Beef
Ahoj,
obvykle k vyvolávání svých filmů používám vždy HC-110 a RODINAL. Většinou v kombinaci s filmy Fomapan.
Teď jsem si jen tak pro zábavu vyzkoušel referenční vývojku Fomadon LQN... a ta mě fakt nadchla! Dokáže z filmu vytěžit ještě víc, než udává citlivost :) Navíc je celkový výsledek snímků velmi pěkný... líbí se mi skoro víc než u HC-110 a RODINALU :)
Zatím jsem LQN vždy zkoušel v normálním poměru 1+10 jako jednorázový vývojka. Moje plechovka má 350 ml.
Při této metodě se však vývojka poměrně rychle vyprázdní a pro mě je to neekonomické (když to porovnám s jinými vývojkami).
Má někdo z vás možná tip, jak bych mohl LQN lépe využít?
K ředění 1+14 se nechci uchýlit kvůli nedostatečné citlivosti :)
Napadlo mě vícenásobné vyvolání...
Na obalu je uvedeno, že vývojka by se měla použít ihned po naředění vodou (protože jinak rychle ztratí účinnost).
Je tam ale také uvedeno, že je možné v ní vyvolat více filmů, pokud se v každém případě prodlouží doba vyvolávání.
Jak to mám teď chápat? Musí se filmy vyvolávat přímo jeden po druhém, nebo lze vývojku uchovávat několik týdnů v vzduchotěsné a světlotěsné nádobě (stejně jako u jiných vývojek)?
Obvykle jsem proti opakovanému vyvolávání a jeho nepřesnosti, co se týče reprodukce... ale pro tento fantastický výsledek bych to dokonce akceptoval :lol:
S pozdravem
Andi
Urnes
Ahoj,
pokud je na obalu uvedeno, že vývojka není stabilní po naředění, určitě se její stabilita nezlepší tím, že ji necháš stát a poté prodloužíš dobu vyvolávání. Filmy bys tedy měl vyvolávat jeden po druhém.
Ale upřímně řečeno. Pokud jsi našel kombinaci, která tě plně uspokojuje, proč bys chtěl znovu začít šetřit a smířit se s možná horším, protože nereprodukovatelným výsledkem.
S pozdravem Sven.
Beef
Ahoj,
no, myslel jsem si, že když je vzduchotěsně uzavřený, vydrží to možná déle...ale nemusí to tak být u každého vývojky :)
jo, úplně spokojený z toho nejsem :lol: HC-110 používám pro push-vývojky a filmy od 400 ASA. a RODINAL pro nízkocitlivé (100, 200 ASA). vlastně jsem s RODINALem velmi spokojený, hlavně kvůli mnoha vlastnostem, se kterými se dá experimentovat (teplota, statický vývoj atd.)... ale tahle vývojka prostě nedosahuje citlivosti :) téměř každý film se musí přeexponovat o 1–3 DIN (aby se zachoval „normální“ expoziční rozsah).
A u Fomadonu LQN to bylo přesně naopak... ten vytěží maximální (pokud ne dokonce větší) citlivost filmu a vytvoří neuvěřitelně špatnou kontrastní křivku :)
Ale 4 € za 7 filmů nebo 12 € za 100–150 filmů... to je pro mě už rozhodující rozdíl :D
Zdravím
andi
Gerd
Co takhle menší plechovka? 350 ml na jeden film už je docela dost.
Na KB je tu Jobo 1510, ten potřebuje jen 250 ml... Pokud používáš rotační systém, můžeš ušetřit ještě víc.
Jinak je RODINAL prostě hodně levný.
Gerd
Urnes
No dobře, já si svůj základní roztok A49 také uchovávám až 3 měsíce v vzduchotěsné nádobě. Ale myslím si, že Gerdův tip je opravdu lepší. S tou malou nádobkou Jobo ti stačí jen 270 ml a můžeš hned vyvolat 2 filmy. Při rotaci se spotřeba sníží ještě na 180 ml. Musím přiznat, že jsem dříve také používal HC-110 pro ploché filmy, protože Jobo-dóza na 6 filmů spotřebovala 1,2 l, ale nebyl jsem s tím úplně spokojený. Rotace je zábavnější a časem se to vyplatí.
Zdravím, Sven.
Beef
Ahoj,
jo, mám tuhle malou vývojovou vaničku AP :) Když jsem kdysi začínal s vyvoláváním, rozhodl jsem se pro ni, protože je tak levná. A od Jobo 1510 mě zatím odrazovala jen trojnásobná cena...s tou současnou jsem si vždycky vystačil :)
Ale myslím, že teď už to prostě musí být... v dlouhodobém horizontu tím ušetřím spoustu vývojky.
Ale vlastně mi stačí i tak asi 280–300 ml, aby byla moje cívka úplně ponořená v tekutině... jen jsem to pro jistotu vždycky doplnil až po okraj a to bylo právě 350 ml :lol:
Urnes
No, samozřejmě bys mohl na svých filmech zkusit i dvojitou expozici. Tím bys navíc ušetřil i filmový materiál. :)
Ale vážně. Dlouhodobě se to neustálé šetření na nesprávných místech nevyplatí. Raději trochu ušetři a hned si kup něco pořádného.
S pozdravem Sven.