- Kolejny aparat? Przecież masz już TRZY ;) Czy na przykład najlepiej sprawdzi się tam najnowocześniejsza lustrzanka cyfrowa?
Nie chodzi o to, żebyś kupował kolejny, tylko żebyś porównał :lol:
- Próbowałem wszystkiego, zawsze ten sam motyw, czasem jednolity, czasem nie. Różne przysłony i obiektywy... ale ZAWSZE ta sama odległość pomiarowa.
Spróbuj jeszcze raz z naprawdę jednolitą powierzchnią (szara karta)!
- Tak, właściwie chciałem pozostać przy jednym aparacie, ale pomyślałem, że skoro mam już 3 z nich i ponad 10 obiektywów, to w zależności od filmu mógłbym użyć jednego lub drugiego... np. jednego z kolorem, a drugiego bez.
Jasne, ale w sumie wystarczą dwa, prawda? ;)
- hmm, przy zewnętrznym ekspozymetrze nie ma się po prostu tego „luksusu automatyki”, jaki oferuje aparat :lol:
Automatyka jest przecież dla użytkowników XP2 lub CN400. ;)
Gdybym włożył Agfa APX 100, zrobił zdjęcie na 100 ASA każdym aparatem, a następnie wywołał je w Agfa RODINAL przy dokładnie określonej temperaturze i czasie, musiałbym przecież osiągnąć dokładnie 100 ASA filmu, prawda? W ten sposób z pewnością mogę ustalić, który aparat zapewnia najdokładniejsze naświetlanie, prawda?
Filmy negatywowe są naprawdę bardzo mało wymagające w porównaniu z filmami slajdowymi, jeśli chodzi o naświetlanie. Do tego dochodzi fakt, że Twój termometr, Twoje miarki, rytm przechylania, Twój zegar niekoniecznie dają takie same wyniki jak te z laboratorium badawczego Agfa...
Lepiej wybierz niedrogi film diapozytywowy!
Jeśli te dwa AC3 są porównywalne, to po prostu skup się na jednym z nich...
Pozdrawiam
Henning