Vážení milovníci fotografie,
tento týden jsem získal dva použité fotoaparáty středního formátu. Jedná se o
Praktika L a Flexaret Automat (přesný model není zřejmý). Praktika L
je svou konstrukcí a fungováním podobná mým starším analogovým zrcadlovkám EXA 1C, EXA II a Exakta Varex IIb.
S fotoaparátem Flexaret mám trochu potíže a nejsem si jistý, zda bude ještě správně fungovat. Nikdy předtím jsem
s fotoaparátem středního formátu nepracoval, pouze s výše popsanými 35mm zrcadlovkami.
U fotoaparátu Flexaret jsem zjistil následující vlastnosti a rád bych vás poprosil, abyste mi sdělili, zda jsou
v pořádku, nebo zda je model možná vadný.
1.) Spoušť lze stisknout jen napůl, i když je aretace deaktivována. (Fotoaparát je bez filmu)
2.) Spoušť lze zcela stisknout pouze v otevřeném stavu.
3.) Po stisknutí spouště stále vidím vše v hledáčku, obraz by měl být vlastně černý.
4.) Spodní objektiv dvouoké zrcadlovky je neustále uzavřený. Je to normální?
5.) Při natahování nemám žádnou přesnou zpětnou vazbu!
Velmi by mi pomohlo, kdybych mohl dostat popis v němčině. Dále bych
potřeboval vědět, jaké svitkové filmy potřebuji (pro oba fotoaparáty) a kde je mohu sehnat. Chtěl bych
fotit hlavně černobílé snímky. Volitelné příslušenství pro použití kinofilmů nemám.
Moc děkuji předem a přeji krásné Velikonoce. :lol:
S pozdravem
fotodude
Ahoj fotodude,
gratuluji k Flexaretu automat – je to skvělý přístroj. Kromě toho se dá označit také jako Flexaret VI, sériové číslo tvého kusu pravděpodobně začíná 6-nnnn... .
K bodu 1: To je normální, pokud není vložen film.
K bodu 2: Také správně.
K bodu 3: Ne, a to je dobře. To je totiž jedna z výhod dvouoké zrcadlovky: obraz v hledáčku je viditelný kdykoli před, během i po expozici, protože optická dráha hledáčku je zcela nezávislá na optické dráze snímání. Proto má tento přístroj dva nezávislé objektivy.
K bodu 4: Objektiv, který je vždy zavřený, přináší při fotografování jen omezenou radost. Alespoň pro expozici by se měl občas otevřít... Žerty stranou, neotevře se (viz bod 1), pokud není vložen film. Při otevřeném zadním krytu by se však závěrka měla otevřít, pokud jsi natáhl a stiskneš spoušť. Jinak je nutná oprava, nebo máš nový těžítko na dopisy.
K bodu 5: Jaký druh zpětné vazby očekáváš? Dokud není vložen film, při natahování nebo otáčení ucítíš v první čtvrtině otáčky mírný odpor, přičemž se napne závěrka. Poté můžeš otáčet až do soudného dne. Jinak je to, když je vložen (mimochodem zcela běžný svitkový film typu 120): po natažení a posunu filmu na další snímek je konec. Dál točíš až po stisknutí spouště.
Německý návod ti nabídnout nemůžu, dlouho jsem ho hledal a nakonec našel anglický. Pokud máš zájem, můžu ti ho poslat e-mailem.
Hodně zábavy s tím přístrojem!
Pozdrav a krásné Velikonoce,
Michael
Jo, ještě jedna věc: posun filmu se snímá pomocí válečků. Ty reagují různě na různé filmové materiály. Tak jsem například s čínským filmem Lucky zaznamenal překrývání snímků, které jsem u starého filmu Foma nepozoroval. Pokud tedy v tomto směru nastanou problémy, nemusí to být nutně na vině fotoaparátu.
EDIT – dodatek, právě jsem si znovu přečetl tvůj e-mail. Jen pro pořádek – Praktica L není středoformátový fotoaparát, ale patří do kategorie maloformátových fotoaparátů, je dokonce relativně blízce příbuzná s tvými již existujícími EXA a EXAKTA. Tyto fotoaparáty se používají s malým formátem filmu (typ 135), který zase nelze použít ve Flexaretu, respektive pouze s příslušnými doplňkovými díly. Pro první pokusy by ses ale měl zabývat běžným svitkovým filmem (typ 120).