Janos
Ahoj,
?
To je velmi základní otázka.
Vyžadují určité černobílé filmy konkrétní vývojky? Používám hlavně filmy Ilford, občas i Kodak. Potřebují tyto filmy různé vývojky?
?
Moje volba by padla na tuto sadu:?
https://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/FOTOIMPEX-starter-set-film-chemie-nachfuellpack-maxi-fuer-50-filme.html
?
Díky :)
?
Florek
Ahoj!
V zásadě lze všechny černobílé filmy kombinovat s jakýmkoli běžným vývojkem. Právě vývojka ADONAL/RODINAL, kterou navrhuješ, se chová velmi shovívavě a patří mezi klasiky. I když riskuji, že tím rozpoutám diskusi: rozdíly mezi standardními vývojkami nejsou nijak zásadní. Teprve když se zaměříš na určitou vlastnost, např. extrémně jemné zrno nebo dosažení jmenovité citlivosti, může ti konkrétní volba filmu a vývojky přinést ještě něco navíc.
Pro své filmy Kodak a Ilford tedy můžeš použít stejnou vývojku. Na začátku bych ti přesto doporučil zůstat u jedné kombinace filmu a vývojky a tuto kombinaci v rámci procesu optimalizovat. Pak ti později bude snazší rozpoznat rozdíly.
Výjimkou je Ilford XP-2: tento film není klasický černobílý film, ale vyvolává se jako barevný negativ v procesu C41.
S pozdravem
Florian
Bonderer
Teoreticky lze každý černobílý film vyvolat v jakékoli vývojce. Záleží ale na osobních preferencích. Jakmile si člověk najde svůj vlastní způsob vyvolávání, může přejít k jemnějšímu doladění. O výběr vývojek není nouze, těžké je najít tu svou oblíbenou.
Ale v průběhu let jsem už svého favorita několikrát změnil. Najít si svého oblíbence vám ale nikdo nevezme.
Existují kombinace filmu a vývojky, které mi přijdou příšerné, ale právě ty používám, když vyvolávám filmy pro kamaráda. Jemu se to líbí a nějak to sedí i k jeho fotografii. Tady a teď nebudu dávat žádné doporučení, protože to, co se líbí mně, může u jiných vyvolat odpor.
S Ilford-Kodakem nemůžete šlápnout vedle, používám jen ty. Najít si svou vývojku jde jen tak, že to zkusíte. Hodně štěstí.
CommodoreMan
Také jsem stál před touto volbou a nakonec jsem sáhl po Kodaku HC110. Proč zrovna tenhle, to nedokážu přesně říct, ale zatím jsem s výsledky spokojený.
€
Ale jak už řekli předchůdci, většina produktů se od sebe příliš neliší. Existuje jen málo filmů, u kterých je předepsána konkrétní vývojka. Spontánně mě napadá například ADOX SILVERMAX.
€
Následující body by pro tebe mohly být zajímavé, tak od začátečníka k začátečníkovi:
€
- Množství, v jakém se vývojka prodává: Některé vývojky jsou k dostání pouze ve velkých baleních, resp. u práškových přípravků v sáčcích pro přípravu velkého množství roztoku. Ale co chce příležitostný fotograf s 5 litry hotového roztoku, který není neomezeně trvanlivý?
€
- Trvanlivost vývojky: RODINAL (=ADONAL) má například i po otevření velmi dlouhou trvanlivost. HC110 by měl být také trvanlivý. Ostatní vývojky by se měly po otevření lahve nebo po namíchání roztoku spotřebovat během několika týdnů.
€
- Víceúčelová/jednorázová vývojka? Většinu vývojek lze namíchat jako jednorázové. Mnohé však lze použít i jako opakovaně použitelné. Jednorázová vývojka je jednodušší na manipulaci, protože je vždy čerstvá a zajišťuje tak konstantní podmínky při vyvolávání.
€
A pokud výsledek hned na 100 % nevyhovuje, je nejlepší nejprve upravit proces, než začnete bezhlavě testovat všechny možné vývojky.
€
S pozdravem C-Man