Je možné, že tato otázka už byla položena, ale nelze hledat podle „D76“, protože má příliš málo písmen.
Moc děkuji!
Ano, byla, a to mnou v paralelním fóru. Narazil jsem na to, že jiný prodejce ve svém katalogu uváděl pro nyní běžné galonové balení hodnotu 16 filmů, a já jsem to diskrétně zpochybnil. Je to však pravda v tom smyslu, že i datový list, který zmínil Franz, uvádí tuto hodnotu.
Jak je známo, D76 a ID11 jsou téměř identické (ID11 se dodává v samostatných sáčcích, D76 v jednom a má zřejmě o pár přísad více), a tak jsem vždy bral hodnoty z ID11 a tam je zcela jasně uvedeno: na jeden film je potřeba 100 ml, což teoreticky dělá 10 filmů na litr základní roztoku. Jsem líný počítat a beru rovnou 125 ml, přidám stejné množství vody a pracuji s poměrem 1+1, jak navrhuje i Franz, a hlavně se to vejde do mého Jobo 1510. Je to naprosto spolehlivé a vždy to funguje. To, že tímto způsobem z galonového sáčku (3,8 litru) získáte pouze 30 místo 38 filmů, lze při ceně pěti až sedmi eur (v závislosti na zdroji) klidně přežít. Těch pár centů navíc je vždy levnější než zklamání z pokazeného filmu.
K trvanlivosti: Plním si své množství do lahví Aponorm, když je roztok ještě vlažný. To má tu výhodu, že při ochlazování se v lahvích vytvoří mírný podtlak. Pokud při prvním otevření nové lahve neuslyším syčení, obsah jde rovnou do odpadu (při té ceně to nevadí, ach, to už jsme měli). Otevřenou láhev pak chráním ochranným plynem (u mě Protectan nebo plyn do zapalovačů) a v případě potřeby přelévám do menší láhve.
Martin