Macbeth
Ahoj, milí analogoví fotografové!
Vyvolávací roztok Atm49 pro jemné zrno používám většinou jako jednorázový roztok v poměru 1+1 nebo 1+2, přičemž při druhém zmiňovaném ředění jsem nedosáhl zcela uspokojivých výsledků, co se týče jemnosti zrna.
Nyní netuším, zda je poněkud větší zrnitost způsobena nesprávným vyvoláním, nebo zda je typická pro ředění 1+2.
Můj dotaz: Může vývojka Atm49 pro jemné zrno konkurovat tradičním vývojkám pro jemné zrno?
Příklady:
Agfa/Ansco 12
Agfa/Ansco 14
Agfa/Ansco 15
Agfa/Ansco 17
Agfa/Ansco 17M
Defender 5-D
DS-10
Dupont ND-3
Dupont 21-D
Dupont 5-D
Edwal 12
FX-5
Germain's Finegrain
Gevaert G.207
Gevaert G.224
Harvey's 777
Kodak D-25
Sease No. 3
S pozdravem,
Macbeth
HenningH
Ahoj Macbethe,
většina vývojek, které jsi zmínil, obsahuje velké množství siřičitanu sodného, který kromě konzervačního účinku také vytváří stříbrné zrno, a je tedy rozhodujícím faktorem pro jemné zrno. I A49 obsahuje až 100 g na litr (podle zdroje neoficiálního receptu...). Pokud vývojku zředíš, koncentrace siřičitanu klesne a zrno je méně narušeno, takže může lépe vyniknout. Nicméně pak často vzniká tolik nenáviděné „rozmazané zrno“ a tím trpí ostrost.
Jak to často bývá, nelze mít všechno...
Přesné srovnání s vývojkami, které jsi uvedl, jsem neprováděl. Někdy jsem zjistil, že Efke/ADOX 50 se mi v A49 1+1 jeví velmi podobně jako v D76 1+1 (který také obsahuje hodně sulfitu...) a tak je to momentálně můj standardní vývojka.
S pozdravem
Henning
Beef
Ahoj Macbethe,
pracoval jsi dosud výhradně s ATM49? S touto vývojkou jsem kdysi začínal i já... a musím říct, že to rozhodně není žádný „feinkönig“ :rolleyes: A to jsem se vždy přesně držel teploty, ředění atd.
Nejdřív jsem byl trochu zklamaný, když jsem viděl, co dokáže i vývojka pro jemnozrnné filmy VYTAHNOUT z filmu.
S ATM49 jsem testoval následující filmy:
Ilford FP4+, Ilford HP5+, Fomapan 100, Fomapan 400, Agfa APX100, Adox CHM 400 (=Ilford HP5+)
No, i když je Adox CHM 400 vlastně HP5+: u toho filmu se mi objevilo zrno, na to už ani nechci vzpomínat :lol:
Potom jsem sáhl po jiných produktech, které ostatní fotografové používají velmi často: Agfa RODINAL, Kodak XTOL
Říkám ti, s OBA dosáhneš mnohem lepších výsledků než s ATM49.
Agfa RODINAL se skvěle používá, vydrží téměř věčně a vytváří super ostré negativy. Dosud jsem ho vždy používal v poměru 1+50 při 20 °C a zrno bylo (pokud si dobře vzpomínám) vždy jemnější než u ATM49 (při stejných filmech a nejde o vývojku pro jemnozrnné filmy)... navíc obraz (kontrast a všechno ostatní) prostě vypadal lépe (konečně to vypadalo jako fotka :lol: ) <_< S ATM49 je těžké dosáhnout ostrosti kontur a obrázky působí rozmazaně. RODINAL v poměru 1+100 má údajně poskytovat i ultra jemné zrno. A při nízkých teplotách (16 °C) také ultra jemné. Tak si představ, co z toho v kombinaci (1+100 při 16 °C) vzejde. Ale to jsou jen tipy, které jsem dostal... ještě jsem to nezkoušel.
No a k XTOL: Prostě tě to odrovná, když s tím vyvoláš film :lol: A je to taky velmi velmi jemné a má to zase jiný způsob reprodukce tónů, který se mi moc líbí (působí velmi profesionálně)... to je můj názor.
Nechci teď nutně hanit ATM49... ale to byla moje zkušenost s ním. Každý má ale jinou představu o tom, jak má fotografie vypadat. Možná při jiném zacházení vytvoří jemné zrno... u mě to však u cca 10–12 filmů tak NEBYLO :lol:
Pozdravy
Andi
cfb_de
Při všech těch diskusích o A49 však nesmíme zapomenout na jednu věc: mezi Xtol a A49 uplynulo téměř šedesát let.
Fotografická chemie se samozřejmě také vyvinula. Ze všech „klasických“ vývojek vlastně zbyly jen dvě: RODINAL a A49 (dříve „Agfa ATOMAL“). Od té doby, co společnost Tetenal ukončila výrobu řady Neofin, není Beutlerova vývojka již komerčně dostupná, a proto zůstaly pouze tyto dva.
Dnes bych pro jemnozrnné výsledky použil buď Diafine, nebo HRX (nebo u HP5+ RODINAL při teplotě pod 16 °C, ale to je jiné téma). Oba obsahují dost málo sulfitu na to, aby se nedostaly do pasti rozmazaného zrna klasických přitažlivých vývojek pro jemné zrno (A49, ID11, Ultrafin Plus), a poskytují tak nejen jemné zrno, ale také vynikající ostrost.
Jediná výhoda, kterou mají takové sulfidové roztoky jako A49, ID11 nebo D76, hraje roli při zpracování velkoformátových filmů v průběžném vyvolávání: při teplotě nad 30 °C se každý film při stejné době zpracování vyvolá stejně špatně.
S pozdravem,
Franz
Klaus_H
No tak, Franti! :rolleyes:
Myslím, že podceňuješ schopnosti A49. Vlastní bolestivé zkušenosti s moderními vývojkami s jemným zrnem a vysokým rozlišením (verze II) při zpracování filmů Delta 100 (8x11) a Delta 400 (135) mě přivedly zpět k A49. Tato vývojka v porovnání s D76 / ID11, XTOL a výše uvedenou vývojkou působí, co se týče velikosti zrna, zastarale (velmi zastarale) – za předpokladu, že se A49 používá neředěný. „Rozmazané zrno“ znám pouze při silnějším ředění. Je pravda, že pokud chcete dosáhnout reprodukovatelných výsledků, nelze A49 označit za „levný“, ale rozhodně za cenově výhodný.
Ve středním formátu používám především PMK.
S pozdravem,
Klaus
Beef
Ahoj Klausi,
já jsem ATM49 vždycky používal neředěný (tedy jen tenhle 2litrový roztok). Nevím sice, co přesně myslíte tím „rozmazaným zrnem“, ale u mě se při neředěném použití někdy objevilo velmi výrazné zrno a ostrost byla velmi neuspokojivá <_<
Někdy to vypadalo, jako by to bylo vytištěno na inkoustové tiskárně ze střední až pozdní 90. let :rolleyes:
Jednou nebo dvakrát (s Fomapanem 100) jsem však měl zrno, které bylo velmi jemné... těch pár detailů v tmavých oblastech a neostrost však radost z jemného zrna (když se to někdy podařilo :lol: ) zkazily.
Existuje vůbec nějaký vývojka, která vyvolává extrémně jemné zrno a navíc je velmi ostrá a detailní? Podle mých informací je to právě Xtol, který kombinuje všechny tyto vlastnosti. Existuje nějaká doporučitelná alternativa (Xtol je totiž opravdu „zlý“ co se týče skladování)?
Zdravím
Andi
Klaus_H
Ahoj Andi,
Podle tvého popisu jsi filmy přeexponoval. Přeexponování s A49 vede, stejně jako u jiných vývojek, k hrubému, mírně rozmazanému zrnu.
Co se týče dojmu ostrosti, A49 se nemůže rovnat s RODINALem. Je třeba se rozhodnout, co je důležitější: absolutní jemné zrno, nebo dokonalá ostrost. Myslím, že toto rozhodnutí musí každý fotograf učinit sám. Zázračný prostředek, který by v sobě spojoval obě vlastnosti, mi zatím není znám. Pro technické snímky bych A49 nepoužíval, stejně jako bych pro portrétní fotografii nepoužíval RODINAL.
Stručně řečeno: pro každý úkol ten správný nástroj.
V 90. letech byly v časopise „Foto & Labor“ publikovány testy filmů, při nichž byly filmy vyvolány pomocí D76, RODINAL, A49 a CG512. A49 podával neustále lepší výkony než referenční vývojka D76; RODINAL a CG512 přinášely vždy „ostrost“ výsledků. Zejména v oblasti filmů s citlivostí 400 bodoval A49 v celkovém dojmu z obrazu.
Ve středním formátu používám PMK. Tato vývojka se v ostrosti RODINALU nijak nezaostává. Nicméně s obrazovým stříbrem nezachází zrovna šetrně. Zrno je však maskováno „skvrnou“, zelenožlutým zbarvením negativu, které se tvoří úměrně k množství obrazového stříbra, a projevuje se jen omezeně. „Bezzrnné“ zvětšeniny z HP5 jsou tak možné až do formátu 50 x 50 cm. Co znamená „bezzrnné“, to má asi každý fotograf svou vlastní definici. Jak jinak by mohlo tolik lidí na fórech mluvit o „bezzrnných zvětšeninách 50 x 70 cm“ z negativů formátu 35 mm?
S pozdravem,
Klaus
Beef
Ahoj Klause,
ano, myslím, že máš pravdu. Některé snímky se co do zrna opravdu povedly. A většina z nich je prostě příšerná. Taky si myslím, že jsem tam při vyvolávání udělal nějakou chybu...to byla ještě moje fáze vyvolávání „od oka“ :rolleyes:
A když tak porovnávám portréty z ATM49 s RODINALEM, musím ti dát naprostou pravdu... tam je A49 opravdu lepší (pokud se dá trochu obejít bez ostrosti)... myslím, že v umělecké fotografii by přinesl také skvělé výsledky.
S RODINALem mám i u zvětšenin o rozměrech cca 11x7 cm někdy tak příšerné zrno, že bych často opravdu rád měl jinou vývojku :lol: Všiml jsem si ale, že to velmi závisí na filmu... Ilfordy mi s RODINALem dělají toto příšerné zrno, i u těch nejmenších zvětšenin...Série Fomapan mi však přináší výsledky srovnatelné s mými krásnými snímky na A49... tedy ultra jemné zrno.
Ale když se teď znovu dívám na staré snímky, všiml jsem si, že to hrozné zrno z A49 je zejména u filmů Ilford... a ty, které se povedly, jsou Fomapany <_< To bude asi i důvod, proč jsem se rozhodl pro Fomapan...z filmů, které jsem v tomto tématu zmínil, prostě udělaly nejkrásnější, nejjemnější a nejostré snímky... i když je to ten nejlevnější film.
Myslím, že si zase objednám balíček ATM49 a udělám si o něm obrázek tím, že ho pořádně otestuju :lol:
Pozdravy
Andi
ChrisZ
Od té doby, co společnost Tetenal ukončila výrobu řady Neofin, nejsou Beutlerovy vývojky již v obchodním prodeji.
S pozdravem,
Franz
Podle Tetenal.de je však stále k dispozici Neofin Blau, Neofin Rot a Neofin Doku však již nejsou k dostání.
http://www.tetenal.de/index_c.htm?AKT=0102...200010&L=DE
Nebo víš něco, co na webových stránkách ještě není uvedeno?
Zatím... Chris z.
cfb_de
Od té doby, co společnost Tetenal ukončila výrobu řady Neofin, nejsou Beutlerovy vývojky již v obchodním prodeji.
S pozdravem,
Franz
Podle Tetenal.de je ale stále k dostání Neofin Blau, Neofin Rot a Neofin Doku však již nejsou k dispozici.
http://www.tetenal.de/index_c.htm?AKT=0102...200010&L=DE
Nebo víš něco, co na webových stránkách ještě není uvedeno?
Zatím... Chris z.
To je pravda. Neofin Blau je ještě k dostání. Dokonce i tady u hostitele...
Díky za upozornění na mou chybu! Když se řekne „Neofin“, hned si vybavím „Doku“ (i když to není klasický Beitler) a už to v hlavě sklouzlo.
S pozdravem,
Franz
Macbeth
Velké poděkování všem, kteří přispěli! Vaše příspěvky jsem si vzal k srdci –
Jsem vlastně hlavně příznivcem filmu Kodak Tri-X pro 35mm formát – v kombinaci s roztokem ATM49 v ředění 1+1 se jeho vlastnosti skutečně velmi podobají výsledkům v roztoku D76 1+1. Podle mého názoru však ATM49 při doporučeném ředění pracuje ještě jemněji a mnohem vyváženěji než D76.
Dáváte při tisku přednost vyváženým nebo kontrastním negativům? S čím se vám lépe pracuje? Co je (z hlediska jemného zrna) vhodnější pro velkoformátové zvětšeniny?
S pozdravem
Macbeth
Beef
Ahoj Macbethe,
Tri-X je fakt skvělý film!!! Pokud používáš hlavně tenhle film, rozhodně ti doporučuju vývojku XTOL.
Tady máš pár ukázek na Flickru z projektu „The Toymaker“:
Odkaz na sbírku fotek
Podívej se na ty černobílé snímky... všechny jsou vyfocené na Tri-X 400 a vyvolané v XTOL. Projdi si to dál, je tam spousta fotek. Úplně dole vpravo pod „tagy“ vždy uvidíš, co všechno bylo v hře, jak tato fotka vznikla... Když například klikneš na Tri-X, uvidíš všechny snímky, které byly pořízeny tímto filmem... ale i s jinými vývojkami. Tento autor však ve skutečnosti používá pouze XTOL.
Jo, já dávám přednost negativům s větším kontrastem :)
K jemnosti: Myslím, že pro tvé zvětšeniny budeš s XTOL dosáhnout nejlepšího kompromisu. Ten má od všeho něco: vyvolává ostře a jemně. Možná ne tak ostrě jako RODINAL, nebo tak jemně jako A49... ale je to perfektní kombinace.
Pozdrav
Andi