Sandro
Chciałbym kupić taką maszynę. Czy ktoś mógłby mi udzielić kilku wskazówek na jej temat? Czy jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę? Czy ktoś z was ma taką maszynę? Instrukcję już mam.
Pozdrawiam, Sandro
Wolf_XL
...przede wszystkim sprawdziłbym, czy wszystkie butelki z chemikaliami wyposażone w przyłącza do węża są w nienagannym stanie. Ponadto powinny być również dostępne podpory do różnych zbiorników. Poza tym unikałbym egzemplarzy zanieczyszczonych i zakurzonych. Sytuacja z częściami zamiennymi niekoniecznie jest różowa… Najlepiej byłoby znaleźć egzemplarz od zamożnego fotografa-hobbysty, który używał go tylko raz w roku do przeglądania slajdów z wakacji.
Sandro
Chciałbym to kupić: nr produktu na eBayu: 201835811370
Wolf_XL
...ja osobiście trzymałbym się od tego z daleka – choćby ze względu na sam opis – to przecież tylko bełkot, którym sprzedawca z góry zrzuca z siebie wszelką odpowiedzialność za działanie urządzenia... Już sam ten brudny pasek po prawej stronie nie wróży nic dobrego – albo urządzenie było w ciągłym użyciu i teraz jest odpowiednio zużyte, albo poprzedni właściciel nie dbał o stan tego sprzętu... Nie widziałem też oryginalnych butelek z chemikaliami i przyłączami do węża...
Sandro
Czy to nie są butelki z chemikaliami?
Sandro
.
Wolf_XL
...moim zdaniem wyglądają one trochę na domowej roboty – zajrzyj na stronę 13, punkt 5.4 instrukcji obsługi – tam zobaczysz, jak powinny wyglądać butelki...
€
P.S. Ciekawe, dlaczego akurat zdjęcie z butelkami, w przeciwieństwie do innych zdjęć produktu, jest nieostry i źle skomponowane??? Poproś sprzedawcę o przesłanie zdjęcia butelek poza maszyną...
Sandro
Skontaktowałem się ponownie ze sprzedawcą. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dzięki temu urządzeniu zamierzam niemal całkowicie zautomatyzować proces wywoływania filmów Super 8. Będę o tym pisał na tej stronie. Dowiecie się, jak dokładnie to zrobię.
Sandro
Niestety nie udało mi się zdobyć tej maszyny. :( Ale teraz zajmuję się inną – modelem Jobo ATL 3. Gdzie mogę znaleźć instrukcję obsługi w języku niemieckim?
Sandro
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie ATL 3?
Wolf_XL
...według tych samych kryteriów, co w przypadku ATL 2000 – czyli wszystkie elementy charakterystyczne dla danej maszyny, takie jak butle, przyłącza i węże, powinny być w zadowalającym stanie. Krótko mówiąc: maszyna powinna być gotowa do pracy i nie może zawierać żadnych prowizorycznych rozwiązań...
Sandro
Ten egzemplarz jest praktycznie jak nowy. Tylko że nie był używany przez ponad 10 lat.