Ahoj Andreasi,
jo, sám jsem byl úplně ohromený :rolleyes: Vlastně to ani nevypadá tak špatně... mám ještě pár starých barytových fotografií z roku 1920... když vyvoláváš kávou, barevně to vypadá skoro stejně jako ty 90 let staré snímky :lol: Ale je to ostré jako břitva.
Jo, to s sodou je taková věc... vysvětlím to...
Původní recept zní:
230 ml vody
2,5 čajové lžičky (ne vrchovaté) sody
1 g vitamínu C
4 čajové lžičky kávy (lehce vrchovaté)
No, papírové vývojky jsou čím dál silnější a já jsem myslel na RODINAL 1+50...jako vývojku na papír se používá RODINAL 1+10. Teď jsem ingredience přibližně přizpůsobil této koncentraci:
230 ml vody
3,5 g vitamínu C
9 čajových lžiček sody
Potom jsem to přepočítal přibližně na 1 l (protože vždy plním do 1l lahví Aponorm):
1 l vody
50 čajových lžiček kávy
14 g vitamínu C
36 čajových lžiček sody
Takže ještě jednou: Vše jsem udělal přibližně... teď jsem ingredience nepočítal s kalkulačkou na desetinná místa přesně ;)
A teď to přijde...
Když jsem míchal kávu, pomyslel jsem si při 25 lžičkách... „páni, to je ale spousta kávy a je to taky extrémně tmavé“...tak jsem to pak spontánně nechal na 30 lžičkách ;)
Pak jsem tam dal přesně 14 g vitamínu C... ten se rozpustil skvěle.
TEĎ VELKÁ OPATRNOST: Potom přišla první lžička sody... a v tu chvíli to vybuchlo <_<
Celá ta směs začala pěnit a vystřelila nahoru...reagoval jsem rychle a rychle jsem to odnesl z kuchyňského stolu k umyvadlu... i tak to byla OBROVSKÁ spoušť na podlaze :lol: Takže to nestříkalo, ale prostě to rychle přeteklo... neboj se, když to děláš od začátku v umyvadle, žádná spoušť nebude :(
Takže, protože jsem teď z 500 ml ztratil asi 100–200 ml (moc jsem nepočítal, kolik přesně), napadlo mě, že tam musím přidat trochu vitamínu C. Tak jsem tam dal ještě 6 g. Co mi ale právě teď došlo: kávu jsem nedoplnil :lol:
Jo, čím víc lžiček sody tam dáš, tím míň to pak pění... když se dostaneš na cca 7 lžiček, můžeš to tam pořádně nasypat :lol:
Jak vidíš, vlastně jsem se vůbec nedržel původního receptu :lol: Ale výsledek je fakt super, žádné šmouhy, žádné blbé vedlejší účinky, nic... vyvolává to jako opravdový papírový vývojka, akorát tak pořádně staromódně teplý :o A ta černá u mě není HLUBOKÁ černá, ale jako by byla 100 let stará a sluncem lehce vybledlá :( Možná jsem to tam měl nechat déle.
Tady je ještě stránka od jednoho chlápka, co to zkoušel:
Caffenol-Test
Myslím, že se držel docela přesně původní směsi. Ty závoje na jeho fotkách jsou podle mě z jeho papíru, kterému už dávno vypršela trvanlivost... moje fotky jsou bezchybné. Fotka s rozbitým sklem úplně dole na této stránce ukazuje, jaké krásné výtisky se dají s Caffenolem udělat.
Jo, Franz z toho asi nebude moc nadšený :(
Co mě ale taky zajímá: Podle mě má ten kávový vývojka neomezenou trvanlivost...vlastně nereaguje s kyslíkem...nebo jo?
Pozdrav
Andi