Ahoj Andreasi, pokud jde o KB, sežeň si starý zvětšovací přístroj Aspecta Adjutar (kompletní v kufříku!) a místo opálové žárovky do něj namontuj LED svítilnu (např. Zweibrüder, ty se dají zaostřit), na kondenzor pak dej bílou plexisklovou desku jako difuzor, to se musí vyzkoušet, možná bude třeba vyndat i kondenzátor. Úprava by ale neměla být tak náročná, zvlášť u KB (osvětlované plochy!).
zdravím, Uwe
Zní to jako použitelný nápad. Právě jsem se podíval na svůj Kindermann „Amato Firm“, který vypadá, že se dá poměrně snadno přestavět na všechny možné zdroje světla (spontánně mě napadá malá žárovka s paticí typu „pen“ z auta o výkonu 21 W nebo LED).
A když už je pro zvětšovací přístroj stejně potřeba elektřina, pak lze i osvětlení Duka provést pomocí LED.
Moje zkušenosti s „venkovními laboratořemi“ se omezují na můj stan Duka od armády (a to přímo u mě před domem), moje zkušenosti s provizorními řešeními na můj vlastní zvětšovací přístroj z mládí.
Německá armáda má (měla?) pro své polní nemocnice světlotěsné stany pro vyvolávání rentgenových snímků. Plocha asi 1 m², skutečně světlotěsné, s větráním a průchodem pro kabely.
Jediná nevýhoda těchto dílů: Hmotnost 120 kg je rozložena na dva balíky, z nichž jeden je dlouhý asi 2,2 m. Velká výhoda: stabilní, nepropustné pro světlo, pevná podlahová deska (rovná podlaha zabraňuje značnému znečištění chemikáliemi) a stůl je v ceně.
Tyto zvětšovací přístroje v kufříku se čas od času objevují na eBay za velmi nízkou cenu, protože o ně nikdo nemá zájem.
Já bych pak kryt lampy natřel nově hliníkovou bronzí a použil automobilovou žárovku. Malé žárovky s kolíkovým paticí (brzdová světla, blinkry) mají dostatečně tenkou žárovku pro použití jako bodový zdroj světla (můj vlastní zvětšovací přístroj je používal) a vystačí si s necelými 2 A. Mohl bys zvětšovací přístroj použít asi deset hodin a auto by i tak nastartovalo.
V zásadě by se dal použít téměř jakýkoli zvětšovací přístroj s halogenovým světlem, jenže ty většinou mají 8,25 A a s vyšším napětím palubní sítě (auta mají totiž více než 12 V!) v autě to není ideální. To neplatí pro žárovky určené pro auta.
Myslím, že svůj Amato přestavím. Stačí jen vyměnit objímku žárovky.
S pozdravem,
Franz