MirkoBoeddecker
Rozpoczęliśmy projekt mający na celu przywrócenie papieru Polywarmton.
Celem jest oszacowanie potencjalnej wielkości rynku, aby lepiej ocenić, czy przedsięwzięcie to jest wykonalne.
Możecie zarejestrować się na stronie internetowej
Polywarmton i w ten sposób pomóc w przywróceniu tego papieru.
Znajdziecie tam również więcej informacji.
Pytania możecie zadawać tutaj.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Już dawno załatwione :rolleyes:
Wraz z krytyką niewygodnych dla użytkownika domyślnych wartości w polach wyboru.
Pozdrawiam,
Franz
joepi
Cześć Mirko,
po pierwsze dziękuję za inicjatywę, *ten* papier to naprawdę strata.
Pytanie 1: czy zamierzacie zoptymalizować ten papier pod kątem szczegółów? Na przykład tendencja do rozmywania się tonera była czasami irytująca.
Pytanie 2: z powodu braku zamrażarki zazwyczaj kupuję raczej niewielkie ilości za jednym razem. Jeśli jednak założę zapotrzebowanie na 2–3 lata (papier w piwnicy powinien przetrwać tyle czasu ;-), to i tak zbiera się spora kwota – której nie zawsze mam od razu pod ręką. Dlatego ograniczyłbym informacje na stronie internetowej do „kwoty z dużym prawdopodobieństwem dostępnej od ręki” (oszacowanej na podstawie cen Ilforda), aby dało to podstawę do planowania.
Pytanie 3: Rozumiem, że nie da się podać dokładnych terminów, ale z jakim wyprzedzeniem trzeba się liczyć (w latach)?
Pozdrawiam,
JP
MirkoBoeddecker
Franz,
dobrze, że napisałeś.
Z powodu błędu w skrypcie niestety wszystkie rejestracje dokonane za pośrednictwem niemieckiej strony internetowej w okresie od godziny 21:00 wczoraj do godziny 11:00 dziś rano zaginęły w otchłani.
Przepraszam – przed ostatnią aktualizacją wszystko działało bez zarzutu.
Jeśli ktoś to czyta i jego rejestracja przypada na ten okres, proszę o ponowne jej dokonanie.
Zmieniłem teraz opcje ilościowe w sekcji małych ilości, aby były bardziej elastyczne.
Dzisiaj zamierzam jeszcze połączyć rozmiary metryczne i calowe w angielskiej części strony.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
JP,
to dobre pytanie, na które już czekałem.
To, co obecnie realizujemy, to w zasadzie studium wykonalności. Nie liczę się poważnie z tym, że potrzebne dane dotyczące jakości uda się zebrać w ciągu kilku dni. Myślę, że będziemy musieli je gromadzić przez kilka miesięcy. Niemniej jednak teraz jest najlepszy moment, aby zacząć, ponieważ im później zaczniemy zbierać dane, tym dłużej to potrwa.
W tle wszystko jest już przygotowane. Wszystkie zaangażowane firmy opracowały już kosztorysy.
Realizacja techniczna mogłaby rozpocząć się natychmiast i szacunkowo instalacje mogłyby być gotowe do pracy w lipcu, gdyby dziś padł sygnał do startu.
Następnie rozpoczęłaby się faza testowa. Wtedy stosunkowo szybko okaże się, czy wszystko pójdzie gładko, czy też napotkamy trudności. Jeśli będzie to zbyt trudne, będziemy musieli przerwać projekt, a decyzja będzie zależała od tego, ile informacji zwrotnych otrzymaliśmy do tego momentu (czyli czy zwiększenie budżetu jest możliwe, czy nie).
Instalacja odlewnicza w każdym razie będzie gotowa wcześniej, a MCC również trafi na rynek wcześniej.
Projekt Polywarmton, jeśli chodzi o harmonogram w kontekście naszych możliwości, jest wyraźnie podporządkowany MCC.
Konkretnie: zakładając osiągnięcie celu w zakresie wstępnych rejestracji i sprawny przebieg ponownego uruchomienia kotła, spodziewam się, że do pierwszego odlewu minie około roku.
Ale proszę postrzegać ten projekt takim, jakim jest. Obecnie sprawdzamy jego wykonalność!
Nie powiedziałem, że zrobimy to bez wysiłku. W przeciwnym razie nie musielibyśmy przecież uruchamiać takiego projektu wstępnej rejestracji.
Pozdrawiam,
Mirko
Urnes
Cześć Mirko,
Chodzi teraz tylko o Baryt, czy może na horyzoncie (...w odległej przyszłości... na końcu galaktyki) pojawi się znowu wersja RC? Moje zapasy z ostatniej akcji ratunkowej powoli się bowiem kończą.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Cześć Sven,
na razie chodzi o to, żeby ocenić, czy w ogóle jest to projekt wykonalny.
Jeśli zarejestruje się wystarczająca liczba osób, przeniesienie produkcji emulsji przebiegnie pomyślnie, reaktywacja zakończy się sukcesem, a produkcja papieru barytowego ruszy, wtedy będziemy mogli zastanowić się nad wielkością rynku dla papieru RC i ewentualnie wprowadzić go do oferty, jeśli będzie to opłacalne.
Pozdrawiam,
Mirko
martinhampf
Cześć Mirko,
czy istnieje strona, na której mógłbym sprawdzić aktualny „raport o poziomie wody”?
Z pozdrowieniami
Martin Hampf
MirkoBoeddecker
Cześć Mirko,
czy istnieje strona, na której mógłbym sprawdzić aktualny „raport o poziomie wody”?
Pozdrawiam serdecznie,
Martin Hampf
Cześć Martin,
niestety jeszcze nie. Poziom wody nie osiągnął jeszcze pierwszego znacznika, ale stale rośnie.
Pozdrawiam,
Mirko
sputnik
Cześć Mirko,
skoro od Twojego ostatniego wpisu minęło już kilka dni, pozwolę sobie zadać pytanie:
Czy nadal nie osiągnęliście pierwszego poziomu?
Wczoraj znów powiesiłem odbitkę PW14 i musiałem otrzeć łzę. Variotone, MG WT i MCC po prostu nie do końca mi się podobają, a Fomatone niestety też nie jest prawdziwym zamiennikiem.
Pozdrowienia dla Alte Schhauser,
Siegfried
MirkoBoeddecker
Cześć Mirko,
skoro od Twojego ostatniego wpisu minęło już kilka dni, pozwolę sobie zadać pytanie:
Czy nadal nie osiągnęliście pierwszego poziomu?
Wczoraj znów powiesiłem kopię PW14 i musiałem powstrzymać łzę. Variotone, MG WT i MCC po prostu nie do końca mi odpowiadają, a Fomatone niestety też nie jest prawdziwym zamiennikiem.
Pozdrowienia dla Alte Schönhauser,
Siegfried
Siegfried,
poziom nie został jeszcze w pełni osiągnięty, ale w międzyczasie potajemnie już zaczęliśmy.
Jednak w międzyczasie pojawiły się problemy ze skalowaniem w AP 400. Nasze zasoby są ograniczone, ponieważ od lat inwestujemy w asortyment więcej pieniędzy, niż z niego uzyskujemy (nie martw się, z biegiem lat to się zwróci, ale możemy po prostu pracować tylko na jednym froncie).
Gdy tylko Pan 400 pojawi się na rynku, „panowie od zasobów” ponownie skupią się na PW.
W międzyczasie jeszcze 2–3 razy majstruję przy kotle, ale to raczej kosmetyka i na razie nie posuwa nas to do przodu.
Pozdrawiam,
Mirko
Patrick
Cześć Mirko, ja też należę do grona (mam nadzieję) wielu osób, które z wielkim entuzjazmem czekają na „nowy” Polywarmton. Oczywiście każdy rozumie, że tak duży projekt wymaga czasu i że należy ustalić priorytety. Żałuję jednak, że na blogu Polywarmtone jest tak mało informacji o ewentualnych postępach oraz że na blogu można tylko czytać nieliczne wiadomości, ale nie można samodzielnie dodawać komentarzy ani zadawać pytań. Czy można by sobie wyobrazić, że nieco później otrzymamy informacje lub że to forum zostanie oficjalnie reaktywowane? Myślę, że gdybyśmy mieli lepszy wgląd w to, na jakim etapie jest projekt i ilu osób się zarejestrowało, skłoniłoby to niektórych fanów Polywarmton do zamówienia większej ilości papieru w przedsprzedaży, aby całość posunęła się o kilka kroków dalej...
Patrick.
MirkoBoeddecker
Patrick, przyjaciele Polywarmton,
W tej chwili projekt jest niestety wstrzymany, dopóki nie skończymy prac nad Pan 400.
Napotkaliśmy nieoczekiwane problemy związane z filmem i wszystkie nasze zasoby są obecnie zajęte, ponieważ zainwestowaliśmy już sporo pieniędzy w badania.
Gdy tylko film trafi na rynek, wrócimy do pracy nad Polywarmton.
Pozdrawiam,
Mirko
Sandra
Cześć Mirko,
mogę też trochę „zaprzątać Ci głowę”? Ja też tęsknię za PWT i byłabym niezmiernie szczęśliwa, gdyby znów pojawił się na rynku. Tim Rudman zdradził już w swoim newsletterze, że szukacie kogoś, kto powlekałby ten papier w niepełnym wymiarze godzin :P
Ciekawi mnie, czy podłoże papierowe byłoby takie samo jak wtedy, czyli o grubości kartonu. Variotone jest nieco cieńszy, czy tylko mi się tak wydaje?
Cóż, w każdym razie nadal trzymam kciuki, żeby projekt ruszył ponownie.
Pozdrawiam serdecznie
Sandra
Gast
Aktualne informacje: http://www.polywarmton.com/page6/page6.html
sputnik
Najnowsze informacje: http://www.polywarmton.com/page6/page6.html
Jak to? Co to jest cena srebra? – Borgerding. Do tablicy! :D
pittyman
Cześć Mirko,
chciałem zapytać o aktualny stan projektu Polywarmton.
Czy są jakieś nowości, czy też projekt ten jest obecnie na dalszym planie?
Dirk
MirkoBoeddecker
Obecnie projekt jest w fazie początkowej, ale wciąż pozostaje nieco w cieniu PAN 400.
Musieliśmy najpierw zakończyć prace budowlane, aby móc posunąć się dalej.
Jak tylko będzie coś naprawdę wartego uwagi, odezwę się ponownie.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
pittyman
Trzymaj się, Mirko, z niecierpliwością czekamy na Poywarmton!!