W najbliższych tygodniach nie będę mógł tego zmierzyć. W środku jest jeszcze prawie nowa rolka HP5+ o długości 17 m (na rdzeniu, więc zmieści się), której nie chciałbym wyjmować.
Skoro już wspomniałeś o ponownym pomiarze: mój Füllfix też wydaje się być urządzeniem na 17 m. Na 30 m jest chyba jednak trochę za niski. Niestety nie ma już tej dużej blaszanej tabliczki. Korba z niklowanej stali, biały przycisk zamykający, pod logo Füllfix widnieje napis „Made in Germany”, przycisk licznika z bakelitu z białymi cyframi, śruba zamykająca pokrywę obudowy jest aluminiowa na stalowej śrubie. Filc uszczelniający przy krawędzi na film jest brązowy. Jak będę miał okazję, zrobię zdjęcia i wyślę Ci je mailem. Urządzenie ma na zewnątrz około 8,5 cm wysokości, 14,5 cm długości i 5,6 cm szerokości.
Franz,
nie ma takiej potrzeby, nie chcę być powodem, dla którego wyrzucisz HP5+. Twój Füllfix to zdecydowanie urządzenie 17 m, mój jest dokładnie taki sam. Czy Twój ma z tyłu kanciasty czy okrągły kształt – mam obie wersje. Nawiasem mówiąc, mój ma na górze naklejkę producenta, a po lewej stronie białą naklejkę, która służy do opisania aktualnie załadowanej zawartości, nie ma tam żadnej dużej tabliczki.
Czekam więc na zdjęcia i sam też sfotografuję moje trzy egzemplarze, powinny to być różne wersje.
Martin