Ahoj lidi,
vždycky fotím s Revue AC3s (údajně konstrukčně shodný s Chinonem CP-5... ale já to tak úplně nevidím). Fotoaparát má bajonetový objektiv Pentax-K.
Teď jsem si jen tak koupil ještě modernější fotoaparát „Canon EOS 3000“ (analogový). Mám k němu sice dobrý autofokusový zoomový objektiv, ale rád bych s ním i nadále používal i některé objektivy z mého Revue... mám jich přece jen přes 10.
Mám však teď několik otázek...
Mechanismus Pentaxu je konstruován tak, že clona je VŽDY zcela otevřená (aby bylo možné jasně vidět skrz)... nastavená clona se sděluje fotoaparátu prostřednictvím mechanických spojů a zavře se až při expozici.
Zde je několik adaptérů v různých cenových kategoriích:
Adaptér Pentax na Canon
1.
Je zde uvedeno, že nastavení clony se provádí ručně na objektivu (to je jasné)... ale je nastavení clony sděleno i fotoaparátu?
2.
Je clona při použití adaptéru také vždy otevřená a zavře se až při expozici na nastavenou hodnotu? (na obrázcích je přece jen vidět, že adaptéry obsahují trochu mechaniky)
3.
Pokud neplatí bod „1.“ ani „2.“: Může pak Canon opravdu určit expoziční čas POUZE na základě propouštěného světla (aniž by věděl, jaká clona je nastavena)???
Vlastně jsem o těchto adaptérech vždycky slyšel samé dobré věci. Ale nedokážu si úplně představit, jak by to mělo správně fungovat s měřením expozice fotoaparátem.
Budu vděčný za jakékoli informace a tipy...
S pozdravem
Andi