Ahoj Andi,
co se týče tvého vybavení, nic mi nepřijde divné. Rax je sice už starý kousek, ale to nevadí. Ta bílá žárovka je opálová. Její bílý povlak spolu s kondenzorem (tou velkou čočkou) zajišťuje, aby byla fotografie osvětlena co nejrovnoměrněji. Umístění fólií do držáku pro červený filtr je v pořádku. Na fóliích ADOX to také nebude, ty fungují.
Na barvu světla Duka, o které se zmínil Mirko, bych nepřišel. To by samozřejmě mohla být příčina, protože fólie jsou barevné. Nemám však žádné zkušenosti s různými barvami světla. Používám zcela jednoduchou červenou lampu, jakou má Mirko pod číslem APRLL (aktuální katalog, str. 66). S tou jsem (u černobílého filmu) nikdy neměl problémy.
Expoziční čas u stupňů gradace 1–3 a 4+5 není podle mých zkušeností úplně stejný. Mám spíš dojem, že fólie se s rostoucím číslem stávají stále hustší, takže vyžadují stále delší expoziční čas. Z 2 na 3 počítám zhruba plus 10 %. Z 3 na 4 je ale skok výrazně větší. Expozici však neměřím, ale posuzuji ji podle oka, a tak je docela možné, že jas u 1, 2 a 3 je fyzikálně skutečně stejný. Vzhledem k odlišnému kontrastu však vzniká odlišný obrazový efekt.
Hodně štěstí při hledání chyby,
a srdečné pozdravy,
Andreas
Ahoj,
ještě jednou díky za vaše odpovědi. Moje kontrolka Duka svítí červeně. Ale to s tím nemá nic společného... ať už je světlo jasnější, tmavší nebo dokonce úplně zhasnuté... na obraz to nemá žádný vliv.
Právě fotím testovací sérii... pak z ní vytisknu pár stupňů gradace a nahraju je sem.
Tak nějak si taky pamatuju, že např. gradace 5 oproti gradaci 3 neudělala skoro žádný rozdíl. Ale G1 oproti G2 zase značný?! :)
Pozdrav
Andi