Cześć wszystkim,
Zawsze fotografuję aparatem Revue AC3s (podobno identycznym konstrukcyjnie z Chinon CP-5… choć niekoniecznie się z tym zgadzam). Aparat ten ma mocowanie bagnetowe Pentax-K.
Teraz po prostu kupiłem sobie jeszcze jeden, nowocześniejszy aparat „Canon EOS 3000” (analogowy). Mam do niego dobry obiektyw zmiennoogniskowy z autofokusem, ale chciałbym też nadal używać z nim niektórych obiektywów z mojego Revue... mam ich przecież ponad 10 sztuk.
Mam jednak teraz kilka pytań...
Mechanizm Pentaxa jest skonstruowany w taki sposób, że przysłona jest ZAWSZE całkowicie otwarta (można przez nią jasno patrzeć)... ustawiona przysłona jest przekazywana do aparatu za pomocą połączeń mechanicznych i zamykana dopiero w momencie wykonania zdjęcia.
Tutaj jest kilka adapterów w różnych przedziałach cenowych:
adapter Pentax na Canon
1.
Jest tam napisane, że ustawienie przysłony odbywa się ręcznie na obiektywie (to jasne)... ale czy ustawienie przysłony jest też przekazywane do aparatu?
2.
Czy przy użyciu adaptera przysłona jest też zawsze otwarta i zamyka się dopiero w momencie wykonania zdjęcia na ustawioną wartość? (w końcu na zdjęciach widać, że adaptery mają trochę mechaniki)
3.
Jeśli „1.” lub „2.” nie ma miejsca: czy Canon naprawdę może określić czas naświetlania TYLKO na podstawie przepuszczanej jasności (nie wiedząc, jaka przysłona jest ustawiona)???
Właściwie zawsze słyszałem dobre opinie na temat tych adapterów. Nie do końca jednak potrafię sobie wyobrazić, jak to ma właściwie działać w przypadku pomiaru ekspozycji przez aparat.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki...
Pozdrawiam
Andi