Bluelitephil
Droga społeczności,
Jestem dumnym posiadaczem aparatu Flexaret VI z obiektywem Metax Belar.
Wczoraj musiałem wyczyścić ten obiektyw, ponieważ stary olej wszystko skleił i migawka nie zamykała się już całkowicie. Teraz, korzystając ze zdjęć wykonanych podczas demontażu, złożyłem wszystko z powrotem i zauważyłem, że pozostały dwie sprężyny.
Na zdjęciach nie widać ich, a w Internecie są tylko około 3 zdjęcia pokazujące wnętrze obiektywu, ale one również nie są przydatne...
Czy ktoś może mi tu pomóc? Czy to poprzez instrukcję, zdjęcia, czy też poprzez wysłanie wszystkich części i zlecenie ich montażu: najważniejsze, żeby ten aparat znów działał!
W załączniku znajdziecie zdjęcia tych dwóch sprężyn oraz obiektywu, jeśli to coś da...
Z góry bardzo dziękuję,
Phil
Toga
Nie mogę zaproponować rozwiązania w Twoim konkretnym przypadku, ale jako wskazówkę przy podobnych przedsięwzięciach radzę nie rozbierać takich elementów na części, tylko po prostu zanurzyć je w benzynie czyszczącej i od czasu do czasu nieco je wyregulować, gdy leżą w łazience. Najpóźniej po 24 godzinach wszystko powinno znów działać bez zarzutu. Ponowne smarowanie zazwyczaj nie jest konieczne, ponieważ elementy i tak są już mechanicznie dopasowane do siebie w wyniku użytkowania.
?
Tom
PeterVolkmar
Mam zepsuty aparat Flexaret, mógłbym ci go oddać za 10 euro.
Lichtjahr
Co chcesz złożyć z obiektywu?
Obiektyw to obiektyw, to obiektyw, to obiektyw...
Myślę, że chcesz złożyć migawkę.
Każda rzecz ma swoją nazwę – ptak to nie żaba :P
?
Bez urazy,
Edi