chriwurz Dobrý den, právě jsem musel vyhodit do koše celou produkci ze dvou namáhavých dnů strávených v laboratoři. Možná mi někdo poradí, co se mohlo stát – nedokážu si to vysvětlit. Papír Kentmere VC Select RC lesklý, čerstvě dodaný, vyvolaný v Agfa Multicontrast, zastavovací lázeň s kyselinou citronovou, poté 6 minut fixovaný v A300, nakonec jedna až dvě minuty v lázni ADOSTAB. Snímky zpočátku vypadaly bezvadně, i po zaschnutí. O jeden až dva dny později se však na všech snímcích náhle objevily bílé, pruhovité skvrny, jako mraky, částečně rozlehlé o délce několika centimetrů, částečně bodové. Jak jsem již řekl, nemám pro tento jev žádné vysvětlení. Obvykle pracuji s barytem a nikdy jsem neměl problémy tohoto druhu. RC je pro mě spíše neznámé. Je tu něco, co jsem nezohlednil? Kde podle vás leží chyba? Děkuji za vaše rady. S pozdravem Christian
cfb_de ..takže mě hned napadá: Kde je praní?To jsem chtěl napsat už včera. Pak jsem si ale nedokázal představit, že by někdo mohl na praní zapomenout. S pozdravem, Franz
chriwurz Ahoj Mirko, Františku, samozřejmě jsem zapomněl zmínit praní: 3–4 minuty pod tekoucí vodou mezi fixačním roztokem a ADOSTABem. S pozdravem Christian
MirkoBoeddecker Ahoj Christiane, ptal jsem se na to, protože tvůj popis závady by tomu mohl odpovídat a protože je docela možné, že se způsob působení přípravku ADOSTAB špatně interpretuje. Otázka: Měla voda také 20 stupňů? ADOSTAB nenahrazuje správné fixování a praní. Nefunguje jako např. Lavaquick. Naopak, pokud se do ADOSTABu dostane zbytkové stříbro nebo fixační roztok, urychlí se tvorba skvrn jako indikátor nedostatečné fixace/praní, podobně jako u selentoneru. Proto je možné, že snímky již následujícího rána vykazují „známky zkázy“. Mohou to však být i jiné příčiny. Mohl bych se na takovou chybu podívat, pokud bys ji naskenoval a nahrál do galerie. Měli jsme tu už ty nejneuvěřitelnější věci a mnoho z nich se nám podařilo vyřešit. S pozdravem, Mirko
chriwurz Ahoj Mirko, Voda měla 20 stupňů, možná i víc. Opravdu si nedokážu představit, že bych film nefixoval dostatečně dlouho. Jak jsem už říkal: minimálně 6 minut v nepoužitém fixačním roztoku. Pokud vím, na obalu A300 se doporučuje 5–8 minut. Je pravda, že se ADOSTAB už nevyužívá, že? Nechal jsem snímky jen okapat nad vaničkou, neotíral jsem je, a v tomto stavu jsem je položil k sušení. Díky za tvou nabídku, že se na jeden ze snímků podíváš. Bohužel doma nemám skener. Zkusím to z kanceláře, tam jeden je. Ale budu tam až v polovině příštího týdne. Takže to chvíli potrvá. S pozdravem Christian