AndreasAchermann
Ahoj všichni,
nedávno jsem začal používat ADOSTAB jako závěrečnou oplachovou lázeň po vyvolání černobílých filmů a zvětšenin.
Při práci se mi tvoří dost pěny a po zaschnutí se na negativech objevují šmouhy („pruhy“).
Jak postupuji konkrétně:
- vyvolávám svitkové a formátové filmy v plechovce;
- provádím praní v plechovce minimálně 10 minut pod tekoucí vodou a 2–3krát vyprázdním;
- závěrečné praní provádím 2 minuty s ADOSTABem a vodou o kvalitě destilátu v poměru 1+20 (podle návodu), při otevřené plechovce, s občasným minimálním pohybem spirály;
- Sušení bez stírání, svitkové filmy lehce zavěšené přes roh.
Vše při pokojové teplotě, cca 20 °C.
Nastavit ředění?
Má někdo podobné zkušenosti a tipy?
Moc děkuji!...
MirkoBoeddecker
Ta pěna sama o sobě není nic špatného, vzniká proto, že ADOSTAB je stabilizátor s integrovaným smáčedlem.
Šmouhy jsou samozřejmě problém. Tady by se mělo zjistit, odkud pocházejí. Samotné smáčedlo bohužel není absolutní zárukou proti jakémukoli vzniku šmouh.
Možná by se mělo zvážit něco jako stírání.
K tomu se mimochodem velmi dobře hodí pevný kuchyňský papír (měkkou stranou k filmu). Jednou otřete a veškeré nečistoty ulpí na papíru. Ale opravdu otřete jen jednou, protože film poté okamžitě zaschne.
Alternativně lze samozřejmě po ADOSTABu připojit ještě lázeň s destilovanou vodou + smáčedlem.
S pozdravem,
Mirko
AndreasAchermann
Moc děkuji, Mirko.
Udělám to při nejbližší příležitosti.
Ta pěna opravdu není žádný problém; jen jsem se nad tím zamyslel, jestli jsem náhodou při přípravě roztoku neudělal chybu v čárkách...