Beef
Ahoj,
už nějakou dobu používám filtry Variokontrast o rozměrech 9 x 9 cm, které jsou k dostání tady v obchodě.
Filtry vždy uchopím za rohy a umístím je pod objektiv zvětšovacího přístroje na držák pro červený filtr.
Teď jsem chtěl filtry vyčistit, protože se na nich časem usazují otisky prstů a prach. Když jsem na fólii filtru nanesl vlhkost, musel jsem čištění okamžitě zastavit!...Barva se rozpustila...a to jen díky vodě! Na dotek to připomíná želatinovou vrstvu negativu, když ji namočíte do vody.
Jaký to má smysl?! Můžeme filtry každý měsíc vyhodit a koupit si nové, nebo existuje možnost je vyčistit?
S pozdravem
Andi
cfb_de
Ahoj Andi,
tyto filtry se nečistí. Stačí si koupit nové a těšit se z jejich stálých filtracích vlastností.
Poznámka: Želatinové filtry musí zvládnout všechno. Kromě vody. Ta je pro ně zkáza. Proto je v technickém listu uvedeno, že se nemají namáčet.
S pozdravem
Franz
Beef
Ahoj Franti,
díky za info. Jen si říkám, jak někoho mohlo napadnout, že by se to mělo dělat s želatinou :huh:
Příště si koupím ty velké filtry a přikryju jimi to mléčné sklo nahoře u lampy... tam trochu špíny nevadí.
S pozdravem
Andi
MirkoBoeddecker
Ahoj Andi,
navrhni nám prosím nějaké alternativní koloidní řešení, které by se dalo nanášet v kaskádovém postřiku, bylo voděodolné (jinak by se dalo nanášet jen v zařízení s ochranou proti výbuchu), stálo téměř nic, bylo kompostovatelné a netoxické a nereagovalo s barvivy.
Ne, žerty stranou. Filtry jsou velmi levné a jakákoli jiná známá výrobní metoda by cenu desetinásobně zvýšila. Prostě se snaž na ně nestříkat vodu a prach odstraňuj štětcem z velbloudí srsti nebo mikrovláknovou utěrkou. V omezené míře lze na přilnuté nečistoty použít i čistič na fólie.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Mirko,
FACK. (Pro ty, kteří neznají Usenet: „Naprosto souhlasím!“)
S pozdravem,
Franz