MirkoBoeddecker
Na trhu s RODINALEM momentálně panuje značný zmatek – to poznáme podle neustálého zájmu zákazníků.
Proto zde uvádíme několik vysvětlení:
RODINAL
Pokud je na obalu uvedeno „RODINAL“, jedná se o Agfa Rodinal, vyráběný ve Vaihingenu v bývalém závodě Agfa.
Plnění probíhá pod dusíkem, takže RODINAL zůstává čirý až do otevření.
Označení RODINAL se vyskytuje pouze na výrobcích, které byly vyrobeny před rokem.
RODINAL již nelze v Německu používat jako označení produktu pro RODINAL (je to poněkud složitější a přesahovalo by to rámec tohoto seznamu).
Pouze R09
Tam, kde je na obalu pouze R09, je na láhvi jako výrobce uveden také majitel této značky: Calbe Fotochemie v Calbe an der Saale (bývalý kombinát VEB ORWO a uživatel značky R09 již více než 50 let).
R09 s doplňkovým označením „one shot“
R09 s doplňkovým označením „one shot“ není překvapivě Calbe R09, ale originální RODINAL z Vaihingenu. Proč si plnič zvolil právě tento název, mi není známo.
F09
F09 je označení společnosti Foma pro R09. Produkt je identický s R09 a pochází od společnosti Calbe.
Alespoň to je můj stav znalostí. Dříve R09 starý (1+40), nyní R09 nový (1+50).
APH 09 1+40 a APH 09 1+50
To je naše označení pro R09 od firmy Calbe.
Existují DVĚ KVALITY. APH 09 starý byl k dispozici v 1litrových lahvích a měl standardní ředění 1+40. Je identický se starým R09 od firmy Calbe.
APH 09 nový byl pro nás firmou Calbe nově upraven na ředění 1+50.
Prodává se v lahvích o objemu 500 ml a je identický s novým R09 od firmy Calbe.
ADONAL
Pod názvem ADONAL bude prodáván originální RODINAL z Vaihingenu, jakmile bude vyprodán veškerý originálně označený RODINAL se značkou Agfa. Etiketa bude navržena podle originálu a bude použita originální láhev. Plnění bude probíhat pod dusíkem, aby ADONAL zůstal čirý až do otevření.
Doufám, že tím jsou všechny nejasnosti vyřešeny – v opačném případě se prostě zeptejte.
S pozdravem,
Mirko
hansschneider
Mirko a všichni ostatní,
mám méně problémů s různými označeními než s následujícím tvrzením ohledně trvanlivosti, přesněji řečeno: s rozdílnou trvanlivostí.
Souvislosti: Jak je známo, RODINAL má „nekonečnou“ nebo alespoň téměř nekonečnou trvanlivost (z logických důvodů nebudeme moci tvrzení o „nekonečné“ trvanlivosti ani potvrdit, ani vyvrátit). To se podle mých znalostí týká jak předválečného zboží, tak poválečného Rodinalu z Vaihingenu. K tomu mohu přispět: láhev otevřená před deseti lety stále funguje (dlouhodobý test z mé strany).
Nyní bylo na nějakém jiném fóru vzneseno následující tvrzení: Ano, RODINAL z Vaihingenu s kosočtvercem Agfa vydrží „věčně“, zatímco Rodinal od Calbe (tedy R 09 v poměru 1:40) by se najednou rozpadl.
Je jasné, že Rodinal s kosočtvercem (1:50) byl někdy upraven tak, aby oxidací nezhnědl do tmavě hnědé barvy, není mi však jasné, jak je odůvodněno tvrzení, že by se Orwo- resp. Calbe-RODINAL 1:40 mohl najednou zkazit – ten, kdo to tvrdil, pokud si dobře vzpomínám, také prodejce foto/filmového zboží, mi nedal žádnou odpověď.
Má někdo _opodstatněnou_ odpověď? Prosím, žádné domněnky, hádat umím sám.
S pozdravem
Hans
orwograph
Moje odpověď je asi příliš neodborná.
Ale proč by měl být R09 špatný, když se vyrábí podle předválečné receptury a je tedy „klasičtější“ než ten „pravý“?
Kromě toho, pokud tě ta otázka zajímá, mohl bys zavolat do firmy Calbe a promluvit si s lidmi, kteří by to měli vědět.
Pokud to má být čistě empirické, podívej se na eBay, tam lidé občas nabízejí R09 z dob NDR. Lepší je vyzkoušet než studovat, ne?
S pozdravem,
Peter.
uworischki
Ahoj Hansi,
stále používám R09 z roku 1988 (1litrová láhev). Nepoužívám ani Protectan, ani žádné jiné prostředky proti oxidaci, pouze po odběru láhev zase zašroubuji...
tuto láhev používám už od poloviny loňského roku, ne bez jisté nostalgie – protože je to moje poslední.
zdravím, Uwe
mdeutgen
Ahoj všichni,
Franz to kdysi jinde velmi výstižně popsal: K trvanlivosti RODINALU a podobných vývojek patří i správné skladování. Starý RODINAL se skladoval ve skleněných lahvích, které jsou, jak je známo, plynotěsnější než jakékoli plastové nádoby. Proto jsem si svůj RODINAL/R09/APH09 po zakoupení vždy přelil do skleněné láhve.
Od loňského roku pravidelně používám litr APH09, který jsem předtím přelil do čtyř 250ml porcí. Láhve, kterých jsem se od přelití nedotkl, se výrazně liší od té, kterou otevírám téměř jednou týdně.
Včera jsem si pak ještě jednou prošel (a vyklidil) svou zásobu a narazil jsem na láhev 0,1 l Paranolu. Nevím, jak stará byla, ale po otevření uzávěru jsem měl v odměrce jen 70 ml. Proto se teď trochu odvážím a tvrdím, že ne každý plast je vhodný pro dlouhodobé skladování. Že plyn difunduje přes plast, je obecně známo (proč trvalo CC tak dlouho, než konečně přešlo ze skla na PET – jasně, nejdřív se muselo naučit s PET zacházet), ale že kapalina z uzavřené láhve vypařuje, to jsem ani já nevěděl.
A jak tak hezky píše Hans: To „věčné“ také nebudeme moci ověřit.
Martin