Patrick
Dobrý den, nedávno jsem si pořídil velmi pěkný zvětšovací přístroj Durst 138, který je vybaven barevnou hlavou s kondenzorem Agfa Lavako. Velmi mě překvapilo, když jsem později zjistil, že na internetu se o této hlavě dá najít jen velmi málo informací. Informace a tabulky v „Durst Laborator Buch“ mi také připadají velmi nepřesné.
Má někdo z vás s tímto zařízením zkušenosti? Zejména by mě zajímalo, jak správně nastavit výšku hlavy, zejména při zvětšeninách velkoformátových negativů (to má řídit rozptyl světla nad negativem). V tabulkách je například uvedeno „mezi 0 a 6“, přičemž existuje pouze 10 různých možností nastavení. Také by mě zajímalo, jak interpretovat stupnici barevných filtrů: Jde od 0 do 100, lze však vysunout přídavný filtr, aby se dosáhlo extra silného filtrování. Jak se má například vypočítat ekvivalence se stupnicí Durst 130M (pro řízení kontrastu černobílého papíru): na základě stupnice 1–100, nebo 1–200?
martinjangowskide
Ahoj!
LAVAKO je pouze nástavec na kondenzorovou hlavu stroje Durst. Otvory na něm jsou určeny pro barevnou směšovací hlavu Agfa (která je navržena pro formát 6x9). Ta má však (v dnešní době) tak velké nevýhody, že ji už asi nikdo dobrovolně nepoužívá. Alespoň ta moje měla vysokonapěťovou žárovku a filtry, které bledly. Proto jsem ji sundal a nahradil ji hlavou Meopta 3 s míchací skříňkou pro formát 6x6. V zásadě se na ni hodí jakákoli barevná míchací hlava pro formát 6x6, funkce šroubování slouží k jemnému nastavení osvětlení (originální opálovou žárovku lze také nastavit). Za normálních okolností to nehraje žádnou roli...
Martin