Patrick
Witam, niedawno kupiłem bardzo ładny powiększalnik Durst 138, wyposażony w kolorową głowicę kondensacyjną Agfa Lavako. Byłem bardzo zaskoczony, gdy później zauważyłem, że w Internecie trudno znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tej głowicy. Informacje i tabele zawarte w „Durst Laborator Buch” również wydają mi się bardzo nieprecyzyjne.
Czy ktoś z was ma doświadczenie z tym urządzeniem? Zastanawiam się zwłaszcza, jak prawidłowo ustawić wysokość głowicy, szczególnie przy odbitkach z negatywów wielkoformatowych (ma to regulować rozpraszanie światła nad negatywem). W tabelach podano na przykład „między 0 a 6”, przy czym dostępnych jest tylko 10 różnych opcji ustawień. Zastanawiam się również, jak interpretować skalę filtrów barwnych: rozciąga się ona od 0 do 100, można jednak wysunąć dodatkowy filtr, aby uzyskać bardzo silne filtrowanie. Jak na przykład obliczyć równoważność ze skalą Durst 130M (do regulacji kontrastu papieru czarno-białego): na podstawie skali 1-100 czy 1-200?
martinjangowskide
Witam!
LAVAKO to jedynie nasadka do głowicy kondensatorowej aparatu Durst. Otwory w niej są przeznaczone dla głowicy mieszającej kolory Agfa (przeznaczonej do formatu 6x9). Ma ona jednak tak poważne wady (w dzisiejszych czasach), że raczej nikt już jej dobrowolnie nie używa. Przynajmniej moja miała lampę wysokonapięciową i filtry powodujące blaknięcie. Dlatego został on zdemontowany i zastąpiony głowicą Meopta 3 z modułem mieszającym 6x6. W zasadzie pasuje do niej każda głowica mieszająca kolorów 6x6, a funkcja przykręcania służy do precyzyjnej regulacji oświetlenia (oryginalną lampę Opal również można regulować). W normalnych warunkach nie ma to żadnego znaczenia...
Martin