnie powiedziałeś teraz, czego wcześniej nie powiedziałem lub wyraziłem niejasno?
Pomóż mi chwilę – wtedy chętnie się do tego odniosę.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Jak dotąd brakuje Twojego oświadczenia, że obecnie nie ma dostawcy powłok do barytu MCC.
Brakuje również oświadczenia, że szukasz dostawcy powłok i faktycznie musisz rozważać samodzielne nakładanie powłoki jako jedyną możliwą opcję.
Od kilku miesięcy czekamy również na konkretne terminy dotyczące projektu MCC.
Proszę, w końcu wydaj następujące wiarygodne oświadczenie: „My w FOTOIMPEX musimy najpierw stworzyć własną powłokę dla MCC. Zajmie to xx miesięcy”.
Czy to takie trudne? Wszystkie zmienne pozostają przecież otwarte. Po prostu jasne oświadczenie szefa byłoby bardzo pożądane.
Alternatywnie mógłbyś odpowiednio zakwalifikować maszynę testową, aby dostarczała produkty nadające się dla klientów. To byłaby moja propozycja szybkiego wprowadzenia na rynek nowego MCC.
Czy odpowiedziałem na wszystkie pytania?
Z pozdrowieniami,
Franz
MirkoBoeddecker
Jak dotąd nie pojawiło się żadne stwierdzenie z Twojej strony, że obecnie nie ma dostawcy usług powlekania dla barytu MCC.
Franz, to, delikatnie mówiąc, bzdura. Od samego początku mówiłem, że nie możemy produkować MCC, dopóki nie uruchomimy własnej maszyny, ponieważ nie mamy do dyspozycji żadnej alternatywnej opcji powlekania. Ponieważ brałeś aktywny udział w tych samych dyskusjach, naprawdę dziwi mnie teraz to stwierdzenie. Jeśli nikt inny tego nie robi, a nasza maszyna jeszcze nie działa, to czym różni się to od twojego sformułowania?
Brakuje również stwierdzenia, że szukasz podmiotu zajmującego się powlekaniem i faktycznie musisz rozważać samodzielne powlekanie jako jedyną możliwą opcję.
Zgadza się. Ja też nigdy bym tego tak nie ujął. Od początku było jasne, że musimy sami powlekać MCC, a tylko MCP może być powlekane przez podmiot zewnętrzny. Zewnętrzne powlekanie MCC właściwie nigdy nie było konkretnie rozważane. Jeśli coś się w tej kwestii zmieni, natychmiast się tym zajmiemy. Ponieważ jednak nigdy nie wygłaszałem żadnych oświadczeń w tej sprawie, nie mogę ich teraz wycofać.
Od kilku miesięcy czekamy również na konkretne terminy dotyczące projektu MCC.
Zgadza się. Po tym, jak trzykrotnie musiałem odwołać termin, ponieważ nie dało się dotrzymać terminów wszystkich zaangażowanych ekspertów, obecnie przekazuję zasadniczo tylko status quo, które widziałem na własne oczy, i odmawiam jakichkolwiek prognoz na przyszłość. Aktualny status quo znajduje się powyżej. Feniks już mocno macha skrzydłami.
Proszę, w końcu wygłoś następujące wiarygodne oświadczenie: „My w FOTOIMPEX musimy najpierw opracować własną powłokę dla MCC. To potrwa xx miesięcy.”
„My, InovisCoat i FOTOIMPEX, możemy pokryć MCC, jeśli będziemy mieli do dyspozycji odpowiednią linię do powlekania”. Kiedy to nastąpi, dowiecie się natychmiast, gdy nadejdzie odpowiedni moment.
Czy to takie trudne? Wszystkie zmienne pozostają przecież otwarte. Byłoby jednak bardzo pożądane jasne oświadczenie szefa.
Dokładam wszelkich starań, aby zawsze wyrażać się jasno.
Alternatywnie mógłbyś odpowiednio dostosować maszynę testową, aby dostarczała produkty nadające się dla klientów. To byłaby moja propozycja szybkiego wprowadzenia na rynek nowego MCC.
Również możliwe, ale nie w proponowanej formie. Prowadnica taśmy nie jest wystarczająco szeroka. Całkowicie nowy system prowadzenia wstęgi wraz z suszarką byłby nieopłacalny, ale maszyna do produkcji rozmiarów pośrednich jest pomysłem, który często powraca. Jeśli mogę sobie pomarzyć: szerokość wylewu 50 cm, potrójna kaskada, dozowanie i odgazowanie bez martwej objętości, 80 metrów odcinka suszenia, nawilżanie tylnej strony, spoczywająca na własnej stalowej ramie rurowej w hali z ogromnymi drzwiami, gotowa do transportu...... ahhhhhh. Znasz taką? ;-)
Odpowiedziałem na wszystkie pytania?
To samo?
Pozdrawiam serdecznie,
Mirko