Beef
Ahoj,
když jsem si vyvolával zvětšeniny z filmu, občas jsem si všiml, že některé věci, na které jsem zaostřil, nebyly tak přesně ostré, jak jsem nastavil při expozici.
Byly na výběr dva důvody: 1. Nesprávný proces vyvolávání. 2. Chyba v optice fotoaparátu
. U zrcadlovek existují prakticky dvě dráhy paprsků:
1. Přes objektiv -> přes zrcadlo na matný displej -> do oka
2. Přes objektiv a přímo na film (při vyklopeném zrcadle)
. Pokud zaostříte pomocí indikátoru zaostření, neznamená to, že obraz dopadne na film přesně stejně. Opotřebovaná mechanika nebo tolerance v broušení (např. na liště, na které leží film) mohou způsobit odchylky (zejména u formátu 35 mm). O těchto problémech u zrcadlovek jsem už několikrát slyšel a chtěl jsem svou kameru otestovat.
K tomu jsem vytvořil následující experimentální uspořádání:
[PŘÍLOHA NENALEZENA] [PŘÍLOHA NENALEZENA] [PŘÍLOHA NENALEZENA]
Na podlahu jsem napnul dlouhou, tenkou, černou šicí nit (přilepenou lepicí páskou). V polovině délky jsem pak napnul nit v pravém úhlu k ní.
(Nejdřív jsem to chtěl udělat s kytarovým kabelem, ale ten mi pak přišel příliš tlustý... to neberte v úvahu. Jen jsem byl příliš líný to zase sundat :lol: )
Měl by se použít objektiv s co největší ohniskovou vzdáleností (zde 205mm teleobjektiv) a přiblížit se na maximální zoom, protože zde i ty nejmenší odchylky opět ovlivňují ostrost.
Fotoaparát jsem postavil na stativ a nastavil co nejníže (pro lepší přesnost měření).
Nyní zamíříte na příčný krátký proužek ve formátu NA VÝŠKU a pomocí indikátoru zaostření jej zaostříte co nejlépe.
Pro pořízení snímku je třeba použít nejmenší clonu (tedy clonu zcela otevřenou), aby byla ostrost co nejmenší.
Kromě toho jsem použil ještě drátovou spoušť, abych fotoaparát nerozmazal.
Výsledek byl tento:
[PŘÍLOHA NENALEZENA][PŘÍLOHA NENALEZENA]
Je jasně vidět (zejména na druhém snímku), že průsečík (tedy kříž) je nejostřejším bodem v celém snímku.
Z toho lze vyvodit: Fotoaparát je perfektně seřízený a problém byl v procesu vyvolání či zvětšení.
Jak jsem později zjistil, skutečně to bylo na vývojce, protože ta už byla prostě úplně vyřízená :rolleyes: To je také hned vidět na těchto příšerných snímcích :lol:
No, tohle jsem sem teď jen tak hodil, pro případ, že by tu někdo jiný zpochybňoval svůj fotoaparát :( Tyto odchylky totiž skutečně existují.
Pozdrav
Andi
KlausWehner
Ahoj všichni!
Toto je důležitý test, který bych chtěl vřele doporučit zejména všem fotografům používajícím fotoaparáty s optickým hledáčkem!
Moje sestava vypadá takto:
Výška fotoaparátu na stativu: 2 m. Od základny sestavy jsem na zem rozložil svinovací metr (délka: 3 m).
Na značce 2 m je umístěna značka, která usnadňuje zaostření pomocí dálkoměru.
Na později vyvolaných negativech lze na měřítku velmi přesně odečíst odchylku od ideální ostrosti.
Ale pozor! Znám případ, kdy je někdo po tomto testu a několika reklamacích v Solmsu nyní připraven
celou svou fotografickou výbavu (včetně světelných) objektivů znovu prodat.
Žádný vtip! Není to pro slabé povahy!
Výše popsaná příprava je hotová za pár minut. Takové testy dodávají jistotu – tak či onak. Stojí to
za to. Velmi se těším na další zkušenosti s testováním...
S pozdravem
Klaus