andreasdegner
Ahoj všichni!
Včera jsem provedl několik testů s různými druhy papíru, a to s červenou lampou DuKa (tou levnou od FOTOIMPEXU s 10W žárovkou) a s lampou Ilford SL1 (15W). Obě lampy jsou umístěny ve vzdálenosti asi 1,20 m nad pracovištěm pro mokré zpracování. Fotografický papír jsem předexponoval tak, aby se na něm objevila světle šedá barva. Poté jsem list položil pod lampy ve zmíněné vzdálenosti a dvakrát po 5 minutách odhalil (tj. jeden proužek s expozicí 10 minut, jeden s expozicí 5 minut a jeden, který nebyl vystaven světlu DuKa). Výsledky byly docela zajímavé:
Ilford MG IV:
Při osvětlení Ilfordem jen minimální (ale znatelný) zákal. Při červeném světle však byl zákal o poznání silnější! Jak je to možné? Červené světlo má, jak již bylo řečeno, pouze 10W žárovku (a je mnohem tmavší než SL1). Navíc se vždy říká, že červené světlo je v případě pochybností vždy bezpečnější.
Má někdo z vás podobné zkušenosti s lampou FOTOIMPEX? Mám pocit, že vyzařuje příliš mnoho nečerveného světla.
Adox EasyPrint Vario Classic:
Také znatelně zamlžuje, avšak výrazně silněji u SL1 než u červeného světla. Podle datového listu by však mělo fungovat i oranžové světlo!?
Forte Polywarmtone PE:
Podobné výsledky jako u ADOXu
Závěr:
Vzdálenost mezi lampou a papírem je 1,2 m zřejmě příliš malá. Jak jste vy umístili svá DuKa světla?
A jak to děláte při litografickém vyvolávání, kde je papír částečně vystaven DuKa světlu po dobu 15 minut? Tam by se přece rozmazání mělo projevit ještě výrazněji?
Konečně jsem našel důvod, proč se mi nedaří dosáhnout uspokojivých kontrastů, a to právě kvůli rozmazání. To se totiž projevuje až od světlých odstínů šedé nahoru, zatímco bílá zůstává bílá.
Těším se na vaše odpovědi!
S pozdravem
Andreas
martinhampf
Ahoj Andreasi,
pracuji s přístrojem Kindermann Dulux SL. Červené světlo vytváří červený kryt nad žárovkou. Lampa svítí na světlý strop, vzdálenost od vyvolávacího tanku je asi 2 m.
Test zamlžení ukázal, že při současném uspořádání dochází k zamlžení. Potom jsem žárovku natřel oranžovou barvou na plakáty a od té doby je vše v pořádku (alespoň podle mého testu zamlžení ;-))
S pozdravem
Martin Hampf
Renate
Dobrý den,
Všechny filtry vždy propouštějí omezené množství jiných barev světla. Červené filtry, které jsem testoval pomocí spektrografu, stále vykazují zelené složky a kontrastní papír reaguje již na zelené světlo. Dvojité filtrování velmi dobře pomáhá potlačit škodlivé složky světla. Například lze žárovku natřít barvou s červeným filtrem.
Podobná situace je mimochodem u červených světelných diod. I tmavě červené světelné diody, které používám, produkují slabý, ale pro papír viditelný podíl zeleného světla. Proto u mě světlo prochází ještě jednou tmavě červeným filtrem a osvětluje mokrou oblast nepřímo přes strop.
Ani červené filtry na zvětšovacích přístrojích nejsou dokonalé a mohou papír zakrývat. Záleží na tom, jak otevřená je clona a jak dlouho trvá vyrovnání papíru. To se často přehlíží.
S pozdravem
Renate
andreasdegner
Ahoj, Renate!
Kde se dá taková červená barva koupit?
cfb_de
Ahoj Renate!
Kde se dá taková červená barva koupit?
Ahoj Andi83,
to jsem tu už jednou psala: Jmenuje se to „Abziehlack“. Kdysi to bylo ve výprodeji u konkurence a stále se dá sehnat v obvyklých specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami nebo u dodavatelů laků:
http://www.pietzckerfarben.de/index_f6_loesemitl.htm, v malých lahvičkách od „Diaphoto“ také v obchodech s potřebami pro fotolaboratoře.
S pozdravem,
Franz
hansschneider
Milý Andreasi,
moc děkuji za sdělení tvých výsledků. K těm časům
>>tj. jeden proužek 10 minut, druhý 5<<
bych se však zeptal, jak se někomu podaří vystavit fotografický papír v temné komoře červenému světlu na pět minut nebo déle?
Můj výpočet vypadá takto:
1. Vytáhnout papír z krabice (leží tam emulzí dolů), odnést k zvětšovacímu přístroji (rovněž emulzí dolů): pět sekund.
2. Vložit papír do rámečku (Versamask): pět sekund.
3. Vložit papír do vývojky (emulzí dolů): dvě sekundy.
Celkově mi to dělá asi _maximálně_ 15 sekund, během nichž je papír _nepřímo_ vystaven červenému světlu.
V tomto ohledu považuji tvých zvolených pět, a samozřejmě ještě více těch deset sekund, za nereálných.
Zajímavá by byla měření s časy 10, 20, 40, 80 sekund (např. list ti vypadne z ruky, musíš něco manipulovat, tedy vše jsou výjimečné případy).
S pozdravem
Hans
andreasdegner
Milý Andreasi,
moc děkuji za sdělení tvých výsledků. K těm časům
>>tj. jeden proužek 10 minut, druhý 5<<
bych se však zeptal, jak se někomu podaří vystavit fotografický papír v temné komoře červenému světlu na pět minut nebo déle?
Můj výpočet vypadá takto:
1. Vytáhnout papír z krabice (leží tam emulzí dolů), odnést k zvětšovacímu přístroji (také emulzí dolů): pět sekund.
2. Vložit papír do rámečku (Versamask): pět sekund.
3. Vložit papír do vývojky (emulzí dolů): dvě sekundy.
Celkem se dostávám na maximálně 15 sekund, během nichž je papír nepřímo vystaven červenému světlu.
V tomto ohledu považuji jádrem zvolených pět, a tím spíše samozřejmě deset sekund za nepraktické.
Zajímavá by byla měření s časy 10, 20, 40, 80 sekund (např. list ti vypadne z ruky, musíš s něčím manipulovat, tedy vše jsou výjimečné případy).
S pozdravem
Hans
Ahoj Hansi!
Určitě máš pravdu, že pro běžnou práci je 5 nebo 10 minut příliš dlouhá doba. Nicméně se snadno dostaneš do řádu minut, pokud musíš ještě oříznout list fotografického papíru při červeném světle a používáš poněkud pomalejší vývojku (plus barytový papír, u kterého doba expozice snadno dosahuje 20–30 s a vyvolání trvá 2 minuty). Nemluvě o papírech s teplými tóny, které se u velkých formátů musí podrobit expozici trvající minutu nebo déle. Kdybych pak musel neustále vypínat světlo v temné komoře, značně by to zkomplikovalo práci v ní. Při tomto testu jsem prostě chtěl být na jisté straně. V každém případě se pokusím nastavit osvětlení tak, abych se při 5 minutách neměl čeho obávat.
Při vyvolávání litografií by však mělo stačit občas zapnout červené světlo, abych zkontroloval stav vyvolání, a jinak ho nechat vypnuté.
S pozdravem
Andreas
HenningH
Ahoj,
mnoho časovačů expozice vypíná osvětlení Duka, když svítí lampa v zvětšovacím přístroji. Můj starý Jobo to neuměl, tak jsem si pořídil prodlužovací kabel s šňůrovým vypínačem a připevnil ho vedle zvětšovacího stolu, abych mohl osvětlení ovládat pohodlněji než pomocí časovače...
S pozdravem
Henning
andreasdegner
Dobrý den!
Zopakoval jsem testování s následujícími výsledky:
Papír Ilford MG nevykazuje při použití s Ilford SL1 ani po 8 minutách žádné zamlžení ve vzdálenosti 1,5 m (přičemž je lampa sklopena nahoru, takže na pracovní plochu dopadá pouze nepřímé světlo). Pracovní prostor je přitom dostatečně světlý, protože mám stěny vymalované na bílo.
Papír Adox Easy Print s červenou lampou AP od FOTOIMPEXU mi však stále dělá problémy: i ve vzdálenosti 2 m se papír Adox po minutě viditelně zamlžuje.
Jaké osvětlení Duka používáte pro papíry ADOX? Mám pocit, že lampa AP je pro papír ADOX prostě nevhodná (u Impexu však nebyla žádná taková poznámka).
S pozdravem
Andreas
Wolfgg
Ahoj Andreasi!
„Pracovní prostor je přitom dostatečně světlý, protože mám stěny vymalované na bílo.“
To je často příčinou toho, že zvětšeniny nejsou dostatečně jasné. Rozptýlené světlo vycházející ze zvětšovacího přístroje a promítaného obrazu se často podceňuje. V blízkosti zvětšovacího přístroje by neměly být žádné bílé plochy. Patří sem i zlozvyk držet během expozice své pivní břicho v zářivě bílém laboratorním plášti vedle papíru. Černý papír, látka atd. na zdi vedle zvětšovacího přístroje a šedý plášť tento problém vyřeší.
S pozdravem Wolfgang
andreasdegner
Ahoj, Wolfgangu!
Díky za upozornění. Brzy to taky vyzkouším. Jelikož mám bílou a poměrně dobře odrážející základovou desku, je to vážný zdroj chyb.
S pozdravem
Andreas
Wolfgg
Ještě jedna poznámka: existují dokonce i fotografické papíry, na které má vliv světlo odrážející se od bílé plochy pod papírem. Chcete-li to vyzkoušet, stačí pod fotografický papír podložit černý papír; po vyvolání by na snímku nemělo být vidět, kde se černý papír nacházel.
S pozdravem Wolfgang