Gast
Szukam sposobu na archiwizację pojedynczych negatywów formatu 6x9. Idealnym rozwiązaniem byłby nośnik w formacie A4, który można by włożyć do segregatora.
Próbowałem już koszulki na wizytówki marki Esselte 78930. Ich zaletą jest to, że mają 8 przegródek, czyli tyle, ile zdjęć mieści się na filmie zwojowym.
Problem polega jednak na tym, że negatywy są dość mocno skręcone, przez co plastikowe koszulki odpowiednio się wybrzuszają...
Poza tym miałem tylko kilka koszulek i właśnie mi się skończyły.
Materiał musiałby być dość mocny, żeby w miarę wytrzymać skręcenie negatywów...
I najlepiej przezroczysty, żeby w razie potrzeby można było zrobić odbitki stykowe na formacie A4...
Czy ktoś zna jakiś odpowiedni system archiwizacji? Szukałem już w Google, ale nic nie znalazłem.
Bardzo dziękuję za pomoc,
Wolfgang
hansschneider
Szukam sposobu na archiwizację pojedynczych negatywów w formacie 6x9. Idealnym rozwiązaniem byłby nośnik w formacie A4, który można by włożyć do segregatora.
Wolfgang,
zakładam, że przez „archiwizowanie” rozumiesz potocznie to, co właściwie oznacza „przechowywanie”. (Archiwizacja to coś innego i działa mniej więcej według schematu „ocena, selekcja, zabezpieczenie, przechowywanie”, przy czym selekcja jest najprzyjemniejsza: wyrzucanie). Ok, koniec mądraliństwa.
Szukasz miejsca do przechowywania negatywów lub diapozytywów na filmie 120 lub 220, prawda?
Nie ma znaczenia, czy negatywy mają wymiary 6 x 6 cm czy 6 x 9 cm. Dlaczego nie skorzystasz z arkuszy do przechowywania negatywów? Są one dostępne dla wszystkich rozmiarów filmów, również tutaj, u gospodarza.
Nie ma znaczenia, czy wkładasz dwa negatywy 6 x 9 (w jednym kawałku), czy tylko jeden (czy twoje są pocięte na pojedyncze klatki?). A może chcesz zmieścić jak najwięcej na jednym arkuszu? W takim razie po prostu złóż dwa pojedyncze klatki razem... Niestety, nadal nie do końca rozumiem, o co ci chodzi.
Napisz dla takich głupków jak ja, o co dokładnie chodzi.
Pozdrawiam
Hans
Gast
Hans,
oczywiście mam na myśli „przechowywanie”. Nie znałem też terminu „arkusze do przechowywania negatywów”, szukałem raczej „koszulki archiwizacyjne” lub czegoś podobnego.
Chodzi mi o pojedyncze negatywy formatu 6x9, przy czym idealnie byłoby, gdyby na jednej stronie zmieściło się 8 sztuk (tyle właśnie mieści się na jednej rolce filmu 120).
Mam już arkusze do przechowywania negatywów dla filmów KB (HAMA 9055 przezroczyste).
Są one jednak tak kiepskiej jakości, że paski filmu trudno jest w nich wsunąć nawet przy niewielkim skręcie. Poza tym paski z otworami do segregacji...
Tak, być może zapomniałem o tym napisać, niestety filmy są pocięte na pojedyncze negatywy. Są to filmy, które wkrótce będą miały 50 lat. Nie wiem, dlaczego zostały pocięte, w każdym razie tak właśnie jest.
Arkusze do przechowywania negatywów (KB), które obecnie posiadam, pozwalają również tylko na wkładanie całych pasków filmowych.
Oznacza to, że jeśli wsunąłem pojedynczy negatyw do koszulki (co prawie nie jest możliwe) i potem kolejny, muszę wyciągnąć ten ostatni, aby dostać się do drugiego. I często wtedy koszulka się psuje. Jeśli „arkusze do przechowywania negatywów” są takie, nie mogę ich używać.
W przypadku koszulkach na wizytówki (komory mają tam wymiary ok. 7x10) jest to lepsze rozwiązanie, ponieważ mogę tam wkładać i wyjmować negatywy pojedynczo.
Ważne jest również, aby materiał był wytrzymały, tak aby nie zwijał się samoczynnie...
Wkładki na negatywy firmy ADOFILE są obecnie prawdopodobnie niedostępne w pożądanym rozmiarze.
Być może poproszę o próbkę, aby samemu sprawdzić, czy się nadają, czy nie...
Pozdrawiam
Wolfgang
mdeutgen
Wolfgang,
kiedyś rozważałem coś podobnego i wpadłem na pomysł z kopertami z pergaminu. Korzystałem z nich kiedyś do diapozytywów KB i znalazłem je wtedy w Nordfoto. O ile dobrze pamiętam, są one dostępne również w popularnych formatach odbitek, a w najgorszym przypadku musiałbyś wybrać format 7 x 10, gdyby wbrew oczekiwaniom nie było formatu 6 x 9.
A tak przy okazji, czeka mnie coś podobnego z archiwum negatywów 6 x 6, które też są pojedyncze...
Martin
Gast
Martin i Hans,
znalazłem właśnie w Internecie coś, co mogłoby się nadać.
Teczki na negatywy PrintFile?
Są one dostępne również w formacie 6x6, ale tylko na paski.
Można by jednak wykorzystać te teczki 6x9 również do przechowywania pojedynczych negatywów 6x6...
Pozdrawiam
Wolfgang
CPD
Cześć, Wolfgang!
Wywołane filmy slajdowe otrzymuje się przecież z laboratorium w takich paskach (z braku bardziej trafnego określenia, jakie przychodzi mi do głowy). Dlaczego by nie użyć czegoś takiego i nie przyciąć na odpowiednią długość?
Nie byłaby to już strona A4, ale paski te można by całkiem dobrze przechowywać w pudełku lub kartotece.
Pozdrawiam
CP
Gast
Nie sądzę, żeby to się w ogóle nadawało. Po pierwsze, chodzi tu prawdopodobnie o materiał octanowy (lub pergamin octanowy), który co prawda jest ładnie przezroczysty, ale nadaje się tylko do płaskich pasków filmu... Do fragmentów negatywów (patrz też wyżej) jest to całkowicie nieodpowiednie, zwłaszcza jeśli są one mocno zwinięte („skręcone”).
Nawet jeśli „rurki” są pocięte, to nie poprawia to sytuacji, wręcz przeciwnie...
A czy istnieją takie „rurki” do filmów 6 cm... prawdopodobnie tak.
Ale przechowywanie tego w pudełku nie wchodzi w grę, obecnie trzymam fragmenty filmów w starych kubeczkach po margarynie... A tam bardzo trudno jest obejrzeć negatywy. Im więcej zmieści się w arkuszu do przechowywania, tym lepiej i ma się przegląd wszystkich negatywów z filmu.
Obecnie najbardziej odpowiednie wydają mi się arkusze do przechowywania negatywów PrintFile® (9 negatywów pojedynczo) lub odpowiednie koszulki na wizytówki (np. Esselte 78930 lub podobne)...
Albo nie zrozumiałem, o co ci chodzi....
Wolfgang
Urnes
Cześć Wolfgang,
moje koszulki Printfile na paski MF są otwarte z obu stron, więc możesz wkładać je zarówno po lewej, jak i po prawej stronie. Przy dwóch negatywach na wkładkę zmieści się cały film. Jest to jednak dość kłopotliwe.
Pozdrawiam, Sven.
Gast
Moje koszulki Printfile na paski średnioformatowe są otwarte z obu stron, więc można wkładać je zarówno po lewej, jak i po prawej stronie. Przy dwóch negatywach na wkładkę zmieści się cały film. Jest to jednak dość kłopotliwe.
Nie wiem, o jaki typ PrintFile Ci chodzi... Ten, o którym mówię, ma numer 208-609. Jest przeznaczony specjalnie do pojedynczych negatywów. Ponieważ fragmenty wkłada się pionowo, na arkuszu A4 mieści się nawet 9 sztuk. Układ pionowy ma jeszcze tę zaletę, że lepiej kontroluje się „skręcenie”...
Napisałem już do firmy z prośbą o przesłanie mi próbki, wtedy zobaczę, czy to mi odpowiada.
Pozdrawiam
Wolfgang
Urnes
Mam te poziome do pasków (nr 9912042), które są otwarte z obu stron (przynajmniej moje z perforacją w trzech miejscach). Jeśli folie są mocno zwinięte, to i tak będą się marszczyć. Ale jeśli dostaniesz próbkę, to możesz to sprawdzić. Poza tym te elementy są naprawdę dobre.
Pozdrawiam, Sven.