Kyselina chlorovodíková.
Ahoj Wolfgangu,
obyčejné tablety Corega jsou při použití bezpečnější. To, co ty neodstraní, jde podstatně bezpečněji odstranit pomocí Bleichfixu.
Navíc tak misky zůstanou dlouhodobě stabilní. Kdybych nalil kyselinu chlorovodíkovou do svých CrMo vaniček (záměrně nepíšu „nerez“, protože by to bylo špatně pochopeno, tak „vzácný“ ten materiál totiž není; moje vaničky jsou vyrobeny z vysoce legované korozivzdorné oceli), mohl bych sledovat, jak dochází k důlkové korozi. Takže se tomu raději vyhýbám.
Kdybych nalil kyselinu chlorovodíkovou do svých plastových misek (ty také mám a používám je na tónování těžkými kovy), byl bych šťastný z té optické čistoty. Bohužel v nich špína zůstane a tím se znovu stane redoxně aktivní. Je to tedy kontraproduktivní.
Z „nečistot, které vidíme“, se tedy stává „čistota, která je škodlivá“. Pokud bys mi mohl odpustit tu zjednodušující odpověď ohledně chemie, která se tam odehrává.
Rád ti vysvětlím i přesnou chemii. Ale ne teď. Teď chci jen ochránit ostatní před použitím tohoto šíleného tipu!
Myšlenka na čistě vyleštěný zadek nebo švábskou Kehrwoche zdaleka není všude prospěšná.
Řešení je jednoduché: Po každém použití misky vytřít a nechat uschnout. Občas tam hodit tabletu na čištění zubních protéz a nechat působit přes noc. V těžkých případech dvě hodiny teplého Bleichfixu a je to.
Toto řešení je bezpečné, bez větších rizik pro uživatele [věta pokračuje...]
(Zaschlé zbytky bělicí lázně s hexacyanoferrátem se dají obzvláště dobře odstranit kyselinou chlorovodíkovou, uživatel si pak může několik minut vychutnávat vánoční vůni hořkých mandlí. Než zemře na klasickou otravu kyanidem! V jiném případě se může těšit z nacisticky hnědých mraků stoupajících z misky, než pak během tří až pěti dnů mizerně skape na plicní edém! V obou případech nemůže pomoci žádný lékař.
Je na místě zemřít se ctí vedle té misky. Rád přispěju na nápis na náhrobku, ale pak bych chtěl, aby tam bylo: „Zde leží mrtvý. Byl příliš hloupý na to, aby pochopil chemii. Šlo jen o devět prvků. Smrt nastala vlastní vinou, možná následuje návrh na Darwinovu cenu.“)
[Věta nyní pokračuje, prosím, přečtěte si výše uvedenou vsuvku třikrát a snad ji pochopíte!]
a skládá se výhradně z platných látek certifikovaných výrobcem.
S pozdravem,
Franz (v hlavním povolání z oboru chemie)