Cześć Martin,
zadałem tu kiedyś podobne pytanie i otrzymałem następującą odpowiedź:
Witam
i bardzo dziękuję za wskazówki. To wszystko nie jest takie proste. Czy alternatywą byłoby po prostu użycie kolorowego filmu i wykonanie z niego odbitek czarno-białych? Mam na myśli tę niebieską maskę pomarańczową.
Pozdrawiam,
Andreas
Cześć,
niestety nie tylko maska pomarańczowa stanowi problem, ale również sam kolorowy obraz nie nadaje się zbytnio do odbitek na papierze czarno-białym.
Papier czarno-biały (w najprostszym przypadku papiery o stałej gradacji) jest zasadniczo wrażliwy tylko na światło niebieskie – fakt ten wykorzystuje się np. do oświetlenia ciemni.
Na Twoim kolorowym negatywie znajdują się jednak również zielone (co w oryginale było czerwone), żółte (w oryginale niebieskie) i czerwone (-- zielone) obszary. Papieru jednak tego nie „widzi” – ponieważ jest on praktycznie niewrażliwy na te kolory.
Wynikiem tego jest dość dziwna konwersja odcieni szarości (w zasadzie odtwarzane jest tylko to, co na negatywie było niebieskie, czyli żółte odcienie oryginału) oraz utrata informacji o obrazie, ponieważ struktury w niektórych kolorowych obszarach nie są odtwarzane.
W przypadku papieru wielostopniowego robi się naprawdę zabawnie, ponieważ gradacja jest tam kontrolowana przez barwę światła. W ten sposób niektóre części obrazu są odwzorowane jako bardzo twarde, inne jako normalne, a jeszcze inne jako bardzo miękkie (a nadal brakuje połowy informacji o obrazie, ponieważ kolory od żółtego/pomarańczowego do czerwonego nie są odwzorowane).
Dlatego „kiedyś” niektórzy dostawcy oferowali papier panchromatyczny do czarno-białych zdjęć, który był wrażliwy na wszystkie kolory (i odpowiednio musiał być przetwarzany w całkowitej ciemności lub przy oświetleniu ciemni przeznaczonym dla papierów kolorowych). Niestety wszystkie te produkty – takie jak Kodak Panalure – zostały wycofane.
Pozdrawiam
Christian
Ja jednak też tego nie próbowałem.
Pozdrawiam,
Andreas