MartinZink
Milovníci analogové techniky,
mám dotaz ohledně filmů ADOX.
Filmy Adox mají být na povrchu velmi jemné, ... tj. náchylné k poškrábání!
Co o tom můžete říct?
Krátce o nováčkovi! :(
Poté, co mě analogová technika docela dostala, jsem se před několika týdny vrátil „k kořenům“ a „digitálky“ jsem uložil do skříně.
Pořídil jsem si znovu analogovou výbavu (zaměřil jsem se na Olympus), momentálně testuji filmy a moc mě to baví. Vyvolávání a vlastní laboratoř budou následovat brzy.
Budu vás tedy často otravovat začátečnickými dotazy! :rolleyes:
Zdravím Martin
Andreas_23
Ahoj Martine,
ano, o této citlivosti povrchu se u filmu CHS mluví často. Pokud s filmem zacházíš opatrně, dokud je mokrý (např. nepoužívej stěrku na film, ale to bych nedělal ani u žádného jiného filmu), neměly by nastat žádné problémy. Já jsem s tím alespoň zatím žádné neměl.
S pozdravem,
Andreas
Wolfgg
Ahoj Martine,
takové výroky možná pocházejí od lidí, kteří se živí jako dřevorubci a mají odpovídající ruce. Všechny dnešní filmy jsou dostatečně odolné pro každodenní práci v laboratoři. Není žádný důvod dotýkat se mokrého filmu, stačí použít destilovanou vodu do lázně s povrchově aktivními látkami, pověsit a hotovo. Pokud někdy existoval citlivý film, pak to byl Ektachrome-X (proces E4). Stačilo se ho jen dotknout a vrchní emulze už se lepila na prst.
S pozdravem Wolfgang
VolkerSchulz
Používám film EFKE KB 50, který je totožný s filmem ADOX CHS.
Po koupeli v roztoku pro usnadnění odvíjení všechny filmy pověsím a přebytečnou vodu setřu dvěma mokrými prsty. Dosud jsem tímto způsobem nepoškrábal ani jeden film. Ani žádný EFKE/ADOX CHS.
Vždycky dobré světlo!
Volker