Gast
Hledám způsob, jak archivovat jednotlivé negativy formátu 6x9. Ideální by bylo médium o velikosti A4, které by se dalo vložit do pořadače.
Už jsem vyzkoušel obaly na vizitky, konkrétně značku Esselte 78930. Mají tu výhodu, že mají 8 přihrádek, což je přesně tolik, kolik snímků má jeden svitkový film.
Problémem však je, že negativy mají relativně silný zvlnění a plastové obaly se podle toho prohýbají....
Kromě toho jsem měl jen pár obalů a ty mi teď došly.
Materiál by musel být relativně pevný, aby odolal zkroucení negativů...
A pokud možno průhledný, aby se z něj daly případně vyrobit kontaktní kopie na formát A4...
Zná někdo vhodný archivační systém? Už jsem to googlil, ale nic jsem nenašel.
Moc děkuji za vaši pomoc,
Wolfgang
hansschneider
Hledám způsob, jak archivovat jednotlivé negativy formátu 6x9. Ideální by bylo médium o velikosti A4, které by se dalo vložit do pořadače.
Wolfgangu,
předpokládám, že slovem „archivovat“ v běžném jazyce myslíš to, co se vlastně nazývá „uložit“. (Archivace je něco jiného a funguje zhruba podle schématu „vyhodnotit, vyřadit, zabezpečit, uchovat“, přičemž vyřazení je to nejhezčí: vyhodit). Ok, konec chytráků.
Hledáš úložiště pro negativy nebo diapozitivy na filmu 120 nebo 220, že?
Je jedno, jestli jsou negativy 6 x 6 cm nebo 6 x 9 cm. Proč nepoužiješ listy na ukládání negativů? Jsou k dostání pro všechny formáty filmů, i tady u nás.
Je jedno, jestli tam vložíš dva negativy 6 x 9 (= vcelku) nebo jen jeden (jsou ty tvoje rozstříhané na jednotlivé snímky?). Nebo chceš na jeden list dostat co nejvíc? Tak prostě dej dva jednotlivé snímky k sobě... Bohužel mi tvůj záměr stále není úplně jasný.
Napiš pro hlupáky jako já, o co přesně jde.
S pozdravem
Hans
Gast
Hansi,
samozřejmě mám na mysli „uložení“. Pojem „listy na ukládání negativů“ mi také nebyl známý, hledal jsem „archivační obaly“ nebo něco podobného.
A to konkrétně pro jednotlivé negativy formátu 6x9, přičemž by se tam ideálně vešlo 8 kusů na jednu stranu (tolik jich je na filmu formátu 120).
Už mám listy na ukládání negativů pro film KB (HAMA 9055 čiré).
Jsou ale tak mizerné kvality, že filmové pásky se do nich nedají navléknout ani při mírném zkroucení. Navíc se páska s otvory pro ukládání...
Ano, možná jsem to zapomněl napsat, bohužel jsou filmy rozstříhané na jednotlivé negativy. Jedná se o filmy, které budou brzy 50 let staré. Proč byly rozstříhané, nevím, každopádně to tak teď je.
Listy na ukládání negativů (KB), které momentálně mám, umožňují vkládat pouze celé filmové pásky.
To znamená, že když jsem do obalu zasunul jeden negativ (což tam jde jen stěží) a za ním další, musím ten poslední zase vyndat, abych se dostal k tomu druhému. A při tom se často obal rozbije. Pokud jsou „listy na ukládání negativů“ takové, nemůžu je použít.
U obalů na vizitky (přihrádky mají rozměry cca 7x10) je to lepší, protože tam mohu negativy vkládat a vyndávat jednotlivě.
Důležité je také, aby se jednalo o pevný materiál, aby se to samo od sebe tak silně nesvinovalo....
Vložky na negativy od Hausherrn (ADOFILE) jsou momentálně pro požadovanou velikost zřejmě vyprodané.
Možná se zeptám na vzorek, abych mohl sám posoudit, zda je to vhodné, nebo ne....
S pozdravem
Wolfgang
mdeutgen
Wolfgangu,
něco podobného jsem si kdysi v duchu promýšlel a narazil jsem na pergaminové obaly. Kdysi jsem je potřeboval na diadiapozitivy formátu KB a tehdy jsem je sehnal u Nordfoto. Pokud si dobře vzpomínám, jsou k dostání i pro běžné formáty fotografií a v nejhorším případě bys musel vzít formát 7 x 10, pokud by proti očekávání formát 6 x 9 nebyl k dispozici.
Mimochodem, čeká mě něco podobného s archivem 6 x 6 negativů, které jsou také jednotlivě...
Martin
Gast
Martine a Hansi,
na internetu jsem našel něco, co by se mohlo hodit.
PrintFile? – listy na ukládání negativů
Jsou k dostání i pro formát 6x6, ale pouze pro pásky.
Na druhou stranu by se obaly pro formát 6x9 daly použít i pro jednotlivé negativy 6x6...
S pozdravem
Wolfgang
CPD
Ahoj, Wolfgangu!
Vyvolané diapozitivy se přece vrací z laboratoře v takových proužcích (pro nedostatek výstižnějšího výrazu, který bych znal). Proč něco takového nepoužít a nenastříhat na odpovídající délku?
Sice by to už nebyla stránka formátu A4, ale proužky by se daly docela dobře uchovávat v krabici nebo v kartotéce.
S pozdravem
CP
Gast
Nemyslím si, že by to bylo nějak vhodné. Zaprvé se zřejmě jedná o acetátový materiál (resp. acetátový pergamen), který je sice pěkně průhledný, ale hodí se jen pro rovné filmové pásky... Pro útržky negativů (viz také výše) je to zcela nevhodné, zvláště pokud jsou silně zkroucené („zkroucení“).
I když jsou ty „hadice“ rozstříhané, situaci to nijak nezlepší, naopak...
A jestli existují takové „hadice“ pro 6cm filmy... pravděpodobně ano.
Ale uchovávat je v krabici nepřichází vůbec v úvahu, momentálně mám útržky filmu ve starých kelímcích od margarínu... A tam se na negativy špatně dívá. Čím více se jich vejde do jednoho archu, tím lépe a má se přehled o všech negativech filmu.
Momentálně se mi jako nejvhodnější jeví listy na negativy PrintFile® (9 negativů samostatně) nebo odpovídající obaly na vizitky (např. Esselte 78930 nebo podobné)...
Nebo jsem nepochopil, co tím myslíš....
Wolfgang
Urnes
Ahoj Wolfgangu,
moje obaly Printfile na pásky MF jsou otevřené z obou stran, takže je můžeš vkládat jak zleva, tak zprava. Při dvou negativech na jeden zásuvný díl se ti tam vejde celý film. Je to ale rozhodně trochu pracné.
S pozdravem Sven.
Gast
Moje obaly Printfile na středoformátové pásky jsou otevřené z obou stran, takže je můžeš vkládat jak zleva, tak zprava. Při dvou negativech na jeden zásuvný díl se tam vejde celý film. Je to ale rozhodně trochu nešikovné.
Nevím, jaký typ PrintFile máš na mysli... Ten, který mám na mysli já, má číslo 208-609. Je speciálně určený pro jednotlivé negativy. Jelikož se útržky vkládají svisle, vejde se jich na jeden list A4 dokonce 9 kusů. Svislé uspořádání má navíc tu výhodu, že se lépe potlačuje „kroucení“...
Napsal jsem teď firmě, ať mi pošlou vzorek, pak uvidím, jestli je to vhodné.
Pozdravy
Wolfgang
Urnes
Mám ty vodorovné na pruhy (č. 9912042), které jsou otevřené z obou stran (alespoň ty moje s tříotvorovou perforací). Pokud jsou fólie silně srolované, bude se fólie i tak vlnit. Ale pokud si seženeš vzorek, můžeš to zkusit. Jinak jsou tyhle kousky opravdu dobré.
S pozdravem Sven.